ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στο όριο το Χ.Α.

11:42 - 16 Νοε 2012 | Σχόλια Αγοράς
Ισχυρές πιέσεις δέχονται οι ευρωαγορές, καθώς κορυφώνεται η κρίση στη Λωρίδα της Γάζας.

Υποτονική είναι η κίνηση στο Χ.Α. καθώς οι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής εν μέσω των σκληρών διαπραγματεύσεων για την δόση και το μέλλον της δανειοδότησης προς την Ελλάδας, εν όψει του κρίσιμου Eurogroup την Τρίτη.

Παρά το "αρνητικό" κλίμα στις ασιατικές και ευρωπαϊκές αγορές, Ο δείκτης στην Αθήνα επηρεασμένος από τα θετικά μηνύματα του ΔΝΤ, κερδίζει έδαφος την τελευταία ώρα και παρουσιάζει άνοδο 0,46% στις 791,43 μονάδες, με το τζίρο των συναλλαγών να παραμένει ωστόσο χαμηλός στα 13,38 εκατ. ευρώ.

 

Οι όροι της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών που περιλαμβάνονται στις προϋποθέσεις για την εκταμίευση της δόσης, αλλά και στις δηλώσεις Γιουνκέρ - Ρεν ότι οι τράπεζες θα έχουν πρόσβαση σε δανεισμό, έχουν δώσει ώθηση στις τραπεζικές μετοχές, που ανθίστανται στις πιέσεις. Επιπλέον, τα θετικά νέα για τις ελληνικές εξαγωγές, ότι παρουσίασαν αύξηση 9,7% για το διάστημα Αυγούστου - Σεπτεμβρίου στηρίζει το θετικό κλίμα στην ελληνική αγορά.



Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 0,85%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται σε ποσοστό 0,80%. Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες του Εμπορίου (+1,47%), των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (+1,44%) και των Τραπεζών (+1,33%). Ανοδικά κινούνται 41 μετοχές, 14 πτωτικά και 10 παραμένουν σταθερές.

 

 

 

Ευρώπη

 

Με οριακά κέρδη ξεκίνησαν τις συνεδριάσεις τους τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με το φόβο του fiscal cliff που έρχεται από τις ΗΠΑ να προξενεί για μια ακόμα μέρα πονοκέφαλο στις αγορές, που εμφανίζονται ανήσυχες μετά και από τη μεικτή εικόνα που παρουσίασαν νωρίτερα οι ασιατικοί δείκτες.

 

Το θετικό πρόσημο, έστω και σε οριακό επίπεδο, οφείλεται στα μικρά κέρδη που έχουν οι μετοχές του τραπεζικού τομέα, με την άνοδο που σημείωσαν κάποιες εξαγωγικές επιχειρήσεις από την Ασία να δίνουν ώθηση στους επενδυτές. Ωστοσο, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η οικονομία της Ευρωζώνης καθώς και το εντεινόμενο σκηνικό πολέμου στη λωρίδα της Γάζας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, προκαλούν προβληματισμό στις αγορές.


Ο FTSE παραμένει σταθερός στις 5,674 μονάδες.

 

O CAC ανεβαίνει οριακά 0,1% στις 3,384 μονάδες.

 

Ο DAX μένει αμετάβλητος στις 7,048 μονάδες.

 

Ο ΙΒΕΧ 35 κερδίζει 0,1% στις 7,706 μονάδες, ενώ ο FTSE MIB στο Μιλάνο υποχωρεί κατά 0,1% στις 15,15 μονάδες.

 

Ασία


 Για δεύτερη συνεχόμενη μέρα, τα ασιατικά χρηματιστηρία παρουσίασαν μεικτή εικόνα, με την ιαπωνική αγορά να γράφει σημαντικά κέρδη στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας. Οι κινεζικοί δείκτες επηρεάζονται θετικά, έστω και σε μικρό βαθμό, από το κερδοφόρο κλίμα που διαμορθώθηκε στο Τόκιο.

 

Οι αγορές βλέπουν με καλό μάτι τις επικείμενες εκλογές στην Ιαπωνία, που αναμένονται μέσα στο Δεκέμβριο, στις 16 του μήνα. Ακόμα, η σημαντική άνοδος που έχουν οι μετοχές εταιριών κολοσσών, όπως είναι οι Sοny, Nikon, Canon, Mazda δίνουν το πάτημα για σημαντικά κέρδη στο ιαπωνικό χρηματιστήριο.

 

Στον αντίποδα, οι υπόλοιπες αγορές, ελλείψει καταλύτη, κινήθηκαν καθοδικά επηρεασμένες από τα αρνητικά αποτελέσματα που είχε χθες η  Wall.


Ο Nikkei ανέβηκε κατά 2.2% ενώ ο ευρύτερος Topix έκλεισε με άνοδο 1,9%.

 

Στην Ν. Κορέα ο Kopsi έπεσε κατά 0,5% και στην Αυστραλία ο ASX 200 υποχώρησε κατά 0,3%.

 

Στην Κίνα, ο συνθετικός δείκτης της Σανγκάης έχασε 1,2% και στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng ανέβηκε κατά 0,1%.

Τελευταία τροποποίηση στις 13:47 - 16 Νοε 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.