ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μικρά κέρδη σε Wall και Ευρώπη - Βυθίστηκε η Ιταλία

20:06 - 10 Δεκ 2012 | Σχόλια Αγοράς
Κέρδη στο Χ.Α.,προεξοφλώντας επιτυχία στο buy back

 


Ευρώπη

 
Με μικρά κέρδη τελικά έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, παρά το γεγονός ότι οι επενδυτές εμφανίστηκαν ιδιαίτερα ανήσυχοι εν όψει των πολιτικών εξελίξεων στην Ιταλία, με τον πρωθυπουργό Μάριο Μόντι να ανακοινώνει ότι θα παραιτηθεί μετά την επικύρωση του προϋπολογισμού του 2013.

Ο FTSE κέρδισε 0,13% στις 5.922 μονάδες, ο CAC βρέθηκε στις 3.612 μονάδες και στο +0,18%, όπως και ο DAX στις 7.531 μονάδες.

O IBEX σημείωσε απώλειες 0,57% στις 7.804 μονάδες.
O FTSE MIB βυθίστηκε κατά 2,20% και διαμορφώθηκε στις 15.354 μονάδες.

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι ανακοίνωσε ότι θα διεκδικήσει εκ νέου την πρωθυπουργία στις επερχόμενες εκλογές, με τους αναλυτές να προεξοφλούν ότι η Ιταλία μπαίνει σε περίοδο αστάθειας, κάτι που αποτελεί βαρίδι απωλειών για το χρηματιστήριο του Μιλάνου.

Στα μάκρο της ημέρας σε χαμηλό 6 μηνών διαμορφώθηκε το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας τον Οκτώβριο, καθώς συρρικνώθηκε στα 15,2 δισ. ευρώ, εν συγκρίσει με τον Σεπτέμβριο που άγγιξε τα 16,9 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, αιτία της συρρίκνωσης του εμπορικού πλεονάσματος αποτελεί η μείωση της ζήτησης των γερμανικών αγαθών, απόρροια της εντεινόμενης δεινής οικονομικής κατάστασης που πλήττει την Ευρωζώνη. Παρά ταύτα, οι εξαγωγές της Γερμανίας παρουσίασαν άνοδο 0,3%, λόγω της αυξάνουσας ζήτησης εκτός Ευρωζώνης.


Wall

Με μικρά κέρδη κινείται η αμερικανική αγορά, με το αρνητικό κλίμα από την Ετρώπη λόγω των εξελίξεων στην Ιταλία και την επικείμενη παραίτηση του πρωθυπουργού Μάριο Μόντι να αναστατώνουν τους δείκτες παγκοσμίως, ενώ οι ανησυχίες για το ενδεχόμενο του «δημοσιονομικού γκρεμού» για την οικονομία των ΗΠΑ να συνεχίζουν να εντείνονται.

Ο Dow ανεβαίνει κατά 0,23% στις 13.186 μονάδες, ο Nasdaq κερδίζει 0,44% στις 2.991 μονάδες και ο S&P 500 βρίσκεται στο 0,14% στις 1.420 μονάδες.

Ανησυχίες προκαλεί η πορεία της μετοχής της Apple, μετά τη μείωση της τιμής στόχου, κατά 100 δολάρια, από την Jefferies, επικαλούμενη εκτιμήσεις για μείωση των πωλήσεων στην αγορά των iPhones. Ειδικότερα, η Jefferies μείωσε την τιμή-στόχο της Apple, στα 800 δολάρια, από 900 δολάρια προηγουμένως. Κατά τη Jefferies, η Apple αναμένεται να καταγράψει σημαντική μείωση των εσόδων της κατά το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους, 2013.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών για την αποφυγή του δημοσιονομικού γκρεμού – των αυξήσεων φόρων και περικοπών δαπανών που θα αρχίσουν να εφαρμόζονται αυτόματα από το επόμενο έτος – παραμένουν στο επίκεντρο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Τζον Μπόνερ, συναντήθηκαν την Κυριακή για πρώτη φορά μετά από τρεις εβδομάδες για να συζητήσουν για το δημοσιονομικό γκρεμό, σύμφωνα με δημοσιεύματα.

