ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η αισιοδοξία για συμφωνία στις ΗΠΑ οδηγεί σε άνοδο τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

15:30 - 19 Δεκ 2012 | Σχόλια Αγοράς
Koύρσα στο Χ.Α., σε χαμηλό 21 μηνών τα ομόλογα, πάνω από το 1,32 ευρώ - Επίκειται αναβάθμιση και των τραπεζών.

 

Κλίμα αισιοδοξίας και ευφορίας επικρατεί σήμερα στις ευρωπαϊκές αγορές, καθώς η εικόνα για μία συμφωνία για τον προϋπολογισμο των ΗΠΑ και την αποφυγή του fiscal cliff είναι θετική. Επιπλέον, η άνοδος στα ασιατικά χρηματιστήρια και η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από την S&P έχει ενισχύσει περαιτέρω το κλίμα στην Ευρώπη.
Σε αυτό το κλίμα ο Stoxx Europe 600 να παρουσιάζει άνοδο +0,45% και βρίσκεται σε τροχιά για το υψηλό του 2012.

Την ίδια στιγμή τα κέρδη που παρουσιάζουν οι μετοχές των μεγάλων τραπεζικών ομίλων, ανεβάζουν και τους δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, με την HSBC στο Λονδίνο να κερδίζει +1,42%, την Banco Santander στη Μαδρίτη βρίσκεται στο +1,43% και την BNP Paribas στο Παρίσι να ενισχύεται κατά +1,55%.

Στη Γερμανία ο δείκτης DAX βρίσκεται στο +0,22%, με τις μετοχές της Deutsche Bank να παρουσιάζουν άνοδο +1,26%, αντίθετα οι μετοχές της Commerzbank παρουσιάζουν απώλειες -0,33%. Παράλληλα, οι μετοχές της ThyssenKrupp βρίσκονται στο +2,75%, μετά τη θετική εκτίμηση από την CreditSuisse.
Στη Γαλλία ο CAC 40 ενισχύεται κατά +0,45%, καθώς οι Credit Agricole βρίσκεται στο +1,59%, ενώ οι μετοχές της πετρελαϊκής Total ανεβαίνουν κατά +1,20%, καθώς βγαίνει κερδισμένη από την άνοδο των τιμών του πετρελαίου.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έχει κέρδη +0,50%, με τις μετοχές της of SABMiller να παρουσιάζουν κέρδη +0,71% και της Diageo +0,77%.
Τέλος, άνοδο +1,43% καταγράφει στη Μαδρίτη ο IBEX 35.

 

Κούρσα ανόδου στο Χ.Α.

Ισχυρή αντίδραση βγαίνει στο Χ.Α., μετά την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από την S&P, με θετικές παρενέργειες και προσδοκίες για το μέλλον. Η αγορά προεξοφλεί ότι θα έρθουν στη συνέχεια και αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας των τραπεζών από την S&P και τους άλλους μεγάλους οίκους, όπως η Moody's και η Fitch.
Την Πέμπτη ανακοινώνονται τα αποτελέσματα των Eurobank και Πειραιώς και την Παρασκευή των Alpha και Εθνικής. Οι αναβαθμίσεις θα στηριχτούν στο ότι οι τράπεζες που συμμετείχαν στο buy back και στο κούρεμα "ξεσκαρτάρισαν" το τοξικό χαρτοφυλάκιό τους που ήταν εκτεθειμένο στα ελληνικά ομόλογα. Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. ενισχύεται κατά 2,5% επαναπροσεγγίζοντας τις 850 μονάδες, επίπεδα που επαναφέρουν το σενάριο της βραχυπρόθεσμης αντίδρασης. Το ελληνικό δεκαετές ομόλογο, στο μεταξύ, βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Φεβρουάριο του 2011, με απόδοση 47,05 σεντς. To ευρώ έχει ξεπεράσει το 1,32 και πλέον κινείοται στα υψηλά 8μήνου. Ισχυρές εντολές αγορών έχουν βγειστις τράπεζες, αλλά λόγω της "χαμηλής συνεισφοράς τους στη διαμόρφωση του δείκτη, μόλις κατά 15%, δεν αποτυπώνεται στο ταμπλό.

Ο τραπεζικός κλάδος ενισχύεται κατά 6,68%, με την Eurobank να ενισχύεται περίπου κατά 8,5%, στα 0,64 ευρώ, Πειραιώς σχεδόν κατά7,5%, στα 0,334 ευρώ, Alpha σχεδόν κατά 7%, στο 1,39 και ΕΤΕ 5,60%, στο 1,32 ευρώ. Το καλό κλίμα έχει περάσει και στα υπόλοιπα χαρτιά της μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Κέρδη πάνω από 5% για την Ελλάκτωρ, Κύπρου, MIG και ΟΤΕ. Πάνω από 3% ενισχύεται η ΔΕΗ, η Jumbo, η Frigoglass, η Τενέργα και ο Μυτιληναίος. Oι συναλλαγές ξεπερνούν τα 30 εκατ. ευρώ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.