ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

X.A.: Πονταρίσματα με το βλέμμα στη λύση...

18:55 - 21 Νοε 2012 | Σχόλια Αγοράς
Κέρδη σε Wall και Ευρώπη.

Αν κάτι ευνόησε την αγορά, παρά το ναυάγιο των χθεσινών διαπραγματεύσεων στο Eurogroup, είναι ότι το χαρτοφυλάκιο των τραπεζών θα ελαφρύνει από την επαναγορά του ομολόγων ελληνικού Δημοσίου από την κυβέρνηση, αρκεί όμως, αυτή να μη γίνει στα επίπεδα των 25 μονάδων βάσης, αλλά αρκετά παραπάνω. Σε κάθε περίπτωση η αγορά προεξοφλεί ότι τελικά στο επόμενο Eurogroup θα υπάρξει λύση, ενώ δεν αποκλείεται, μετά και τις μεσημεριανές δηλώσεις το κούρεμα στο επίσημο, κρατικό χρέος της χώρας μας που βρίσκεται στις κεντρικές τράπεζεςκαι στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, να “κουρευτεί”, αλλά μετά το 2013. Η αγορά ξέρει ότι το “παιχνίδι”παίζεται στις Βρυξέλλες και πως η ελληνική πλευρά έκανε ότι χρειάστηκε. Στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής, δεν αναμένεται να συζητηθεί το ελληνικό πρόβλημα, αν και στο περιθώριο της Συνόδου δεν αποκλείεται τίποτα. Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. έκλεισε στα υψηλότερα ενδοσυνεδριακά επίπεδα και με κέρδη 1,10%, στις 830,27 μονάδες διατηρώντας το ανοδικό σενάριο ανέπαφο.

Τα περισσότερα κέρδη από τον 20άρηκατέγραψε η Alpha, που ενισχύθηκε κατά 4,55%, στο 1,84 ευρώ, 4,12% η Ελλάκτωρ, μετά τις πληροφορίες ότι ξεμπλοκάρουν τα έργα, αλλά και μετά τις φήμες ότι Καλλιτσάντσης και Μπόμπολας κάθονται πάλι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ισχυρή άνοδος κατά 3,63% για τον Μυτιληναίο που εν μέσω κρίσης καταφέρνει και παρουσιάζει ισχυρή κερδοφορία, ενώ αποδίδουν όλες οι γραμμές δραστηριοποίησης του ομίλου. Κέρδη 2,8% για την Πειραιώς, στα 0,44 ευρώ, 2,6% ενισχύθηκε ο ΟΤΕ, κοντά στο 2% ΟΠΑΠ, EΤΕ και Εurobank. Οι συναλλαγές ήταν μεγαλύτερες ;από χθες, αγγίζοντας τα 64,8 εκατ. ευρώ. Επίσης, δεν περνάει απαρατήρητη η κίνηση με κέρδη άνω του 3% για την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ.

 

Wall

 

Η αμερικανική αγορά ξεκίνησε με κέρδη τη σημερινή συνεδρίαση της, παρίρνοντας ώθηση από μακροοικονομικά αποτελεμστα που ανακοινώθηκαν ή αναμένεται να ανακοινωθούν μέσα στη μέρα.

Συγκεκριμένα, η πτώση του αριθμού νέων αιτήσεων ανεργίας υποχώρησε κατά 40.000 από τις 451.000 στις 410.000, κάτι που αναμέναν οι αναλυτές. Ακόμα, τα θετικά στοιχεία που περιμένουν οι αγορές (παρόλο που εμφανίστηκαν κατώτερα του αναμενομένου) για αύξηση του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης και για την τόνωση του δείκτη βιομηχανίας, οδηγούν τους δείκτες σε μικρή άνοδο.

Ο Dow ανεβαίνει 0,3% στις 12,822 μονάδες.

O Nasdaq κερδίζει 0,2% στις 2,923 μονάδες.

O S&P 500 ανεβαίνει 0,1% στις 1,389 μονάδες.

Σημειώνεται ότι η Wall θα μείνει κλειστή αύριο λόγω αργίας για την Ημέρα των Ευχαριστιών, ενώ την Παρασκευή υπάρχει ημιαργία λόγω της Black Friday.

Ευρώπη

Οι ευρωπαϊκές αγορές συνεχίζουν να κυμαίνονται με οριακά κέρδη, μετά και από το αρνητικό άνοιγμα που σημείωσαν το πρωί.

Οι αποφάσεις της χθεσινής συνεδρίασης του Eurogroup για το δημοσιονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας δεν καθιστούν αισιόδοξους τους επενδυτές, ωστόσο η σειρά δηλώσεων από αξιωματούχους της Ε.Ε. μέσα στην ημέρα και η εντύπωση ότι θα προκύψει εν τέλει συμφωνία για την εκταμίεση της δόσης προς την Αθήνα την ερχόμενη Δευτέρα, αποτελούν μια θετική αντίδραση για οριακά κέρδη στο σύνολο των ευρωαγορών.

Στους επιμέρους κλάδους, οι τράπεζες είναι αυτές που δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις.

Ο FTSE παραμένει σταθερός στις 5,748 μονάδες, με τις απώλειες που έχουν οι μετοχές των Barclays, Rio Tinto να προκαλούν ανησυχία στην αγορά του Λονδίνου.

Ο CAC σημειώνει άνοδο 0,3% στις 3,475 μονάδες, με τη προχθεσινή υποβάθμιση της Moodys να φαίνεται να μην επηρεάζει για σήμερα το Παρίσι.

Ο DAX ανεβαίνει οριακά 0,1% στις 7,180 μονάδες, με την πτώση που έχει ο τίτλος της Siemens να μην επηρεάζει αρνητικά τη γερμανική αγορά.

O IBEX 35 κερδίζει 0,4% στις 7,811 μονάδες και ο FTSE MIB στο Μιλάνο ανεβαίνει 0,9% στις 15,409 μονάδες.

 

Τελευταία τροποποίηση στις 19:08 - 21 Νοε 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.