ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Με θετικό πρόσημο Wall και Ευρώπη

00:05 - 22 Νοε 2012 | Σχόλια Αγοράς
X.A.: Πονταρίσματα με το βλέμμα στη λύση...

 

Wall Street


Με κέρδη έκλεισε η  αμερικανική αγορά στη σημερινή συνεδρίαση, αποτιμώντας θετικά τα μακροοικονομικά αποτελεμστα που ανακοινώθηκαν σήμερα.

Ο Dow ενισχύθηκε 0,38% στις 12.837 μονάδες, ο Nasdaq κέρδισε 0,35% στις 2.927 μονάδες και ο S&P 500 ανέβηκε 0,23% στις 1.391 μονάδες.

Σημειώνεται ότι η Wall θα μείνει κλειστή αύριο λόγω αργίας για την Ημέρα των Ευχαριστιών, ενώ την Παρασκευή υπάρχει ημιαργία λόγω της Black Friday.

Στα μάκρο της ημέρας, οριακή αύξηση κατέγραψε ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης των ΗΠΑ τον Νοέμβριο, καθώς διαμορφώθηκε στις 82,7 μονάδες, εν αντιθέσει με τις εκτιμήσεις που έκαναν λόγο για εκτίναξη στις 84,9 μονάδες. Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Michigan, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης αυξήθηκε κατά μία μόλις μονάδα εν συγκρίσει με τον προηγούμενο μήνα.

Στις 52,4 μονάδες διαμορφώθηκε ο μεταποιητικός δείκτης των ΗΠΑ τον Νοέμβριο, αυξημένος κατά 1,4 μονάδες εν συγκρίσει με τον Οκτώβριο.
Παράλληλα, ο μεταποιητικός δείκτης διαμορφώθηκε σε υψηλότερα επίπεδα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών, που υπολόγιζαν να παραμένει αμετάβλητος στις 51 μονάδες.

Στους επιμέρους δείκτες, η παραγωγή αυξήθηκε στις 52,8 μονάδες από 51,1 μονάδες, ενώ οι νέες παραγγελίες σημείωσαν άνοδο κατά 1,7 μονάδες, διαμορφωμένες στις 52,8 μονάδες. Τέλος, ο δείκτης απασχόλησης στον μεταποιητικό κλάδο εκτινάχθηκε στις 52,6 μονάδες.

Κατά 0,2% αυξήθηκε ο δείκτης leading indicators για τον μήνα Οκτώβριο στις ΗΠΑ, ενώ οι αναλυτές εκτιμούσαν άνοδο 0,1%.
Παράλληλα, ο leading indicators είχε καταγράψει άνοδο 0,5% και τον Σεπτέμβριο, ωστόσο, λόγω του τυφώνα Sandy οι αυξητικές τάσεις περιορίστηκαν στο 0,2% τον Νοέμβριο.

Κατά 41 χιλ, στις 410 χιλ, μειώθηκε την περασμένη εβδομάδα (εκείνη που ολοκληρώθηκε στις 17/11) ο αριθμός των Αμερικανών πολιτών που κατέθεσε αίτηση για τη λήψη επιδόματος ανεργίας, σύμφωνα με τα επίσημα κυβερνητικά στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Να σημειωθεί πως οι εκτιμήσεις των αναλυτών ανέμεναν πτώση των αιτήσεων για τη λήψη επιδόματος ανεργίας κατά 18 χιλ και διαμόρφωσή τους στις 418 χιλ.
Κατά τα ίδια στοιχεία, ο αριθμός των αιτήσεων της αμέσως προηγούμενης εβδομάδας αναθεωρήθηκε ανοδικά σε αύξηση κατά 90 χιλ, έναντι αρχικών προβλέψεων για αύξησή τους κατά 78 χιλ.


Ευρώπη


Με μικρά κέρδη έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές, τηρώντας στην ουσία στάση αναμονής μετά το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα στο χθεσινό Eurogroup. Ωστόσο, οι αποφάσεις της χθεσινής συνεδρίασης του Eurogroup για το δημοσιονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας δεν καθιστούν αισιόδοξους τους επενδυτές, αν και η σειρά δηλώσεων από αξιωματούχους της Ε.Ε. μέσα στην ημέρα και η εντύπωση ότι θα προκύψει εν τέλει συμφωνία για την εκταμίεση της δόσης προς την Αθήνα την ερχόμενη Δευτέρα, αποτελούν μια θετική αντίδραση για οριακά κέρδη στο σύνολο των ευρωαγορών.

