ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συγκρατημένη άνοδος στο Χρηματιστήριο

18:41 - 27 Νοε 2012 | Σχόλια Αγοράς
Νευρικά η Ευρώπη και η Wall.

Χλιαρά υποδέχθηκε η αγορά το αποτέλεσμα του Eurogroup, αφού εν μέσω διακυμάνσεων μεταξύ των 828 – 855 μονάδων, ο γενικός δείκτης έκλεισε με πολύ μικρά κέρδη 0,29%, στις 847,06 μονάδες. Ο δείκτης των τραπεζών κατέγραψε μεγάλες απώλειες σχεδόν κατά 10%, αφού οι τράπεζες καλούνται για μία ακόμα φορά να βάλουν πλάτη, αφού καλούνται να δώσουν τα ομόλογα που κατέχουν σε επίπεδα μέχρι τις 33 μονάδες. Στην ουσία πρόκειται για ένα ακόμα κούρεμα, με τις τράπεζες να αντιδρούν και να ζητούν πιο ελκυστικούς όρους ανακεφαλαιοποίησης. Οι απώλειες για την Eurobank ανήλθαν σε 12,64%, με κλείσιμο στα 0,788 ευρώ, Πειραιώς 11,78%, στα 0,397 ευρώ, Alpha 11,11%, στο 1,68 ευρώ και Εθνική 9,41%, στο 1,54 ευρώ. Στον αντίποδα, μετοχές που δεν έχουν καμία εξάρτηση από τον τραπεζικό κλάδο και ταυτόχρονα μεγάλο μέρος των δραστηριοτήτων τους έρχεται από το εξωτερικό αποτέλεσαν το ανάχωμα της αγοράς στην πτώση, η οποία ξεπέρασε ενδοσυνεδριακά τη μία ποσοστιαία μονάδα.Κέρδη πάνωαπό 6% κατέγραψε ημετοχή της ΜΕΤΚΑ, η οποία έκλεισε στα 8,3 ευρώ, έπειτα από τις συνεχόμενες αναβαθμίσεις της μετοχής από εγχώριους και ξένους οίκους. Η άνοδος στον βιομηχανικό κλάδο, τράβηξε ανοδικά και τη Βιοχάλκο, που έκλεισε με κέρδη πάνω από 4%, στα 3,38ευρώ. Η προοπτική ιδιωτικοποίησης του ΟΠΑΠ έδωσε κέρδη 3,59% στη μετοχή του ΟΠΑΠ, που έκλεισε στα 5,20 ευρώ, εκτοπίζοντας την Εθνική στην πέμπτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων, με κεφαλαιοποίηση κάτω και από 1,5 δισ. ευρώ. Ισχυρά κέρδη για την Coca Cola, που ενισχύεται κατά 3,45%, αγγίζοντας τα 18 ευρώ, ενόψει της παράλληλης διαπραγμάτευσής της στην αγορά του Λονδίνου.Κέρδη 3,4% για την μετοχή της Jumbo, με τους επενδυτές να προεξοφλούν ότι θα πέσουν από τη δόση κάποια λεφτά στην αγορά πριν από τα Χριστούγεννα. Κέρδη 2,95% για τη ΔΕΗ μετά τα καλά αποτελέσματα 9μήνου, ανόδου συνέχεια για την Motor Oil, στα 8 ευρώ, κλείσιμο με κέρδη, πάνω από τα 4 ευρώ για τον ΟΤΕ και θετικό πρόσημο για ΕΛΠΕ και Ελλάκτωρ.

Οι συναλλαγές ξεπέρασαν τα 92 εκατ. ευρώ, υπερδιπλάσιες από χθες, με πολλούς να σπεύδουν να μειώνουν τις θέσεις τους, έπειτα από το άδειασμα της αγοράς στα επίπεδα των 828 μονάδων.

 

Wall

 

Με νευρικότητα ξεκίνησε η αμερικανική αγορά, που δε φαίνεται να επηρεάζεται θετικά από την απόφαση που πάρθηκε χθες στο Eurogroup για αρχική συμφωνία στην εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα.

Οι συζητήσεις περί «δημοσιονομικού γκρεμού» συνεχίζουν να αποτελούν έναν από του μεγαλύτερους προβληματισμούς για την πορεία της μεγαλύτερης οικονομίας παγκοσμίως, με τους επενδυτές να προβλέπουν ότι αυτό το κλίμα αβεβαιότητας θα παραμείνει μέχρι το τέλος του 2012, όταν και θα ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις για το fiscal cliff.

Πέραν της πολιτικής, από το στατιστικό μέτωπο ανακοινώθηκε ότι οι παραγγελίες διαρκών καταναλωτικών αγαθών παρέμειναν αμετάβλητες τον Οκτώβριο στις ΗΠΑ. Οι παραγγελίες, που καθρεφτίζουν τις επενδυτικές διαθέσεις των Αμερικανών εργοδοτών, είχαν εκτιναχθεί 9,2% τον Σεπτέμβριο.

Επίσης, οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν επί 6ο συνεχόμενο μήνα τον Σεπτέμβριο, δείχνοντας ότι η αγορά ακινήτων βρίσκεται «εν μέσω ανάκαμψης».

O Dow μένει σταθερός στις 12,971 μονάδες. Ο Nasdaq δεν παρουσίαζει μεταβολές στις 1,407 μονάδες, ενώ ανάλογη εικόνα έχει και ο S&P 500 που διαμορφώνεται στις 1,407 μονάδες.

Ευρώπη

 

Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, το θετικό κλίμα με το οποίο ξεκίνησαν οι αγορές λόγω της συμφωνίας στο Eurogroup, υποχωρεί κάπως, με τους δείκτες όως να συνεχίζουν να είναι στο πράσινο.

Ο FTSE κερδίζει 0,3% στις 5,807 μονάδες.

O DAX κερδίζει 0,6% στις 7,338 μονάδες.

O CAC ανεβαίνει 0,1% στις 3,503 μονάδες.

O IBEX 35 χάνει οριακά 0,2%.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.