ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γύρισε θετικά η Ευρώπη - Το "παλεύει" η Wall

20:04 - 13 Νοε 2012 | Σχόλια Αγοράς
ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΕΛΠΕ δεν άφησαν τις τράπεζες να ρίξουν το Χ.Α.

Ευρώπη


Με κέρδη έκλεισαν οι ευρωπαϊκοί δείκτες σπάζοντας το 5ήμερο πτωτικό σερί, με τους επενδυτές να ποντάρουν πλέον στην εκταμίευση 3 δόσεων για την Ελλάδα. Αρνητικοί πρωταγωνιστές ωστόσο ήταν οι μετοχές της Vodafone και του γερμανικού ενεργειακού κολοσσού E.ON που παρουσίασαν απώλειες.

Στο κλίμα αυτο ο Stoxx Europe 600 κέρδισε κατά +0,5% και ο γερμανικός DAX σημείωσε κέρδη 0,01% στις 7.169 μονάδες. Στο Παρίσι ο CAC40 κέρδισε κατά 0,57%, στις 3.431 μονάδες, ενώ ο στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημείωσε κέρδη 0,32% στις 5.786 μονάδες.

Τέλος, θετική στροφή πραγματοποίησε η αγορά της Μαδρίτης, όπου ο IBEX 35 έκλεισε με άνοδο 1,87%.

Στο θετικό κλίμα συντέλεσε και το γεγονός ότι στις αρχές Δεκεμβρίου αναμένεται να δοθεί η οικονομική βοήθεια μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) στις ισπανικές τράπεζες, όπως ανακοίνωσε ο Jean Claude Juncker.

Ο Juncker επισήμανε ότι το σχέδιο της βοήθειας στις ισπανικές τράπεζες «κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση», υπογραμμίζοντας ότι η διαδικασία θα εξελιχθεί από τα μέσα έως τα τέλη Νοεμβρίου και ότι τα χρήματα θα δοθούν στις αρχές Δεκεμβρίου. Παράλληλα ο επικεφαλής του Eurogroup κάλεσε την Ισπανία να συνεχίσει τις προσπάθειες της όσον αφορά τα ζητήματα του προϋπολογισμού

Οι μετοχές της Vodafone υποχώρησαν κατά -4%, καθώς τα κέρδη της εταιρείας κατρακύλησαν στο ναδίρ, με αποτέλεσμα να παρουσιάσει ζημίες ύψους 1,98 δισεκατομμυρίων λιρών για το 6μηνο Απρίλιος – Σεπτέμβριος. Το ίδιο διάστημα του 2011 η Vodafone είχε κέρδη ύψους 6,69 δισεκατομμυρίων λιρών.

Επιπλέον, βουτια 9,5% σημείωσαν οι μετοχές της E.ON, καθώς η γερμανικη εταιρεία παρουσίασε ζημίες στο γ΄ τρίμηνο εξαιτίας των προστίμων που κλήθηκε να πληρώσει σε όλη την Ευρώπη για τα θερμοηλεκτρικά εργοστάσιά της.

Στα μάκρο της ημέρας, στις -15,7 μονάδες υποχώρησε ο δείκτης οικονομικού κλίματος ZEW στη Γερμανία το Νοέμβριο, την ώρα που οι αναλυτές ανέμεναν να διαμορφωθεί στις -9,8 μονάδες.

Ο δείκτης συνέχισε την πτωτική του πορεία, αφού τον Οκτώβριο είχε διαμορφωθεί στις -11,8 μονάδες



Wall Street


Σε θετικό πρόσημο κινείται τώρα η αμερικανική αγορά, με τους επενδυτές να εκτιμούν πλέον ότι ο κίνδυνος του "δημοσιονομικού γκρεμού" μάλλον πέρασε, παρά τα σημαντικά δημοσιονομικά προβλήματα.

Ο Dow μένει κερδίζει +0,44% στις 12.871 μονάδες, ο Nasdaq ενισχύεται μόλις 0,06% στις 2.905 μονάδες και ο S&P 500 βρίσκεται στο +0,43% στις 1.385 μονάδες.

Ωστόσο, η αβεβαιότητα για το αν οι αμερικανοί πολιτικοί μπορούν να έρθουν σε μια συμφωνία για να αποφευχθεί ο κίνδυνος του «δημοσιονομικού γκρεμού» στην οικονομία των ΗΠΑ μέχρι τον Ιανουάριο, παραμένει ασκώντας πιέσεις στους δείκτες.

