ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χ.Α.: Ο Σόιμπλε έδειξε έξοδο...

18:28 - 08 Νοε 2012 | Σχόλια Αγοράς
Kέρδη σε Wall και Ευρώπη.

Επιστροφή στα επίπεδα κάτω των 800 μονάδων για τον γενικό δείκτη του Χ.Α., αλλά και επιστροφή στην ανασφάλεια και την ανησυχία. Έλληνες και ξένοι αναλυτές θεωρούν ότι η κυβέρνηση μετά τη χθεσινή ψηφοφορία βγήκε βαθιά τραυματισμένη. Μάλιστα, εκτιμούν πως είναι δύσκολο να επουλωθούν οι πληγές που άνοιξαν χθες, μετά τη διαγραφή έξι βουλευτών από το ΠΑΣΟΚ, συν τη σημερινή ανεξαρτητοποίηση του Μίμη Ανδρουλάκη. Οι αναλυτές είναι ανήσυχοι, διότι αν πέρασαν με οριακή πλειοψηφία τα μέτρα χθες, τι θα γίνει αν προκύψει άλλο κρίσιμο ζήτημα που θα πρέπει να έρθει στη Βουλή. Ο άλλος λόγος ανησυχίας είναι η δυστοκία των δανειστών να επιτρέψουν την εκταμίευση της δόσης, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα εμφανίζεται ως συνεπής στις δεσμεύσεις της. Οι δηλώσεις Σόιμπλε αυξάνουν το αίσθημα του κινδύνου ότι δηλαδή με πενιχρά ταμειακά διαθέσιμα μπορεί να συμβεί κάποιο “ατύχημα”, δηλαδή το Δημόσιονα μην μπορεί να πληρώσει μισθούς και συντάξεις.

 

Υπό αυτά τα δεδομένα, οι επενδυτές προέβησαν σε ρευστοποιήσεις, μείωσης της έκθεσής τους στο Χ.Α., αλλά και του ρίσκου τους σε αυτό μέχρις ότου ξεκαθαρίσει η κατάσταση. Τη νύφη πλήρωσαν, όπως συνήθως γίνεται, οι τράπεζες και μαζί με αυτές και μια σειρά από άλλες μετοχές. Ο τραπεζικός κλάδος υποχώρησε κατά 12,07%. Η Πειραιώς βυθίστηκε με πτώση 18,29%, στα 0,4020 ευρώ, η Eurobank 12,70%, στα 0,873 ευρώ, η Alpha 13,20%, στο 1,71 ευρώ και η ΕΤΕ 10,47%, στο 1,71 ευρώ. Πάνω από 1,5% υποχώρησε ο ΟΤΕ, 2,4% τα ΕΛΠΕ, 2,52% ο ΟΠΑΠ, 2,87% ο Τιτάνας και 45 η ΔΕΗ. Πτώση 5,6% για την Ελλάκτωρ, 7,46% η Βιοχάλκο και 8,57% ο Μυτιληναίος. Το θετικό πρόσημο σε Motor Oil, Jumbo και Coca Cola δεν ήταν αρκετό για να αντιστρέψει το κλίμα...

 

Οι συναλλαγές ήταν υποτονικές και διαμορφώθηκαν μόλις στα 61 εκατ. ευρώ.


Wall Street

 

 

Ανακάμπτουν σήμερα οι αμερικανικοί δείκτες, μετά το χθεσινό sell off, καθώς από τη μία μεριά η αναβάθμιση της σύστασης της Apple σε buy από την Oppenheimer και από την άλλη τα καλύτερα του αναμενομένου αποτελέσματα από την αγορά εργασίας, βελτιώνουν το κλίμα.

 

Πιο συγκεκριμένα, ο Dow ενισχύεται κατά 0,27% στις 12.970 μονάδες, ο Nasdaq βρίσκεται στο +0,33% και στις 2.947 μονάδες και ο S&P 500 κερδίζει 0,39% στις 1.400 μονάδες.

