ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μεικτά πρόσημα στη Wall - Aπώλειες στην Ευρώπη

00:03 - 27 Νοε 2012 | Σχόλια Αγοράς
Στάση αναμονής από το Χ.Α.

 

 
Wall Street


Μεικτά ήταν τα πρόσημα που διαμορφώθηκαν στην αμερικανική αγορά, μετά από την πολύ κερδοφόρα προηγούμενη εβδομάδα. Οι ανησύχιες που έχουν προκαλέσει τα νέα σενάρια περί «δημοσιονομικού γκρεμού» καθιστούν επιφυλακτικούς τους επενδυτές. Ακόμα, η αγορά φαίνεται να εμφανίζεται «παγωμένη» για την Cyber Monday -η πρώτη Δευτέρα μετά την Ημέρα των Ευχαριστιών- και για το πως θα κινηθούν οι διαδυκτιακές πωλήσεις.

Στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού, με την ανησυχία που υπάρχει στην Ευρωζώνη για την ελληνική οικονομία και για το αν θα υπάρξει λύση για την Ελλάδα, αποτελεί ακόμα ένα αρνητικό παράγοντα που οδηγεί καθοδικά τις αγορές.

Ο Dow υποχώρησε κατά 0,34% στις 12.967 μονάδες, ο Nasdaq σημείωσε κέρδη 0,34% στις 2.977 μονάδες και ο S&P 500 έχασε 0,22% στις 1.406 μονάδες.

Στο μεταξύ, περιορισμένη είναι η πρόοδος που έχουν πραγματοποιήσει οι αμερικανικές αρχές αναφορικά με τον επιδιωκόμενο συμβιβασμό για τις φορολογικές αυξήσεις και τη μείωση των κυβερνητικών εξόδων, επισημαίνει ο Dick Durbin, ανώτατος Γερουσιαστής των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ.

Η προθεσμία τελειώνει την 1η Ιανουαρίου 2013, ωστόσο η έλλειψη προόδου στος διαπραγματεύσεις φέρνει τις Ηνωμένες Πολιτείες πιο κοντά στο ενδεχόμενο του "δημοσιονομικού γκρεμού" (fiscal cliff).

Οι Δημοκρατικοί του Barack Obama πιέζουν για αύξηση του φόρου εισοδήματος για τους πλουσίους, ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι επισημαίνουν ότι αυτό θα αποβεί ζημιογόνο για την απασχολήση. Παράλληλα οι τελευταίοι πιέζουν για μείωση των δαπανών στην κοινωνική πρόνοια, γεγονός στο οποίο οι Δημοκρατικοί αντιδρούν.


Ευρώπη


Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια υποχώρησαν, με τους επενδυτές να εστιάζουν στη συνεδρίαση του Eurogroup και στο αν θα δοθεί μια λύση για την Ελλάδα ώστε να εκταμιευτεί η δόση των 31,4 δισ. ευρώ.

Στο αρνητικό κλίμα συνέβαλλαν και οι υποτιμήσεις μιας σειράς μεγάλων εταιριών από διεθνείς οίκους αξιολόγησης, με τον τραπεζικό κλάδο να είναι αυτός που οδηγεί προς τα κάτω τις ευρωαγορές.

Ο FTSE 100 υποχώρησε 0,55% στις 5.787 μονάδες με τις απώλειες που είχαν οι μετοχές των Bank of Scotland και HSBC να ρίχνουν προς τα κάτω το Λονδίνο.

Ο CAC 40 υποχώρησε 0,79% στις 3.501 μονάδες, με τους τίτλους των BNP Paribas, Total να επηρεάζουν αρνητικά την αγορά του Παρισίου.

O DAX έχασε 0,23% στις 7.292 μονάδες, κυρίως λόγω των απωλειών που έχει η Deutsche Bank.

O IBEX 35 υποχώρησε κατά 0,44% στις 7.875 μονάδες, με τη μετοχή της Banco Santander να κλείνει με σημαντικές απώλειες.

Ο FTSE MIB υποχώρησε κατά 0,74% στις 15.520 μονάδες.

Στα μάκρο της ημέρας, στο 5,9 υποχώρησε ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης της Γερμανίας τον Νοέμβριο, παρά τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι προσδοκούσαν να διαμορφωθεί στο 6,2.

Ειδικότερα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης καταγράφει μείωση για πρώτη φορά έπειτα από 7 μήνες συνεχούς αύξησης. Υπενθυμίζεται πως ο δείκτης τον Οκτώβριο είχε διαμορφωθεί στο 6,3.

Στάση αναμονής από το Χ.Α.

Μικρές διακυμάνσεις σημειώθηκαν στην αγορά, με τον γενικό δείκτη να κάνει ψηλό ημέρας στις 851 μονάδες και χαμηλό στις 837, για να κλείσει τελικά στα ίδια επίπεδα με αυτά της Παρασκευής, στις 844,57 μονάδες (οριακά μικρή αρνητική μεταβολή 0,06%). Οι συναλλαγές ήταν εντυπωσιακά χαμηλές, μόλις στα 36 εκατ. ευρώ, που σημαίνει ότι οι επενδυτές είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί, αναμένοντας αφενός την καταβολή της δόσης των 44 δισ. ευρώ και αφετέρου τη λήψη μέτρων εκ μέρους των δανειστών για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους το 2020. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα υπάρξει πεδίο συνεννόησης ανάμεσα σε ΔΝΤ και Γερμανία, αφήνοντας το κούρεμα για αργότερα, δηλαδή μετά τις Γερμανικές εκλογές του ερχόμενου φθινοπώρου. Ο τραπεζικός κλάδος κατέγραψε οριακές διακυμάνσεις, με την ΕΤΕ να καταγράφει τις περισσότερες απώλειες κατά 1,73%, ακολούθως η Eurobank κατά 1,42%, στα 0,902 ευρώ, ενώ αμετάβλητη στο 1,89 έκλεισε η μετοχή της Alpha και στα 0,45 ευρώ με οριακά κέρδη διαμορφώθηκε η τιμή της Πειραιώς. Από τον 20άρη διέπρεψε η μετοχή της ΜΕΤΚΑ, μετά τις ενθαρρυντικές αναλύσεις εγχώριων και ξένων οίκων, μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων 9μήνου. Τα κέρδη για τη ΜΕΤΚΑ ανήλθαν σε 4,97%, στα 7,82 ευρώ. Κέρδη 2,485 για την Motor Oil, στα 7,86 ευρώ, 1,42% ενισχύθηκε η μετοχή της Jumbo και πάνω από 15 διαμορφώθηκαν τα κέρδη της Coca Cola, σστα 17,40 ευρώ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.