ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χ.Α.: Νέα μεγάλη βουτιά των τραπεζών

14:02 - 13 Νοε 2012 | Σχόλια Αγοράς
Ελλάδα, Vodafone και E.ON ρίχνουν τις ευρωπαϊκές αγορές.

Στο “κόκκινο” διαπραγματεύονται όλες οι ευρωπαϊκές αγορές και μαζί με αυτές το Χ.Α. Αν και η Ευρώπη υποχωρεί διότι ούτε στο χθεσινό Εurogroup υπήρξε ολοκληρωτική επίλυση του ελληνικού ζητήματος, το Χ.Α. υποχωρεί γι' αυτό το λόγο, αλλά και για την τραγική ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Για να παραμείνουν σε ιδιωτικά χέρια οι τράπεζες θα πρπέπει οι βασικοί μέτοχοι να προχωρήσουν σε διαδοχικές αυξήσεις κεφαλαίου, πράγμα αβέβαιο και ασύμφορο, σημειώνουν οι χρηματιστές. Για το λόγο αυτό και σήμερα ο τραπεζικός κλάδος καταγράφει μεγάλες απώλειες 6,23%, με την Εθνική να σημειώνει τη μεγαλύτερη πτώση σχεδόν κατά 8%, στο 1,39 ευρώ, πάνω από 8% υποχωρεί η Eurobank, στα 0,68 ευρώ, άνω του 6,5% υποχωρεί η Πειραιώς, στα 35 λεπτά, πάνω από 5% η Alpha, στο 1,48 ευρώ, παρά το γεγονός ότι μετά την εξαγορά της Emporiki Bank, η οποία ανακεφαλαιοποιήθηκε από την Credit Agricole, βρίσκεται σε καλύτερη θέση από τις υπόλοιπες τράπεζες.

Στον αντίποδα, την αλγεινή εικόνα της αγοράς “συγκρατούν” τα μη τραπεζικά χαρτιά, όπως η Βιοχάλκο, ο ΟΠΑΠ και τα ΕΛΠΕ με κέρδη που κυμαίνονται μεταξύ 1,5% - 3,5%, ενώ αγοραστές έχουν βγει στον Μυτιληναίο, τη ΜΕΤΚΑ, την Coca Cola και τη ΔΕΗ. Ο γενικός δείκτης υποχωρεί στις 768 μονάδες, με το χθεσινό χαμ,ηλό να εντοπίζεται στις 760 μονάδες, ενώ οι συναλλαγές πλησιάζουν τα 40 εκατ. ευρώ.

 

Ευρώπη

 

Πτώση σημειώνουν, για πέμπτη συνεχή συνεδρίαση, οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς οι επενδυτές επιθυμούν τάχιστα μία λυση για την Ελλάδα, ενώ την ίδια στιγμή οι μετοχές της Vodafone και του γερμανικού ενεργειακού κολοσσού E.ON να παρουσιάζουν απώλειες.

Οι μετοχές της Vodafone υποχωρούν κατά -3,06%, καθώς τα κέρδη της εταιρείας κατρακύλησαν στο ναδίρ, με αποτέλεσμα να παρουσιάσει ζημίες ύψους 1,98 δισεκατομμυρίων λιρών για το 6μηνο Απρίλιος – Σεπτέμβριος. Το ίδιο διάστημα του 2011 η Vodafone είχε κέρδη ύψους 6,69 δισεκατομμυρίων λιρών.

Επιπλέον, βουτια 9,5% παρουσιάσαν οι μετοχές της E.ON στο άνοιγμα των αγορών, καθώς η γερμανικη εταιρεία παρουσίασε ζημίες στο γ΄ τρίμηνο εξαιτίας των προστίμων που κλήθηκε να πληρώσει σε όλη την Ευρώπη για τα θερμοηλεκτρικά εργοστάσιά της. Αυτή την ώρα οι μετοχές της υποχωρούν κατά -7,77%.

Στο κλίμα αυτο ο Stoxx Europe 600 υποχωρεί κατά -0,63% και ο γερμανικός DAX παρουσιάζει απώλειες -0,75%. Στο Παρίσι ο CAC40 υποχωρεί κατά -0,93%, με τις μετοχές της πετρελαϊκής Total (-0,10%) να οδηγούν τον δείκτη σε αρνητική πορεία.

Στο Λονδίνο οι απώλειες των μετοχών της BP (-0,62%) και της SHELL (-0,2%) οδηγούν στο κόκκινο τον FTSE 100, ο οποίος παρουσιάζει απώλειες -0,87%.

Τέλος, στη Μαδρίτη ο IBEX 35 κινείται με πτώση 0,53%.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.