ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

H αγορά... τρέμει τους σκελετούς των τραπεζών

14:57 - 17 Δεκ 2012 | Σχόλια Αγοράς
Απώλειες καταγράφουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Είναι οριστικό ότι την ερχόμενη Παρασκευή, οι τράπεζες θα ανακοινώσουν τα αποτελέσματα του 9μήνου, τα οποία θα εμφανίζουν τις επισφάλειες στα δάνεια, τη ζημιά από το κούρεμα και βεβαίως τα δραματικά προβλήματα κεφαλαιακής επάρκειας που αντιμετωπίζουν. Αυτό και μόνο, όπως αναφέρουν οι χρηματιστές, θα επισπεύσουν την ανακεφαλαιοποίησή τους και βεβαίως τις αυξήσεις κεφαλαίου. Η τράπεζα εκείνη που έχει δρομολογήσει άμεσα τις εξελίξεις είναι η Alpha, όπιου στις 27/12 πραγματοποιείται έκτακτη γενική συνέλευση με θέμα τη συγχώνευση με την Εμπορική. Θα ακολουθήσει η Πειραιώς και αργότερα η Εθνική με την Eurobank. Οι απώλειες στο ταμπλό είναι μεγάλες. Πάνω από 125 υποχωρούν Alpha και Eurobank, στο 1,35 και 0,579 ευρώ αντίστοιχα. Πτώση 12,4% για την Εθνική, στο 1,20 ευρώ και 11,60% η Πειραιώς, στα 0,32 ευρώ. Ο γενικός δείκτης καταγράφει απώλειες άνω της μίας ποσοστιαίας μονάδας, υποχωρώντας στις 847 μονάδες και με τις συναλλαγές στα 37 εκατ. ευρώ. Την άσχημη εικόνα που δημιουργούν στο ταμπλό οι τράπεζες, έρχονται να αμβλύνουν οι άλλες μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, όπως η Frigoglass, η Βιοχάλκο και η Motor Oil, που ενισχύονται πάνω από 2%.

 

Ευρώπη

Πτωτικές τάσεις καταγράφουν οι αγορές στην Ευρώπη, την τελευταία πλήρη εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα, παρά τα πρώτα θετικά μηνύματα για έναν ενδεχόμενο πολιτικό συμβιβασμό να έρχονται από τις ΗΠΑ, καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι φαίνεται να αποδέχονται το ενδεχόμενο αύξησης φόρων. Την ίδια στιγμή, η εκλογική νίκη του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος στην Ιαπωνία επηρεάζει τις αγορές, καθώς η νέα κυβέρνηση φαίνεται διατεθειμένη να ακολουθήσει μία πιο χαλαρή νομισματική πολιτική.

Σε αυτό το κλίμα ο Stoox Europe υποχωρεί κατά -0,14%, ο FTSE στο Λονδίνο κατά -0,44% και ο CAC 40 στη Γαλλία κατά -0,36%. Αντίστοιχη η εικονα στη Μαδρίτη και τη Φρανκφούρτη, όπου ο IBEX 35 έχει απώλειες -0,6%, ενώ ο DAX στη Φρανκφούρτη παρουσιάζει οριακή πτώση  -0,01%, γενικά όμως κυμαίνεται με οριακή διακύμανση.

Παράλληλα, μεγάλη άνοδο (+2,72%) καταγράφουν οι μετοχές της Hennes&Mauritz (H&M), που ανακοίνωσε αύξηση 5% των πωλήσεων στο τέταρτο τρίμηνο στα 4,87 δισεκ. δολάρια. Τεράστιες απώλειες -17.04% καταγράφουν οι μετοχές της Aggreko, κατασκευάστριας προσωρινών ενεργειακών μονάδων – λύσεων και ψυκτικών – θερμαντικών συσκευών. Η εταιρεία αναμένει τα αποτελέσματα για το 2012 να ακολουθήσουν τις προβλέψεις και να κλείσει με άνοδο στις πωλήσεις κατά 13%. Ωστόσο, περιόρισε τις αποδόσεις για το 2013.

Παράλληλα, οι μετοχές της Royal KPN NV έκαναν βουτιά -13,61%, μετά την ανακοίνωση του ολλανδικού τηλεπικοινωνιακού ομίλου ότι πουλάει την ισπανική θυγατρική της στην Orange Spain, έναντι ποσού που δεν έχει δημοσιευθεί.

 

Τελευταία τροποποίηση στις 15:14 - 17 Δεκ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.