ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

16:16 - 29 Νοε 2012 | Σχόλια Αγοράς
Mέτριος τζίρος, μέτρια αντίδραση στο Χ.Α..

Η αισιοδοξία που επικρατεί στις ΗΠΑ για την αντιμετώπιση του δημοσιονομικού γκρεμού οδηγεί σε άνοδο τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Η δήλωση του Αμερικανού προέδρου, ότι είναι αισιόδοξος πως θα υπάρξει συμφωνία για την αντιμετώπιση του fiscal cliff, οδήγησε σε κέρδη το χρηματιστήριο στη Νέα Υόρκη και στις αγορές της Ασίας.

Έτσι, ο Stoxx Europe 600 σημειώνει άνοδο +0,68%, με την Banco Santander να οδηγεί με +0,50%. Αντίθετα, οι μετοχές της BNP Paribas, παρά την αρχική άνοδο, υποχωρούν κατά -0,30%. Κέρδη καταγράφει στη Φρανκφούρτη ο DAX +0,70%, o CAC στο Παρίσι κερδίζει +0,99%, ο FTSE στο Λονδίνο +0,93% και ο IBEX στη Μαδρίτη +1,14%.

Άλμα παρουσιάζουν μετοχές της Invensys PLC +11,64%, καθώς η εταιρεία τεχνολογίας ανακοίνωσε χθες ότι πούλησε στη Siemens (+0,08%) τη μονάδα κατασκευής σημάτων για τους σιδηροδρόμους έναντι 2,78 δισεκ. δολαρίων.

 

Μέτρια κέρδη στο Χ.Α.

Στο κλίμα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων κινείται το Χ.Α., έπειτα από δύο ημέρες μεγάλης και σημαντικής διόρθωσης, τουλάχιστον για τον τραπεζικό κλάδο. Όπως όλα δείχνουν επικρατούν ψύχραιμες απόψεις, ενώ και στην Ευρώπη διατυπώνεται αφενός η άποψη ότι έγινε το πρώτο βήμα για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, αφετέρου θα χρειαστεί αργότερα νέο κούρεμα. Ως αποτέλεσμα της παρατεταμένης πίεσης, η αντίδραση που έχει βγει την Πέμπτη στις τράπεζες είναι λογική, σημειώνουν οι χρηματιστές. Ο τραπεζικός δείκτης ενισχύεται κατά 3,57%, με την Alpha να καταγράφει τα περισσότερα κέρδη, σχεδόν κατά 6%, στο 1,62 ευρώ, πάνω από 4% καταγράφουν Πειραιώς, Eurobank και Κύπρου και χλιαρά, λίγο πάνω από 2% ενισχύεται η μετοχή της Εθνικής, στο 1,46 ευρώ. Από εκεί και πέρα η αντίδραση των υπολοίπων μετοχών του 20άρη είναι μάλλον συγκρατημένη με την πλειονότητα των μετοχών να καταγράφει κέρδη λίγο πάνω από μία ποσοστιαία μονάδα. Ισχυρά κέρδη πάνω από 8% καταγράφει ο Σαράντης, έπειτα από τα καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα 9μήνου που ανακοίνωσε χθες. Οι συναλλαγές πάντως, εξακολουθούν να δείχνουν την επιφυλακτικότητα των επενδυτών, αφού έπειτα από δυόμιση ώρες συναλλαγών δεν έχουν πλησιάσει καν τα 20 εκατ. ευρώ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.