ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Με νευρικότητα άνοιξε η Wall, συνεχίζουν θετικά οι ευρωαγορές

17:57 - 05 Δεκ 2012 | Σχόλια Αγοράς
Αναιμικές διακυμάνσεις και ισχνός τζίρος στο Χ.Α.

Η αμερικανική αγορά άνοιξε με νευρικότητα στη συνεδριάση της, με τους επενδυτές να παίρνουν θετικά μηνύματ από τα οικονομικά δεδομένα  που ανακοινώθηκαν νωρίτερα σήμερα, αλλά με το «φόβο» του fiscal cliff να συνεχίζει να προκαλεί ανησυχία.

Ο Dow ανεβαίνει κατά 0,39% στις 13,001 μονάδες.

Ο Nasdaq υποχωρεί 0,12% στις 2,992 μονάδες.

O S&P 500 κερδίζει 0,14% στις 1,409 μονάδες.

 

Αναλυτικότερα στα μακροοικονομικά στοιχεία της ημέρας,  αύξηση μεγαλύτερη των αρχικών εκτιμήσεων σημείωσε το τρίτο τρίμηνο η παραγωγικότητα στις ΗΠΑ. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία του υπουργείου Απασχόλησης, η παραγωγικότητα στο τρίτο τρίμηνο ενισχύθηκε κατά 2,9% αντί 1,9% που αρχικά είχε ανακοινώσει.

 

Στο μεταξύ, oι ιδιωτικές επιχειρήσεις έκαναν λιγότερες προσλήψεις από ό,τι αναμενόταν το Νοέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία της ιδιωτικής εταιρείας ADP.

 

Ειδικότερα, οι θέσεις απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα των ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 118.000 τον τελευταίο μήνα, ενώ οικονομολόγοι προέβλεπαν άνοδο κατά 125.000. Η άνοδος του Οκτωβρίου αναθεωρήθηκε στις 157.000 από 158.000.

 

Παρά το θετικό κλίμα από αυτά τα δεδομένα,  οι αναλυτές εκφράζουν φόβους πως οι διαπραγματεύσεις για το λεγόμενο "δημοσιονομικό γκρεμό" στο Κογκρέσο θα αρχίσουν να πλήττουν τους μακροοικονομικούς δείκτες όιπως ακριβώς συνέβη πριν από περίπου 1,5 χρόνο με τις συζητήσεις για το "ταβάνι" του χρέους στις ΗΠΑ.

 

Χθες οι διαπραγματεύσεις για την αποφυγή των αυτόματων περικοπών δαπανών και φορολογικών αυξήσεων ύψους 600 δισ. δολαρίων που έχουν προγραμματιστεί στα τέλη του έτους φάνηκε να βρέθηκαν σε αδιέξοδο μετά την απόρριψη ενός σχεδίου των Ρεπουμπλικάνων της Βουλής των Αντιπροσώπων από τον πρόεδρο Ομπάμα.


Ευρώπη


Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια συνεχίζουν με άνοδο τις συνεδριάσεις τους, ωθούμενα από τα κέρδη που κατέγραψαν νωρίτερα οι ασιατικές δείκτες.

 

Ο FTSE ανεβαίνει 0,36% στις 5,889 μονάδες.

 

Ο CAC κερδίζει 0,32% στις 3,592 μονάδες.

 

O DAX σημειώνει άνοδο 0,19% στις 7,450 μονάδες.

 

O IBEX 35 κινείται πτωτικά 0,28% στις 7,882 μονάδες, ενώ σε αρνητικό κλίμα είναι και ο FTSE MIB, που χάνει 0,07% στις 16,029 μονάδες.

 

 

Χ.Α.

 

Στάση αναμονής από την εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, με τον γενικό δείκτη να κινείται ελαφρώς πάνω από τις 814 μονάδες, αλλά χωρίς συναλλαγές, τζίρο και ενδιαφέρον. Η προσοχή των επενδυτών είναι στραμμένη στο πρόγραμμα της επαναγοράς των ομολόγων και κατά πόσο αυτό θα είναι επιτυχές. Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί την ερχόμενη Παρασκευή, ενώ δεν φαίνεται να καθησυχάζει τους συναλλασσόμενους στο Χ.Α., ούτε η βεβαιότητα των αρμοδίων ότι το buy back θα αποδώσει.

 

Από τις τραπεζικές μετοχές εκείνη που ξεχωρίζει σε μία άτονη συνεδρίαση, όπως η σημερινή, είναι αυτή της Alpha, η οποία ενισχύεται στο 1,6 ευρώ και με κέρδη λίγο πάνω από 2,5% διακινώντας κάτι περισσότερο από 1 εκατ. τεμάχια. Κάποιες εντολές, επίσης, έχουν βγει στην Πειραιώς, η οποία δεν έχει ξεκαθαρίσει τη στάση της, αν δηλαδή θα συμμετάσχει στην επαναγορά των ομολόγων. Μέτριες είναι οι διακυμάνσεις στην Eurobank και την Εθνική, στα 0,60 ευρώ και 1,29 ευρώ αντίστοιχα.

 

Από εκεί και πέρα, τον πρώτο λόγο έχουν οι μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις, με την ΜΕΤΚΑ να κατευθύνεται στα επίπεδα των 8,5 ευρώ, η Frigoglass, στα επίπεδα των 4,5 ευρώ, πάνω από τα 4 ευρώ διαπραγματεύεται o OTE, κίνηση προς τα 15 ευρώ από τον ΟΛΠ, στα 3,60 ενισχύεται ο Μυτιληναίος. Επίσης, κέρδη 1,7% για τη ΔΕΗ και 1,8% για τον ΟΠΑΠ, με τη μετοχή του Οργανισμού πάνω από τα 5 ευρώ.Οι συναλλαγές είναι ιδιαίτερα υποτονικές και διαμορφώνονται μόλις στα 17 εκατ. ευρώ, έπειτα από περίπου 3,5 ώρες συναλλαγών.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.