ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Θετικά άνοιξε η Wall, κερδών συνέχεια για τις ευρωαγορές

17:36 - 03 Δεκ 2012 | Σχόλια Αγοράς
Κέρδη στο Χ.Α., αλλά μικρός ο τζίρος.

Με θετικά πρόσημα ξεκινήσε το άνοιγμα της η αμερικανική αγορά, με τα στοιχεία του PMI μεταποίησης από Κίνα και Ευρώπη να καθιστούν αισιόδοξους τους επενδυτές.


Ο Dow ανεβαίνει 0,22% στις 13,054 μονάδες.

 

O Nasdaq μένει σταθερός στις 3,010 μονάδες.

 

O S%P 500 κερδίζει 0,34% στις 1,650 μονάδες.

 

Η αγορά περιμένει την ανακοίνωση του PMI για το Νοέμβριο αργότερα μέσα στην ημέρα. Οι αναλυτές αναμένουν να κυμανθεί στο 51,7%, με κάθε ποσοστό άνω του 50% να υποδεικνύει ανάπτυξη. Στα υπόλοιπα μάκρο που αναμένονται σήμερα, είναι και η ανακοίνωση  των πωλήσεων Νοεμβρίου από τις αυτοκινητοβιομηχανίες.

 

Σε ό,τι αφορά το δημοσιονομικό γκρεμό, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τίμοθι Γκάϊντνερ προέβλεψε πως οι Ρεπουμπλικάνοι θα αναγκαστούν να δεχτούν υψηλότερους φόρους για τους πλούσιους, ενώ ο εκπρόσωπος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Τζον Μπόνερ δήλωσε «δεν βρισκόμαστε πουθενά κοντά σε συμφωνία».


Ευρώπη


 Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια συνεχίζουν ανοδικά τις συνεδριάσεις τους, διατηρώντας το θετικό κλίμα από το άνοιγμα, με τις αγορές να ωθούνται από τα στοιχεία μεταποίησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ανακοινώθηκαν σήμερα. Θετική μεταβολή υπάρχει για τον CAC στο Παρίσι που σημειώνει κέρδη, εν αντιθέσει με τις απώλειες που έγραφε νωρίτερα.

 

Ο PMI μεταποίησης της Ε.Ε. ανέβηκε στο 46,2 από το 45,4 που ήταν τον Οκτώβριο, είδηση που οι επενδυτές τη θεωρούν θετική. Στους επιμέρους κλάδους, οι τράπεζες και οι μεταλλευτικές επιχειρήσεις είναι αυτές που σημειώνουν τη μεγαλύτερη άνοδο.

 

Ο FTSE σημειώνει άνοδο 0,33% στις 5,886 μονάδες, με τα κέρδη που έχουν οι μετοχές των Rio Tinto και BP να ωθούν θετικά το Λονδίνο.

 

Ο CAC σημειώνει άνοδο 0,92% στις 3,589 μονάδες, παίρνοντας βήμα από την ισχυρή άνοδο που έχει ο τίτλος της Total.

 

Ο DAX ανεβαίνει 1,03% στις 7,483 μονάδες, με τη μετοχή της Deutsche Bank να οδηγεί σε κέρδη την αγορά της Φρανκφούρτης.

 

Ο IBEX 35 κερδίζει 0,31% στις 7,958 μονάδες, ενώ σε θετικό έδαφος κινείται και ο FTSE MIB στο Μιλάνο, που ανεβαίνει 1,74% στις 16,082 μονάδες.

 

 Χρηματιστήριο Αθηνών

 

Μπορεί να χάνουν μελλοντικά διαφυγόντα κέρδη οι τράπεζες, αλλά μετά την επαναγορά των ομολόγων, συμπεριλαμβανομένης και της ανακεφαλαιοποίησης, οι τράπεζες θα βρεθούν με ζεστό χρήμα στα ταμεία τους. Σημειωτέον, ότι ένα μεγάλο μέρος των οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες θα κατευθυνθεί και πάλι προς τις τράπεζες από τις απλήρωτες δόσεις δανείων, ενώ θα πρέπει να προστεθούν και τα κεφάλαια του ΕΣΠΑ που, επίσης, θα περάσουν από τα εγχώρια τραπεζικά ιδρύματα. Μέσα σε όλα αυτά δεν έχουν ξεκαθαρίσει ακόμα οι όροι των αυξήσεων κεφαλαίου, όπου θα παιχτεί το αν οι νυν διοικήσεις και μέτοχοι έχουν τη δυνατότητα και βεβαίως τα απαραίτητα κεφάλαια να διαθέσουν για να μην χάσουν τις τράπεζες από το κράτος.

 

Η αγορά πάντως, φαίνεται να προεξοφλεί το θετικό σενάριο ότι δηλαδή η επαναγορά των ομολόγων θα προχωρήσει και θα προχωρήσει επιτυχώς, μειώνοντας ουσιαστικά για μία ακόμα φορά σε ένα χρόνο το ελληνικό χρέος. Ο γενικός δείκτης ανακάμπτει στα επίπεδα των 820 μονάδων, αλλά σε ένα περιβάλλον χαμηλών συναλλαγών, ααφού ο τζίρος δεν έχει αγγίξει καν τα 20 εκατ. ευρώ. Ισχυρά κέρδη, πάνω από 8% καταγράφει η μετοχή της Πειραιώς, περίπου κατά 7% η μετοχή της Εθνικής, άνω του 5% ενισχύεται η Eurobank και η Alpha. Ισχυρά κέρδη καταγράφει και πάλι η ΜΕΤΚΑ, στα 8,25 ευρώ, ο Ελλάκτωρας που πλησιάζει το 1,80 ευρώ, ΟΤΕ, που αγγίζει τα 3,90 ευρώ, Τιτάν στα 12,42, Motor Oil στα 7,83 ευρώ. Κέρδη πάνω από 2% για τον ΟΛΠ και τη ΔΕΗ. Σημειωτέον, ότι από σήμερα ισχύουν οι νέες αλλαγές στους δείκτες του Χ.Α., κάτι που δεν ευνοεί τη μετοχή της Coca Cola, η οποία υποχωρεί στα 17,58 ευρώ, ενόψει αποχώρησής της από το ταμπλό.

Τελευταία τροποποίηση στις 18:32 - 03 Δεκ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.