ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πέφτουν στον «γκρεμό» Wall - ευρωαγορές

17:47 - 28 Δεκ 2012 | Σχόλια Αγοράς
Συντήρηση δυνάμεων στο Χ.Α.

Με σημαντικές απώλειες ξεκίνησε η Wall, με την αγορά να εμφανίζεται ολοένα και πιο ανήσυχη για την πορεία των διαπραγματεύσεων στις ΗΠΑ μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών ώστε να αποτραπεί το fiscal cliff, κάτι που θα είχε σημαντικές συνέπειες στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

 

Ο Dow πέφτει 0,71% στις 13,021 μονάδες.

 

Ο Nasdaq χάνει 0,64% στις 2,971 μονάδες.

 

Ο S&P 500 υποχωρεί 0,69% στις 2,972 μονάδες.

 

Οι επενδυτές συνεχίζουν να παρακολουθούν τις διαπραγματεύσεις στην Ουάσινγκτον με την ελπίδα ο Λευκός Οίκος και το Κογκρέσο να καταλήξουν σε κάποιο συμβιβασμό για να αποφευχθεί η αυτόματη ενεργοποίηση μέτρων συνολικού ύψους 600 δισ. δολ. από το 2013.

 

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έχει συγκαλέσει  σύσκεψη με τους ηγέτες του Κογκρέσου σε μια προσπάθεια να βρουν όλες οι πλευρές τη χρυσή τομή.

 

Στη συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο θα είναι από την πλευρά των Ρεπουμπλικάνων ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Τζον Μπένερ και ο ηγέτης της μειοψηφίας στη Γερουσία, Μιτς Μακόνελ και από την πλευρά των Δημοκρατικών, ο ηγέτης της πλειοψηφίας στη Γερουσία, Χάρι Ριντ και η επικεφαλής της μειοψηφίας στη Βουλή, Νάνσι Πελόζι.

 

Στο μέτωπο των επιχειρήσεων, ξεχωρίζει η πτώση μου σημειώνει η μετοχή της Hewlett Packard.


Πέφτουν στον «γκρεμό» οι ευρωαγορές


Στον απόηχο των εξελίξεων στις ΗΠΑ και των συνεχιζόμενων διαβουλεύσεων για την αποτροπή του fiscal cliff, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια βλέπουν τους δείκτες να υποχωρούν περισσότερο, με τις τράπεζες να είναι το μεγαλύτερο βαρίδι για τια αγορές.

 

Ο FTSE υποχωρεί 0,53% στις 5,925 μονάδες , εξαιτίας των σημαντικών απωλειών που έχουν οι μετοχές των Rio Tinto και Anglo American.

O CAC χάνει 0,93% στις 3,639 μονάδες, λόγω της μεγάλης χασούρας που έχουν οι τίτλοι των Societe Generale, Credit Agricole.

 

O DAX πέφτει 0,57% στις 7,612 μονάδες, με τις μετοχές των Deutsche Bank και ThyssenKrupp να επηρεάζουν αρνητικά τη Φρανκφούρτη.

 

Ο IBEX υποχωρεί 1,97% στις 8,118 μονάδες, λόγω των μεγάλων πιέσεων που δέχεται το τραπεζικό σύστημα της Ισπανίας, με τον τίτλο της Bankia να έχει απώλειες 24%.

 

Ο FTSE MIB στο Μιλάνο χάνει 0,56% στις 16,317 μονάδες., κυρίως εξαιτίας των απωλειών που έχουν οι μετοχές των UniCredit - Βanco Popular.

 

 

Συντήρηση δυνάμεων στο Χ.Α.

 

Μικρές και οριακές είναι οι διακυμάνσεις στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά με τον γενικό δείκτη να κινείται στα επίπεδα των 912 μονάδων, μένοντας σταθερά στα υψηλά 15 μηνών και χωρίς καμία διάθεση από τους επενδυτές για την ανάληψη περαιτέρω ρίσκου στην προτελευταία συνεδρίαση της χρονιάς. Το πλαίσιο για την αγορά είναι ξεκάθαρο πια, σχολιάζουν οι χρηματιστές.

 

Η εκταμίευση των δόσεων έχει μεθοδευτεί και πλέον γνωρίζουν όλοι την πραγματική κατάσταση και ανοίγματα των τραπεζών. Όμως, ακόμα και το 2013, δηλαδή σχεδόν για πέμπτη χρονιά, οι τράπεζες δεν αποτελούν επενδυτική επιλογή. ΕΛΠΕ, Coca Cola και ΟΤΕ, ουσιαστικά ωθούν την αγορά προςτα πάνω. Εκεί οφείλονται οι οριακές διακυμάνσεις του δείκτη, από τη στιγμή που η βαρύτητα των τραπερζών στη διαμόρφωση του γενικού δείκτη τιμών του Χ.Α. είναι πλέον χαμηλή, κάτω από 15%. Κίνηση στα 7,37 ευρώ από τα ΕΛΠΕ, στα 17,15 ευρώ για την CocaCola, στα 5,15 για τον ΟΤΕ και πάνω από τα 14 ευρώ για τον Τιτάνα. Νέα υψηλά για την ΜΕΤΚΑ που έχει βάλει πλώρη για τα 10 ευρώ και κίνηση σε νέα υψηλά για την Jumbo, με πράξεις άνω των 6 ευρώ.

 

Στον αντίποδα, οι πωλητές παίρνουν τα κερδισμένα της χθεσινής μέρας από τις τράπεζες, με την Πειραιώς, στα 0,357 ευρώ, Alpha, στο 1,48, Eurobank στα 0,67 και Εθνική στο 1,38. Σημειωτέον, ότι μετά τις πωλήσεις στην ΕΧΑΕ, στη συνέχεια βγήκαν εντολές αγορών, με το χαρτί να κινείται σε θετικό πρόσημο, στα 4,35 ευρώ. Οι συναλλαγές παραμένουν υποτονικές και διαμορφώνονται στα 26,8 εκατ. ευρώ.

 
Τελευταία τροποποίηση στις 18:30 - 28 Δεκ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.