Ο FTSE έκλεισε στο +0,07% και στις 5.752 μονάδες, με τις απώλειες που είχαν οι μετοχές των Barclays, Rio Tinto να προκαλούν ανησυχία στην αγορά του Λονδίνου.

Ο CAC σημείωσε άνοδο 0,43% στις 3.477 μονάδες, με τη προχθεσινή υποβάθμιση της Moodys να φαίνεται να μην επηρέασε σήμερα το Παρίσι.

Ο DAX ανέβηκε οριακά 0,17% στις 7.185 μονάδες, με την πτώση που είχε ο τίτλος της Siemens να μην επηρεάζει αρνητικά τη γερμανική αγορά.

O IBEX 35 κέρδισε 0,34% στις 7.805 μονάδες και ο FTSE MIB στο Μιλάνο ανέβηκε 0,82% στις 15.395 μονάδες.

Την εκτίμηση ότι η Ισπανία θα καθυστερήσει το αίτημα της για ευρωπαϊκή βοήθεια διατυπώνουν αναλυτές της Bank of America Merrill Lynch.

Οι αναλυτές πιστεύουν ότι η πιθανότητα ενός εθελοντικού αιτήματος για βοήθεια από τους Ευρωπαίους εταίρους της είναι χαμηλή αυτή τη στιγμή, κυρίως εξαιτίας της διάστασης απόψεων ανάμεσα στην Ισπανία και στους Ευρωπαίους εταίρους και ενώ η πίεση από τις αγορές είναι περιορισμένη.


X.A.: Πονταρίσματα με το βλέμμα στη λύση...


Αν κάτι ευνόησε την αγορά, παρά το ναυάγιο των χθεσινών διαπραγματεύσεων στο Eurogroup, είναι ότι το χαρτοφυλάκιο των τραπεζών θα ελαφρύνει από την επαναγορά του ομολόγων ελληνικού Δημοσίου από την κυβέρνηση, αρκεί όμως, αυτή να μη γίνει στα επίπεδα των 25 μονάδων βάσης, αλλά αρκετά παραπάνω. Σε κάθε περίπτωση η αγορά προεξοφλεί ότι τελικά στο επόμενο Eurogroup θα υπάρξει λύση, ενώ δεν αποκλείεται, μετά και τις μεσημεριανές δηλώσεις το κούρεμα στο επίσημο, κρατικό χρέος της χώρας μας που βρίσκεται στις κεντρικές τράπεζεςκαι στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, να “κουρευτεί”, αλλά μετά το 2013. Η αγορά ξέρει ότι το “παιχνίδι”παίζεται στις Βρυξέλλες και πως η ελληνική πλευρά έκανε ότι χρειάστηκε. Στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής, δεν αναμένεται να συζητηθεί το ελληνικό πρόβλημα, αν και στο περιθώριο της Συνόδου δεν αποκλείεται τίποτα. Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. έκλεισε στα υψηλότερα ενδοσυνεδριακά επίπεδα και με κέρδη 1,10%, στις 830,27 μονάδες διατηρώντας το ανοδικό σενάριο ανέπαφο.

Τα περισσότερα κέρδη από τον 20άρηκατέγραψε η Alpha, που ενισχύθηκε κατά 4,55%, στο 1,84 ευρώ, 4,12% η Ελλάκτωρ, μετά τις πληροφορίες ότι ξεμπλοκάρουν τα έργα, αλλά και μετά τις φήμες ότι Καλλιτσάντσης και Μπόμπολας κάθονται πάλι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ισχυρή άνοδος κατά 3,63% για τον Μυτιληναίο που εν μέσω κρίσης καταφέρνει και παρουσιάζει ισχυρή κερδοφορία, ενώ αποδίδουν όλες οι γραμμές δραστηριοποίησης του ομίλου. Κέρδη 2,8% για την Πειραιώς, στα 0,44 ευρώ, 2,6% ενισχύθηκε ο ΟΤΕ, κοντά στο 2% ΟΠΑΠ, EΤΕ και Εurobank. Οι συναλλαγές ήταν μεγαλύτερες ;από χθες, αγγίζοντας τα 64,8 εκατ. ευρώ. Επίσης, δεν περνάει απαρατήρητη η κίνηση με κέρδη άνω του 3% για την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.