Εκπρόσωποι και των δύο πλευρών διευκρίνισαν ότι οι γραμμές επικοινωνίας παραμένουν ανοικτές χωρίς να δώσουν περισσότερες πληροφορίες για τις συνομιλίες. Στο μεταξύ, ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι φέρεται να εξετάζουν την πρόταση του Αμερικανού προέδρου για αύξηση των φορολογικών συντελεστών στους πιο πλούσιους Αμερικανούς.

Στα μάκρο της ημέρας, οριακή υποχώρηση κατέγραψε τον Νοέμβριο ο δείκτης συνθηκών στην αγορά εργασίας, καθώς διαμορφώθηκε στις 107,82 μονάδες, μειωμένος κατά 0,02 μονάδες εν συγκρίσει με τον Οκτώβριο.

Παράλληλα, αξιωματούχος του υπουργείου Εργασίας των ΗΠΑ επισήμανε πως η εμπιστοσύνη στην αγορά εργασίας παραμένει αδύναμη, ενώ παράλληλα, εκτιμά πως η ανάκαμψη του δείκτη θα είναι εξαιρετικά αργή.


Κέρδη στο Χ.Α.,προεξοφλώντας επιτυχία στο buy back


Με τις ευρωπαϊκές αγορές να εμφανίζουν οριακές διακυμάνσεις και τη Wall Street να ψάχνει το θετικό πρόσημο, ο γενικός δείκτης του Χ.Α., έκλεισε με κέρδη της τάξης του 1,42%, κλείνοντας στις 852,63 μονάδες. Τα κέρδη της αγοράς συνδέονται με την προσδοκία για επιτυχή ολοκλήρωση του buy back. Σύμφωνα με την αγορά, ο λόγος που δεν πέτυχε “με τη μία” η επαναγορά των ομολόγων ήταν ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν συμμετείχαν με το σύνολο των ομολόγων που κατέχουν, δηλαδή με τα 15 δισ. ευρώ, δίδοντας προς ανταλλαγή τα 10 δισ. ευρώ. Δεν αποκλείεται σήμερα ή αύριο μέχρι τις 12.00 να διαθέσουν και τα υπόλοιπα, οπότε θα ξεπεραστεί ο στόχος των 30 δισ. ευρώ. Μέχρι στιγμής τα ξένα funds συμμετείχαν με περίπου 16 δισ. ευρώ. Την ίδια ώρα, η αγορά παίζει το σενάριο των ιδιωτικοποιήσεων, με τις υπό αποκρατικοποίηση ΔΕΠΑΔΕΣΦΑ, να τονώνουν το ενδιαφέρον για χαρτιά, όπως ο Μυτιληναίος, η ΔΕΗ και τα λαχεία να 'σηκώνουν” τον ΟΠΑΠ και την Ιντραλότ. Η είσοδος της Templeton με ποσοστό πάνω από 10% στην Jumbo, έδωσε ώθηση στη μετοχή, που έκλεισε με κέρδη 6,45%, στα 5,45 ευρώ και όγκο 60 χιλιάδων τεμαχίων. Κέρδη 5,7% για την Ιντραλότ, 4,66% για τη ΔΕΗ, 4,53% για τα Folli Follie, στα 12,23 ευρώ, 4,20% κέρδη για τον ΟΠΑΠ, στα 5,46 ευρώ, 4,03% για τον Μυτιληναίο, στα 3,87 ευρώ, 3,7% για την Τέρνα Ενεργειακή, στα 2,8 ευρώ. 3.56% για την Frigoglass. Πάνω από 2% τα κέρδη για τα ΕΛΠΕ, τον ΟΤΕ, την EXAE και την Κύπρου. Aπώλειες για την Εθνική σε ποσοστό 2,14%, στο 1,37 ευρώ, αμετάβλητη στο 1,59 η Alpha, κέρδη 0,8% για την Eurobank, στο 0,68% και 1,88% για την Πειραιώς, στα 0,379 ευρώ. Κέρδη 5,13% για τον Φουρλή και σημαντικό πακέτο για το περίπου 3% του μετοχικού κεφαλαίου. Οι συναλλαγές διαμορφώθηκαν λίγο πάνω από τα 51 εκατ. ευρώ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.