ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στάση αναμονής στο Χ.Α.

14:50 - 10 Δεκ 2012 | Σχόλια Αγοράς
Απώλειες λόγω... Μπερλουσκόνι στην Ευρώπη.

Οριακές και μικρές είναι οι διακυμάνσεις στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, με τους επενδυτές να τηρούν στάση αναμονής ενόψει ολοκλήρωσης του buy back, αύριο Τρίτη, μετά την παράταση που δόθηκε, ενώ εκφράζεται ανησυχία για την πορεία της ευρωζώνης, μετά την απόφαση του Ιταλού πρωθυπουργού κ. Μάριο Μόντι να παραιτηθεί από την πρωθυπουργία μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού. Επιπρόσθετα, ανησυχεί τις αγορές η νέα κάθοδος Μπερλουσκόνι στη μάχη για τη διεκδίκηση της πρωθυπουργίας. Ήδη τα Ιταλικά και τα ισπανικά ομόλογα έχουν αρχίσει να παίρνουν την ανηφόρα, ενώ κλυδωνισμοί παρατηρούνται στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Για το Χ.Α., οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι “χτίζει” βάση στην περιοχή άνω των 830 μονάδων, με τις συναλλαγές όμως, ιδιαίτερα χαμηλές. Οι οποίες, όσο πλησιάζει η εορταστική ραστώνη, τόσο θα μειώνονται. Τον πρώτο λόγο της ανόδου, δεν τον έχουν οι τράπεζες, αλλά τα μη τραπεζικά χαρτιά. Ισχυρή κίνηση παρατηρείται στην MIG,που καταγράφει κέρδη πάνω από 7%, στην Ιντραλότ, πάνω από 4%, Jumbo και ΔΕΗ που ενισχύονται σχεδόν κατά 3%. Eντολές αγορών έχουν βγει ακόμα σε Μυτιληναίο, Eurobank και Frigoglass με κέρδη κοντά στο 2%. Οι συναλλαγές πάντως, διαμορφώνονται κάτω από τα 25 εκατ. ευρώ, ενδεικτικές της επιφυλακτικότητας των επενδυτών.

 

Ευρώπη

 

Σε αρνητικό έδαφος κινούνται τη Δευτέρα οι δείκτες των χρηματιστηρίων στην Ευρώπη, με τις ιταλικές τράπεζες να ηγούνται της πτωτικής πορείας, μετά την ανακοίνωση της επικείμενης παραίτησης του τεχνοκράτη πρωθυπουργού της Ιταλίας, Μάριο Μόντι και την πρόθεση του πρώην πρωθυπουργού, Σίλβιο Μπερλουσκόνι να επανέλθει στην εξουσία.

Σε αυτό το κλίμα ο Stoxx Europe 600 έχει απώλειες -0,38% και ο FTSE MIB στο Μιλάνο υποχωρεί κατά -0,38% με τις μετοχές της Banca Monte dei Paschi di Siena SpA να κατακρημνίζονται στο -6,40% και της UniCredit SpA κατά -5,59%.

Πτώση παρουσιάζουν οι τραπεζικές μετοχές και στο γαλλικό χρηματιστήριο με την BNP Paribas να βρίσκεται στο -2,29% και την Credit Agricole στο -2,96%. Την ίδια στιγμή ο CAC 40 υποχωρεί κατά -0,57%. Στη Βρετανία ο FTSE 100 παρουσιάζει πτώση -0,18% με τις μετοχές ωστόσο, της πετρελαϊκής Royal Dutch Shell να κερδίζουν +0,35%.

Αρνητικό πρόσημο παρουσιάζει και ο DAX στη Φρανκφούρτη, ο οποίος βρίσκεται στο -0,39%, ενώ στο ίδιο κλίμα ο IBEX 35 στη Μαδρίτη υποχωρεί κατά -1,60%.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.