 

Η μετοχή της Apple έχει πουληθεί σε υπερβολικό αριθμό και η μετοχή πρέπει να αγοραστεί σε αυτό το επίπεδο αναφέρει σε έκθεσή της με ημερομηνία 7 Νοεμβρίου η χρηματιστηριακή Oppenheimer.

 

«Είμαστε αγοραστές της Apple βάσει της πρόσφατης αδυναμίας. Βλέπουμε καλές προοπτικές για ένα βραχυπρόθεσμο rebound περίπου στα 620 δολάρια πριν την εμφάνιση αντίστασης,» αναφέρει η Oppenheimer

 

Στα μάκρο της ημέρας, κατά 8.000 μειώθηκαν οι αιτήσεις για το επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς διαμορφώθηκαν στις 355.000.

 

Σύμφωνα όμως με τους αναλυτές, το εν λόγω μέγεθος ενδέχεται να καταστεί πλασματικό, έπειτα από το πέρασμα του τυφώνα Sandy, o οποίος δύναται να διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο σε αυτήν την μείωση.

 

Οι αναλυτές εκτιμούν πως ο τυφώνας δυσχέρανε εξαιρετικά τους πολίτες να προβούν στις απαιτούμενες διαδικασίες προκειμένου να γίνουν δικαιούχοι του επιδόματος.

 

 

Ευρώπη

 

 

 

Ανοδικα κινούνται την Πέμπτη τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τη βοήθεια ενός μεγάλου αριθμού εταιρειών, που ανακοίνωσαν βελτιωμένα οικονομικά αποτελέσματα, αλλά κυρίως από τον θετικό αντίκτυπο που είχε η υπερψήφιση του νέου πακέτου διαρθρωτικών μέτρων απο το ελληνικό κοινοβούλιο.

 

Σε αυτό το κλίμα, στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,16% στις 5.801 μονάδες, ο CAC 40 στο Παρίσι κινείται με άνοδο 0,36% στις 3.422 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX παρουσιάζει κέρδη 0,18% στις 7.248 μονάδες και στη Μαδρίτη ο IBEX κερδίζει 0,15%.

 

Οι επενδυτές αποτιμούν τη συνέντευξη Τύπου του προέδρου της ΕΚΤ, Mario Draghi για ενδείξεις σχετικά με τις οικονομικές προοπτικές της Ευρωζώνης αλλά και τις προθέσεις της κεντρικής τράπεζας όσον αφορά και νέα μέτρα στήριξης της οικονομίας.

 

Η ΕΚΤ κράτησε σήμερα αμετάβλητο το επιτόκιο πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης στο 0,75%. Ωστόσο, προβληματισμό προκάλεσαν οι ανησυχίες της ΕΚΤ για την οικονομική ανάπτυξη της ευρωζώνης το 2013, την οποία και αναμένει "αδύναμη".

 

Αμετάβλητο διατήρησε το επιτόκιο της στο 0,5% και η Bank of England, ενώ διατήρησε σταθερό το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ύψους 375 δισ. στερλινών.

 

Η άνοδος 4% των μετοχών της Siemens, ώθησαν σε θετικό έδαφος και τον Eurostoxx 600 που κερδίζει 0,35%. Οι επενδυτές υποδέχθηκαν με ικανοποίηση την ανακοίνωση της Siemens, ότι σχεδιάζει να προχωρήσει σε περικοπές δαπανών ύψους 5 δισεκ. Ευρώ. Αντίθετα, η Adidas είδε τις μετοχές να υποχωρούν για σχεδόν 3% μετά την ανακοίνωση των δικών της οικονομικών αποτελεσμάτων.

 

Θετικά στους δείκτες κινούνται και οι μετοχές της Swiss RE και της εταιρείας πολυτελών ειδών Hermes International μετά την ανακοίνωση των ενισχυμένων κερδών τους στα οικονομικά τους αποτελέσματα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.