ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πρόβα για τις 14.000 μονάδες έκανε ο Dow

00:07 - 30 Ιαν 2013 | Σχόλια Αγοράς
Πρόβα για τις 14.000 μονάδες έκανε ο Dow
Έκλεισε στο "πράσινο" η Ευρώπη

Wall Street


Για μερικά λεπτά "επισκέφτηκε" τις 14 χιλ. μονάδες ο Dow, αλλά τελικά δεν κατάφερε να τις κρατήσει έως το τέλος, κλείνοντας μία ανάσα από το ψυχολογικό όριο. Σήμερα ήταν αδύναμος ο τεχνολογικός κλάδος, αν και κατάφερε να κλείσει σχεδόν στα χθεσινά επίπεδα, ανακάμπτοντας από την ενδοσυνεδριακή πτώση. Στο «μικροσκόπιο» παραμένουν τα οικονομικά αποτελέσματα των εταιριών, παρά την πτώση σε χαμηλό 14 μηνών του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης.

Ο Dow ενισχύθηκε κατά +0,52% στις 13.955 μονάδες, ο Nasdaq υποχώρησε μόλις 0,01% στις 3.154 μονάδες και ο S&P 500 διαμορφώθηκε στο +0,52% και στις 1.508 μονάδες.

Στο μέτωπο των επιχειρήσεων,  υψηλότερα των προσδοκιών ήταν τα κέρδη της Ford Motor κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2012, χάρη στις ισχυρές επιδόσεις της εταιρείας στη Βόρεια Αμερική.

Συγκεκριμένα, τα λειτουργικά κέρδη της δεύτερης μεγαλύτερης αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας διαμορφώθηκαν σε 31 σεντς ανά μετοχή, έναντι 25 σεντς που ανέμεναν κατά μέσο όρο οι οικονομολόγοι.

Τα έσοδα ανήλθαν το ίδιο διάστημα σε 36,5 δισ. δολάρια, με τη μερίδα του λέοντος να προέρχεται από τις μονάδες της Ford στη Βόρεια Αμερική.

Τα καθαρά κέρδη της φαρμακοβιομηχανίας Pfizer σημείωσαν σημαντική άνοδο στα 6,3 δισ. ευρώ στο δ΄τρίμηνο, ή 85 σεντς ανά μετοχή, έναντι 1,4 δισ. δολ. ή 19 σεντς ανά μετοχή, το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Τα έσοδα σημείωσαν πτώση 7% στα 15,07 δισ. δολ. Οι αναλυτές έκαναν λόγο για κέρδη 44 σεντς/μετοχή.

Στα μάκρο της ημέρας, στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Νοέμβριο του 2011 υποχώρησε ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος  τον Ιανουάριο, εξαιτίας των δυσμενών προσδοκιών για την αμερικανική οικονομία.

Συγκεκριμένα, ο σχετικός δείκτης του Conference Board υποχώρησε στις 58,6 μονάδες από 66,7 μονάδες που ήταν τον Δεκέμβριο. Οι αναλυτές τον ανέμεναν υψηλότερα, στις 64,3 μονάδες.

Ακόμα, ο δείκτης τιμών κατοικιών S&P/CaseShiller υποχώρησε τον Νοέμβριο.

Οι τιμές των κατοικιών μειώθηκαν 0,1% σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας.

Οι αναλυτές περίμεναν ότι ο δείκτης, που καλύπτει τις τιμές των κατοικιών 20 μεγαλουπόλεων των Ηνωμένων Πολιτειών, θα αυξηθεί 0 ,7%.

Τον Οκτώβριο οι τιμές είχαν μειωθεί 0,2%.

Σε ετήσια βάση, οι τιμές των κατοικιών έχουν ενισχυθεί 5,5% με την μεγαλύτερη άνοδο από τον Αύγουστο του 2006.

Ευρωαγορές


Με κέρδη τελικά έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τα θετικά στοιχεία για την καταναλωτική εμπιστοσύνη στη Γερμανία να αρκούν για να τονώσουν την αγορά, παρά τις απώλειες που σημείωσαν οι τίτλοι των τραπεζών να κράτησαν χαμηλά τους δείκτες.

Ο βρετανικός FTSE κέρδισε 0,71% στις 6.339 μονάδες, ενισχυμένος από τη θετική εικόνα που είχαν οι μετοχές των BP και Royal Dutch Shell.

O CAC ενισχύθηκε 0,14% στις 3.786 μονάδες, παρά τις απώλειες που είχαν οι Societe Generale και Sanofi.

Ο DAX κέρδισε 0,20% στις 7.849 μονάδες. Απώλειες είχαν ο IBEX 35 που υποχώρησε 0,34% στις 8.643 μονάδες, ενώ και ο FTSE MIB στο Μιλάνο έχασε μόλις 0,03% στις 17.892 μονάδες.

Ποσό ύψους 5 δισ. ευρώ άντλησε σήμερα ο EFSF, μέσω έκδοσης 5ετούς ομολόγου (λήξης Οκτωβρίου 2018). Η απόδοση στη δημοπρασία διαμορφώθηκε στο 1,25%.

Υπενθυμίζεται ότι οι εκδόσεις ομολόγων του EFSF έχουν στόχο τη χρηματοδότηση των κρατών μελών της Ευρωζώνης που λαμβάνουν πακέτο διάσωσης (Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία).

Την ίδια ώρα, ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι ο εποπτικός φορέας του γερμανικού χρηματοπιστωτικού τομέα Bafin κλιμακώνει την έρευνα που διεξάγει από πέρυσι για την πιθανή χειραγώγηση του επιτοκίου διατραπεζικών χορηγήσεων Euribor, ειδικά για τις πρακτικές των γερμανικών τραπεζών, ανέφερε σήμερα εκπρόσωπος του στη Φρανκφούρτη.

Ο Bafin άρχισε να ελέγχει τις διαδικασίες καθορισμού του Euribor από τις τράπεζες πέρυσι, μετά την έναρξη έρευνας από διεθνείς εποπτικούς φορείς για τη χειραγώγηση ενός άλλου επιτοκίου-κλειδιού, του Libor.

Στα μάκρο της ημέρας, ο δείκτης καταναλωτική εμπιστοσύνης GfK στη Γερμανία σημείωσε άνοδο στις 5,8 μονάδες το Φεβρουάριο σε σχέση με την ανοδικά αναθεωρημένη μέτρηση των 5,7 μονάδων τον Ιανουάριο, ενώ οι εκτιμήσεις των οικονομολόγων έκαναν λόγο για 5,7 μονάδες.

Αμετάβλητη στις 86 μονάδες παρέμεινε η καταναλωτική εμπιστοσύνη στη Γαλλία, τον Ιανουάριο, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Τελευταία τροποποίηση στις 02:04 - 30 Ιαν 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.