ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ίλιγγος πάνω από τις 1.000 μονάδες - Προσοχή συστήνουν οι αναλυτές - Από ποια τεχνικά σημεία περνάει η άνοδος

11:01 - 26 Ιαν 2013 | Σχόλια Αγοράς
Ίλιγγος πάνω από τις 1.000 μονάδες - Προσοχή συστήνουν οι αναλυτές - Από ποια τεχνικά σημεία περνάει η άνοδος
Παρά την ορμητική αντίδραση της αγοράς, οι χαμηλές συναλλαγές την Παρασκευή, με τον τζίρο να μην προσεγγίζει καν τα 70 εκατ. ευρώ (σ.σ. 67 εκατ. ευρώ), οι χρηματιστές συστήνουν προσοχή για τη συνέχεια. Και προειδοποιούν ότι μόνο αν καταρριφθούν τα υψηλά της Τετάρτης, οι 1024 μονάδες, θα μπορούν να μιλούν με σχετική ασφάλεια για εμπέδωση κλίματος αισιοδοξίας.

Για πρώτη φορά από τον περασμένο Νοέμβριο, σημειώνει η Emporiki Bank, οι τεχνικοί δείκτες δεν συγχρονίσθηκαν με τον Γενικό Δείκτη στην επίτευξη νέου υψηλού στις 1.024μ, εμφανίζοντας αρνητικές αποκλίσεις, οι οποίες αν συνδυασθούν με διάσπαση κομβικών στηρίξεων, θα αποτελέσουν ισχυρή ένδειξη για μεγαλύτερη διορθωτική κίνηση.

Το προηγούμενο πενθήμερο, σημειώνει η τράπεζα, ο ΓΔ κινήθηκε αρχικά ανοδικά, ξεπερνώντας την προηγούμενη κορυφή των 1.000μ, σημειώνοντας νέο υψηλό έτους στις 1.024μ. Στη συνέχεια απώλεσε σημαντικό μέρος των πρόσφατων κερδών, κινούμενος προς τις 978μ.

Για το επόμενo πενθήμερο , όπως αναφέρει η χρηματιστηριακή, αρχικά το ενδιαφέρον θα επικεντρωθεί στην – ασθενή - στήριξη των 978- 975μ (όριο ανοδικής γραμμής τάσης 25 συνεδριάσεων), όπου ενδεχομένως θα κριθεί κατά πόσον ο έντονος ανοδικός βηματισμός θα διατηρηθεί ή θα σημειωθεί – βραχυπρόθεσμα – εντονότερη διορθωτική κίνηση. Αν η στήριξη παραμείνει αλώβητη, ο ΓΔ σύντομα θα δοκιμάσει να ξεπεράσει το πρόσφατο υψηλό των 1.024μ. Οι επόμενες αντιστάσεις στις 1.032μ και 1.065μ.

Αντίθετα, σε ενδεχόμενη καθοδική διάσπαση των 975μ, το ενδιαφέρον θα μετατοπισθεί στην αντοχή της ζώνης στήριξης των 951-941μ. Χαμηλότερα, στις 908μ εντοπίζεται το τελευταίο ανοδικό χάσμα τιμών, που αποτελεί παράλληλα και στήριξη.

 

Beta Χρηματιστηριακή

Από την πλευρά του ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή κ. Εμ. Χατζηδάκης σημειώνει ότι, τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε νέο υψηλό στις 1024 μονάδες το οποίο εκ νέου συμπίπτει με το άνω άκρο του ανοδικού καναλιού, επίπεδο από το οποίο ξεκίνησε μια αρκετά έντονη σε διακυμάνσεις και όγκο καθοδική κίνηση. Η διόρθωση δεν χάλασε την τάση η οποία έχει σαν κομβικό επίπεδο την ζώνη των 920 – 930 μονάδων. Ωστόσο, αναφέρει ο αναλυτής, σε πιο βραχυχρόνιες χρονοσειρές έχουν ενεργοποιηθεί κάποια σήματα πωλήσεων τα οποία θα αναιρεθούν μόνο σε υπέρβαση των προηγούμενων υψηλών (1024). “Αυτή η ευχάριστη ατμόσφαιρα”, γράφει ο κ. Χατζηδάκης, “ μπορεί να ανταμοίβει όσους πίστεψαν ακόμα και αργοπορημένα, έχει ωστόσο αυξημένη την πιθανότητα κάποιας νέας διόρθωσης αφού τα κέρδη που συσσωρεύουν οι μετοχές είναι πλέον άκρως δελεαστικά ακόμα και για την θεσμική διαχείριση και ως εκ τούτου ο βαθμός εγρήγορσης θα πρέπει να παραμείνει αυξημένος.

