ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μεικτά πρόσημα στην Ευρώπη

12:36 - 23 Ιαν 2013 | Σχόλια Αγοράς
Αρνητικά πρόσημα στην Ασία υπό την σκιά των αποφάσεων της Τράπεζας της Ιαπωνίας.

Σε κλίμα αναζήτησης κατεύθυνσης βρίσκονται σήμερα οι δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς από την μία πλευρά τα κέρδη που παρουσίασαν στα οικονομικά τους αποτελέσματα εταιρείες όπως η Unilever PLC και η Novartis AG έφεραν χαμόγελα αισιοδοξίας, από την άλλη πλευρά ωστόσο, οι επενδυτές κοιτούν με ανησυχία προς άλλη πλευρά του Ατλαντικού, καθώς στις ΗΠΑ συνεχίζεται η σύζητηση για τον προϋπολογισμό της χώρας.

Έτσι, ο Stoxx Euroope 600 υποχωρεί κατά -0,07%, παρουσιάζοντας από την αρχή της συνεδρίασης οριακή διακύμανση μεταξύ μικρών κερδών και απωλειών.
Παράλληλα, άνοδο +4,20% παρουσιάζει η μετοχή της Alcatel-Lucent, ενώ η μετοχή της Unilever PLC ενισχύεται κατά +0,85%, καθώς ανακοίνωσε άνοδο +5,4% στα κέρδη για το σύνολο του έτους, με τις πωλήσεις να έχουν εκτοξευθεί το 2012.
Ενισχυμένη κατά +2,50% παρουσιαζεται και η μετοχή της Novartis. Η ελβετική φαρμακοβιομηχανία ανακοίνωσε ότι παρότι οι πωλήσεις παρέμειναν σταθερές, παρουσίασε άνοδο στα κέρδη της το τέταρτο τρίμηνο του 2012. Προέβλεψε επίσης ότι οι πωλήσεις θα ανακάμψουν την επόμενη χρονιά.
Την ίδια στιγμή στη Φρανκφούρτη, ο DAX 30 παρουσιάζει απώλειες -0,07%. Στη γερμανική αγορά, η μετοχή της Siemens AG καταγράφει πτώση -1,59%, καθώς ανακοίνωσε ότι τα καθαρά της κέρδη στο τελευταίο τρίμηνο υποχώρησαν 12%
Στη Γαλλία, οι μετοχές της τράπεζας BNP Paribas βρίσκονται στο -0,84%, ενώ στο κόκκινο βρίσκεται και ο δείκτης CAC 40 με απώλειες -0,32%.

Λίγο καλύτερο είναι το κλίμα στο Λονδίνο όπου δείκτης FTSE 100 κερδίζει +0,12%, κυρίως εξαιτίας των κερδών που παρουσιάζει η Unilever. Ωστόσο, κατακόρυφη πτώση παρουσιάζει η μετοχή της TUI Travel PLC με -4,55%.

 

Αρνητικά πρόσημα σην Ασία

Με πτώση έκλεισαν σήμερα τα περισσότερα ασιατικά χρηματιστήρια, ενώ οι ιαπωνικές μετοχές βρέθηκαν στο ναδίρ, καθώς οι αποφάσεις της Τράπεζας της Ιαπωνίας απογοήτευσαν και οδήγησαν σε άνοδο το γεν.
Στο Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με πτώση -2,08%, υποχωρώντας περαιτέρω από το υψηλό τριετίας που είχε πετύχει την προηγούμενη εβδομάδα. Με υποχώρηση -0,81% έκλεισε στη Σεούλ και ο δείκτης Kospi, ενώ ο Taiex στην Ταϊβάν έχασε -0,19%.
Αρνητικά πρόσημα και στην Κίνα, με τον Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ να βρίσκεται στο -0,17%, έχοντας κλείσει την Τρίτη στο υψηλότερο σημείο από τον Μάιο του 2011, ενώ στη Σαγκάη ο Shanghai Composite Index βρέθηκε στο -0,06%.
Η αγορά της Αυστραλίας ήταν ανάμεσα στους ελάχιστους που έκλεισαν με άνοδο, καθώς ο δείκτη S&P/ASX 200 ανέβηκε κατά +0,18%, βελτιώνοντας την χθεσινή επίδοση, οπότε ο δείκτης είχε κλείσει στο υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα Μαΐου 2011.

Εν τω μεταξύ, οι χθεσινές αποφάσεις της Τράπεζας της Ιαπωνίας ενίσχυσαν το γεν, με το δολάριο να χάνει -0,64% και να διαμορφώνεται στα 88,29 γεν, ενώ πριν από λίγες ημέρες είχε καταφέρει να ξεπεράσει τα 90 γεν.
Αυτή η εξέλιξη ήταν οδυνηρή για τους blue-chip εξαγωγείς της Ιαπωνίας: Πτώση -3,00% κατέγραψε η μετοχή της Nikon, κατά -2,77% έχασε η Nissan Motor και κατά -3,69% έπεσε η μετοχή της Mazda Motor.
Στους μεγάλους χαμένους της σημερινή ημέρας κατατάσσονται η μετοχή της Advantest Corp. με -6,68%, της NEC με -4,19% και της Ricoh με -4,41%.
Πτώση -4,15% παρουσίασε η μετοχή της TDK μετά την έκθεση του Nikkei, που επισημαίνει ότι τα λειτουργικά κέρδη της εταιρείας υποχώηρσαν κατά 30% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.
Στο Χονγκ οι κτηματομεσιτικές και κατασκευαστικές εταιρειες οδήγησαν τον δείκτη σε πτώση με την Henderson Land Development να βρίσκεται στο -2,53% και την China Resources Land στο -1,50%. Κέρδη κατέγραψαν οι μετοχές της Cosco Pacific με +0,16% και της Lenovo Group με +3,13%.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.