Τον κώδωνα του κινδύνου για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας κρούει εκ νέου ο οίκος αξιολόγησης Μοοdy's.

Όπως εξηγεί, η αμερικανική οικονομία δεν μπορεί να αναπτυχθεί όσο υπάρχουν σοβαρά δημοσιονομικά προβλήματα.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του οίκου, κάποιου είδους συμφωνία για το αμερικανικό χρέος θα επιτευχθεί εντός του 2013.


ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΕΛΠΕ δεν άφησαν τις τράπεζες να ρίξουν το Χ.Α.


Τα μη τραπεζικά χαρτιά έκαναν τη διαφορά και γύρισαν το κλίμα στο Χρηματιστήριο, δίδοντας θετικό πρόσημο στον γενικό δείκτη στο κλείσιμο. Η αγορά τερμάτισε τις συναλλαγές την Τρίτη με οριακή άνοδο 0,37%, στις 775,72 μονάδες, διατηρώντας το ανοδικό σενάριο ανέπαφο, αφού η στήριξη της αγοράς εντοπίζεται στα επίπεδα των 760 μονάδων. Για να υπάρξουν πειστικά σημάδια αντίδρασης, οι αναλυτές σημειώνουν ότι θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι πωλήσεις στις τράπεζες, η κυβέρνηση να εμφανίζει σημάδια επιτυχίας στις αποκρατικοποιήσεις και οι ξένοι να πιστέψουν στο turn around story της ελληνικής οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό, μπορεί οι τράπεζες να υποχώρησαν κατά 2,81%, αλλά οι απώλειες αυτές αντισταθμίστηκαν από την αντίδραση 2,73% του ΟΠΑΠ, 1,18% της Coca Cola, 1,69% του ΟΤΕ και 1,93% των ΕΛΠΕ. Ο τραπεζικός κλάδος υποχωρεί περισσότερο από 2% από την αρχή του χρόνου και πάνω από 80% από το 2010, σημειώνουν οι αναλυτές. Μετά το sell off της Δευτέρας και της Τρίτης στις τραπεζικές μετοχές, η Εθνική κατρακύλησε στην πέμπτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων με 1,38 δισ. ευρώ, δηλαδή βρίσκεται πίσω από την Coca Cola, που βρίσκεται στα 6,3 δισ. ευρώ, τα ΕΛΠΕ, με 1,9 δισ. ευρώ, τον ΟΤΕ με 1,76 δισ. και τον ΟΠΑΠ με 1,5 δισ. ευρώ.

Τα καλά νέα της ημέρας πάντως, είναι ότι η Γερμανία έκανε στροφή 180 μοιρών σε ό,τι αφορά στην εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα. Δημοσιεύματα του Γερμανικού Τύπου ανέφεραν το πρωί της Τρίτης ότι η κυβέρνηση Μέρκελ εισηγείται την καταβολή του συνόλου της δόσης, των 31,3 δισ. ευρώ, στην οποία θα πρέπει να προστεθούν κεφάλαια από το πρώτο μνημόνιο που δεν καταβλήθηκαν, αλλά και ποσά από το δεύτερο μνημόνιο, όπως οι δόσεις του Ιουνίου, του Σεπτεμβρίου, αλλά και του Δεκεμβρίου, ως ένδειξη καλής χειρονομίας εκ μέρους των δανειστών μετά τα επίπονα μέτρα που ψήφισε η ελληνική Βουλή. Το συνολικό πακέτο το οποίο θα δοθεί εφάπαξ, υπολογίζεται κοντά στα 44 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 25 εκτιμάται ότι θα πάνε στις τράπεζες για την ενίσχυση της κεφαλαιακής τους επάρκειας και τα υπόλοιπα για την πληρωμή τόκων και βεβαίως για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων του Δημοσίου έναντι των ιδιωτών.

Η προσοχή της αγοράς, επίσης, στρέφεται στις αποκρατικοποιήσεις, με τον ΟΠΑΠ να αποτελεί το μεγάλο play της αγοράς. Ακολούθως, υπάρχει ενδιαφέρον για τα ΕΛΠΕ, τον ΟΤΕ, αλλά και τη ΔΕΗ, που θα πάρουν το δρόμο των ιδιωτικοποιήσεων εντός του 2013. Σημαντική, τέλος,ήταν η αντίδραση για τον ΟΛΠ, τον ΟΛΘ, την ΕΥΑΘ και την ΕΥΔΑΠ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.