 

Αγορά

Μετά τη μεγάλη διόρθωση πάνω από 3% της Πέμπτης, για να επιστρέψει ο δείκτης... δριμύτερος την Παρασκευή και να τερματίσει την εβδομάδα με κέρδη 2,74%, στις 1014,53 μονάδες.

Σε εβδομαδιαία βάση, ο γενικός δείκτης κατέγραψε άνοδο μεγαλύτερη του 4%, ποσοστό που επισφράγισε την επιστροφή του έπειτα από 17 μήνες πάνω από τις χίλιες μονάδες. Καλό ήταν το κλίμα και στα ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια με τον γερμανικό δείκτη Dax να κατακτάει υψηλά 5ετίας, έπειτα από τη διαπίστωση ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους προς την ΕΚΤ, επιστρέφοντας περίπου 137 δισ. ευρώ.

Εκείνο που έδωσε ώθηση στην αγορά και συνέβαλε στο να επιτευχθεί κλείσιμο πάνω από τις χίλιες μονάδες ήταν ότι τελικά η κυβέρνηση έκαμψε το μέτωπο των απεργών στις συγκοινωνίες στέλνοντας το μήνυμα ότι έχει τη βούληση να προχωρήσει με αποφασιστικό τρόπο στην προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών, αλλά και των μέτρων λιτότητας.

Η γνωμοδότηση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για το μονοπώλιο του ΟΠΑΠ μάλλον πέρασε στα ψιλά μετά το sell off της Πέμπτης, με τη μετοχή να ανακάμπτει και να σημειώνει κέρδη 4,79%, κλείνοντας στα 6,56 ευρώ και όγκο 2,5 εκατ. τεμαχίων. Ισχυρή ήταν η αντίδραση στον Μυτιληναίο, καθώς υπάρχει αυξημένη συμμετοχή και ενδιαφέρον από ευρωπαϊκά και αμερικάνικα funds. Η μετοχή όχι μόνο κάλυψε τις μεγάλες απώλειες της Πέμπτης, αλλά έκλεισε σε νέα υψηλά 52 εβδομάδων, στα 5,30 ευρώ, κέρδη 8,16% και όγκο 461 χιλιάδων τεμαχίων.

 

Μετοχές

Κέρδη 7,10% για τον ΟΤΕ, στα 6,64 ευρώ και 1,5 εκατ. τεμάχια, κέρδη 5,92% για την ΕΧΑΕ, στα 5,19 ευρώ, κατά 6,12% ενισχύθηκε ο ΟΛΠ, στα 20,10 ευρώ, μετά τις πληροφορίες ότι θα “προικοδοτηθεί” με όλα τα μεγάλα λιμάνια της Αττικής. Κέρδη άνω του 5% για την Ελλάκτωρ, στα 2,24 ευρώ, άνω του 4% ενισχύθηκαν MIG, Motor Oil (η οποία πουλάει πετρέλαιο στη Λιβύη) και Τέρνα Ενεργειακή με κλείσιμο στα 3,60 ευρώ. Από τις τράπεζες ενισχύθηκαν Πειραιώς και Alpha, αφού όπως όλα δείχνουν θα είναι οι μόνες που θα καταφέρουν να πραγματοποιήσουν επιτυχώς αυξήσεις κεφαλαίου.

Τέλος, η Παρασκευή ήταν μέρα γεμάτη από επιχειρηματικά νέα, με τα ΕΛΠΕ να ανοίγουν τις αγορές και να εξασφαλίζουν κοινοπρακτικά ομολογιακά δάνεια άνω των 600 εκατ. ευρώ, τον ΟΤΕ και τη θυγατρική Cosmote να παίρνουν δουλειές της Deutsche Telecom στην Ευρώπη και την ΔΕΗ να πετυχαίνει οικονομίες κλίμακος, αποφασίζοντας να χρησιμοποιήσει δραστικότερα τα υδάτινα αποθέματά της.

Τελευταία τροποποίηση στις 02:17 - 28 Ιαν 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.