ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χ.Α.: Κάλυψε τη... χασούρα ο τραπεζικός δείκτης - Μεγάλη άνοδος, μικρά κέρδη

18:39 - 19 Νοε 2012 | Σχόλια Αγοράς
Ορμητική αντίδραση σε Wall και Ευρώπη.

Σούπερ κέρδη τόσο στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, όσο και στο ελληνικό την Δευτέρα. Ο λόγος της ανόδου δεν είναι άλλος από την προσδοκία ότι το αυριανό Eurogroup, θα πάρει μία σημαντική απόφαση, τέτοια που τουλάχιστον για ένα ικανό διάστημα, μέχρι τις εκλογές στη Γερμανία, η Ευρώπη και οι δανειστές να μην ασχοληθούν με το ελληνικό ζήτημα, ποντάροντας βεβαίως στις πρωτοβουλίες και δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση έναντι των δανειστών της. Μέχρι τότε, παράγοντες της αγοράς, που ταυτόχρονα είναι και συνομιλητές των ξένων, υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση θα έχει δώσει ισχυρά δείγματα γραφής και θα φανεί αν το “πλοίο” αρμενίζει αξιόπλοα ή οδεύει προς τα βράχια, όπως τόνισαν χαρακτηριστικά. Ταυτόχρονα, η Ευρώπη θα ρίξει το βάρος της στην Ισπανία που μέσα από τις αγορές ομολόγων θα επιδιωχθεί το να μπει η χώρα σε τροχιά επαναφοράς.

Την ίδια ώρα, οι επενδυτές δεν χάνουν την ευκαιρία για ένα βραχυπρόθεσμο trading στις τράπεζες, αν και γνωρίζουν ότι αν ισχύσουν οι όροι της ανακεφαλαιοποίησης ως έχουν τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας κινδυνεύουν να περάσουν στον έλεγχο του κράτους. Οι συναλλαγές εξακολουθούν να είναι μικρές, λίγο πάνω από τα 53 εκατ. ευρώ, υποδηλώνοντας επιφυλακτικότητα, αλλά και απουσία των ισχυρών χαρτοφυλακίων από το εξωτερικό. Σημειώνεται ότι η τρέχουσα,είναι εβδομάδα εταιρικών ανακοινώσεων και αποτελεσμάτων εννεαμήνου. Από το πρώτο δείγμα 23 εταιρειών πάντως, προκύπτει αύξηση στα καθαρά κέρδη περίπου κατά 16%. Αν προστεθούν τα αποτελέσματα των τραπεζών η “καλή εικόνα' ανμένεται να χαλάσει, σημειώνουν οι χρηματιστές.

Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. έκλεισε πολύ κοντά στα υψηλά ημέρας (821), στις 820,91 μονάδες, με κέρδη 3,85%. Ο τραπεζικός κλάδος έκλεισε τις 283 μονάδες και με άνοδο 13,54%, μηδενίζοντας τις απώλειες που “έγραφε” από την αρχή του χρόνου. Ισχυρά κέρδη 20,67% κατέγραψε η μετοχή της Alpha, στο 1,81 ευρώ, 16,18% ενισχύθηκε η Eurobank, στα 0,79 ευρώ, 12,56% η Πειραιώς, στα 0,448 ευρώ, 11,49% η Εθνική, στο 1,65 ευρώ και 10,27% η Κύπρου, στα 0,29 ευρώ. Η αντίδραση πέρασε και στα υπόλοιπα χαρτιά του 20άρη. Χαρακτηριστικά, κέρδη άνω του 5% για τη Βιοχάλκο και άνω του 4% για ΟΤΕ, Ελλάκτωρ, Μυτιληναίο, Motor Oil και ΔΕΗ.



Wall

Η αμερικανική αγορά ξεκίνησε σε πολύ θετικό ρυθμό την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, με τους δείκτες να ανακάμπτουν μετά από τα αρητικά αποτελέσματα που σημείωσαν τις προηγούμενες μέρες.

Ο κύριος λόγος της ανόδου εστιάζεται στις δηλώσεις του Μπαράκ Ομπάμα από την Μιανμάρ στο πλαίσιο τριήμερης επίσκεψης του στη χώρα. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ επανέλαβε ότι είναι αισιόδοξος για την πορεία των δημοσιομικών δεδομένων και τονισε ότι δεν πρέπει να υπάρχει φόβος στην αγορά για ενδεχόμενο «δημοσιονομικού γκρεμού». Η συγκεκριμένη αναφορά φτιάχνει το κλίμα στα χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να βλέπουν και τα θετικά οικονομικά αποτελέσματα κάποιων επιχειρήσεων, όπως οι Cisco, Intel ως πάτημα για «κέρδη».


Ο Dow ανεβαίνει 1,1% στις 12,732 μονάδες.

O Nasdaq κερδίζει 1,5% στις 2,897 μονάδες.

O S&P 500 σημειώνει κέρδη 1,4% στις 1,380 μονάδες.


Ευρώπη


Διατηρείται το ανοδικό κλίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ακολουθώντας το θετικό κλίμα που επικράτσε στις ασιατικές αγορές, ενώ οι επενδυτές φαίνεται να ικανοποιούνται από τις διαπραγματεύσεις που έλαβαν χώρα το σαββατοκύριακο στις ΗΠΑ για το δημοσιονομικό χάσμα. Τόσο ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, όσο και πρόεδρος της ομάδας των Δημοκρατικών στην Κάτω Βουλή, Νάνσι Πελόζι εξέφρασαν την αισιοδοξία τους για την επιτυχή κατάληξη των διαπραγματεύσεων.

Ο FTSE ανεβαίνει 1,7% στις 5,703 μονάδες.

Ο CAC κερδίζει 2,1% στις 3,414 μονάδες.


O DAX ανεβαίνει 2,1% στις 7,101 μονάδες.

O IBEX 35 κερδίζει 1,3% στις 7,689 μονάδες ενώ άνοδο γράφει και ο FTSE MIB κατά 2% στις 15,163 μονάδες.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.