ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ανησυχία στο Χ.Α. για δόση και... κυβέρνηση

16:23 - 08 Νοε 2012 | Σχόλια Αγοράς
Πάνω οι αγορές στην Ευρώπη.

Πράξεις κάτω από τις 800 μονάδες για τον γενικό δείκτη του Χ.Α., καθώς υποχωρεί σχεδόν κατά 3,5%, ενώ οι απώλειες ενδοσυνεδριακά ξεπέρασαν και το 4%. Οι επενδυτές ανησυχούν για τη συνοχή της κυβέρνησης. Τα μέτρα πέρασαν οριακά, εκκρεμεί η ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό την Κυριακή, κι αν κάτι πάει στραβά προφανώς κινδυνεύει με κατάρρευση, σχολιάζουν Έλληνες και ξένοι αναλυτές. Επίσης, υπάρχει αγωνία για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, υποστηρίζει ότι ακόμα δεν έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις για την εκταμίευση της δόσης, δίνοντας την εντύπωση ότι “τα γυρίζει”, τη στιγμή που η ελληνική οικονομία κινδυνεύει με ασφυξία. Ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι τα ταμειακά διαθέσιμα επαρκούν μέχρι τις 16 Νοεμβρίου.

Το Χ.Α. επηρεάζεται από τις εξελίξεις και γι' αυτό αντιδρά έντονα πτωτικά, υποστηρίζουν παράγοντες της αγοράς. Τη μεγαλύτερη βουτιά σημειώνουν οι τράπεζες, με τον κλάδο να καταγράφει πτώση σχεδόν κατά 10%. Πάνω από 13% οι απώλειες της Πειραιώς, στα 0,42 ευρώ, πάνω από 9% υποχωρεί η Alpha, στο 1,79 ευρώ, άνω του 8% η Εθνική, στο 1,75 και πάνω από 10% η Eurobank, στα 0,895 ευρώ. Μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά, όπως συμβαίνει συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις. Πτώση άνω του 2% για ΟΠΑΠ και ΜΕΤΚΑ, άνω του 3%, για ΟΤΕ, Τιτάν, Ελλάκτωρ, ΕΛΠΕ και ΔΕΗ και άνω του 4% Βιοχάλκο και Μυτιληναίος. Όλα αυτά συμβαίνουν με τις συναλλαγές να διαμορφώνονται σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, στα 41 εκατ. ευρώ.

 

Αγορές

 

Ανοδικα κινούνται την Πέμπτη τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τη βοήθεια ενός μεγάλου αριθμού εταιρειών, που ανακοίνωσαν βελτιωμένα οικονομικά αποτελέσματα, αλλά κυρίως από τον θετικό αντίκτυπο που είχε η υπερψήφιση του νέου πακέτου διαρθρωτικών μέτρων απο το ελληνικό κοινοβούλιο. Επιπλέον, με μεγάλο ενδιαφέρετο αναμένται η συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Οι επενδυτές θα περιμένουν τη συνέντευξη Τύπου του προέδρου της ΕΚΤ, Mario Draghi για ενδείξεις σχετικά με τις οικονομικές προοπτικές της Ευρωζώνης αλλά και τις προθέσεις της κεντρικής τράπεζας όσον αφορά και νέα μέτρα στήριξης της οικονομίας.

Επιπλέον, η ΕΚΤ αναμένεται να κρατήσει σήμερα αμετάβλητο το επιτόκιο πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης στο 0,75%, ενώ παράλληλα αναμένεται να κρατήσει αμετάβλητα τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής στο 1,50 % και 0,00 % αντιστοίχως.

Η άνοδος 4% των μετοχών της Siemens, ώθησαν σε θετικό έδαφος και τον Eurostoxx 600 που κερδίζει 0,35%. Οι επενδυτές υποδέχθηκαν με ικανοποίηση την ανακοίνωση της Siemens, ότι σχεδιάζει να προχωρήσει σε περικοπές δαπανών ύψους 5 δισεκ. Ευρώ. Αντίθετα, η Adidas είδε τις μετοχές να υποχωρούν για σχεδόν 3% μετά την ανακοίνωση των δικών της οικονομικών αποτελεσμάτων.

Θετικά στους δείκτες κινούνται και οι μετοχές της Swiss RE και της εταιρείας πολυτελών ειδών Hermes International μετά την ανακοίνωση των ενισχυμένων κερδών τους στα οικονομικά τους αποτελέσματα.

Σε αυτό το κλίμα, στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,23%, ο CAC 40 στο Παρίσι κινείται με άνοδο 0,39%, στη Φρανκφούρτη ο DAX παρουσιάζει κέρδη 0,60% και στη Μαδρίτη ο IBEX εμφανίζεται να ανεβαίνει κατά 0,52%.

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.