ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βίαιη πτώση στις ευρωαγορές με ιταλοισπανικό "άρωμα"

20:04 - 04 Φεβ 2013 | Σχόλια Αγοράς
Ακολουθεί η Wall προσγειωμένη στα χαμηλά του 2013

Βουτιά σε Μαδρίτη και Μιλάνο 

Με σημαντικές απώλειες έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι  πολιτικές εξελίξεις σε Ισπανία και Ιταλία ασκούν μεγάλες πιέσεις στις αγορές, με τον τραπεζικο και το μεταλλευτικό κλάδο να κλείνουν με σημαντικές απώλειες.

O FTSE 100 υποχώρησε 1,58% στις 6.247 μονάδες, με τις απώλειες που είχαν οι μετοχές των Vodafone και Barclays να ρίχνουν το Λονδίνο.

Ο CAC 40 έχασε 3,01% στις 3.660 μονάδες, με τον τίτλο της Renault να κλείνει με μεγάλη πτώση στη γαλλική αγορά.

Ο DAX υποχώρησε 2,49% στις 7.638 μονάδες, με τον τίτλο της Deutsche Post να ρίχνει την αγορά της Φρανκφούρτης.

Ο ΙΒΕΧ 35 έχασε 3,76% στις 7.920 μονάδες, με τις τράπεζες να έχουν τις μεγαλύτερες απώλειες.

Το σκάνδαλο που έχει προκύψει από την προηγούμενη εβδομάδα για χρηματισμό στελεχών του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος και ανέδειξε η εφημερίδα El Pais, συνεχίζει να προβληματίζει την κυβέρνηση Ραχόι.

Ο ηγέτης της αξιωματική αντιπολίτευσης ζήτησε χθες, Κυριακή, την παραίτηση του ισπανού πρωθυπουργού, ενώ η δημοφίλια του κόμματος του Ραχόι δοκιμάζεται σκληρά, καθώς σε σημερινή δημοσκόπηση σημείωσε ποσοστό 23,9%, το χαμηλότερο της ιστορίας του.

Ο FTSE MIB βρέθηκε σε ελεύθερη πτώση, χάνοντας 4,50% στις 16.539 μονάδες, με την Uni Credit να σημειώνει πολύ μεγάλες απώλειες. Το κλίμα στην Ιταλία είναι πολωμένο εν όψει των εκλογών που θα γίνουν στο τέλος του Φεβρουαρίου, ενώ οι επενδυτές εμφανίζονται πολύ ανήσυχοι, μετά από τις χθεσινές δηλώσεις του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Ο «Καβαλιέρε» δήλωσε ότι σε περίπτωση που εκλεγεί θα πάρει πίσω κάποιους από τους φόρους που επέβαλε η κυβέρνηση Μόντι, με τους οικονομολόγους να σημειώνουν ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα αποτελούσε εμπόδιο στην πορεία μεταρρυθμίσεων που προσπάθει να συνεχίσει η Ρώμη.

Στο μέτωπο των αποτελεσμάτων, στα 720 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν οι ζημιές δ΄τριμήνου για την Commerzbank,τη δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας, χειρότερα των εκτιμήσεων, καθώς οι αναλυτές ανέμεναν ζημιές, ύψους 295 εκ. ευρώ.

Τα αποτελέσματά επιβαρύνθηκαν από προσαυξήσεις αναβαλλόμενων φόρων 560 εκατ. ευρώ και από δαπάνες 185 εκατ. ευρώ από την πώληση θυγατρικής της στην Ουκρανία.

Στα μάκρο της ημέρας, κατά 11% συρρικνώθηκε η παραγωγή οχημάτων στην Γερμανία, καθώς τον Ιανουάριο, οι κυριότερες γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες σημείωσαν πτώση στην παραγωγή τους.

Νωρίτερα, ποινή φυλάκισης έως και 5 χρόνια θα προβλέπει για τα τραπεζικά στελέχη το νέο νομοσχέδιο που φέρνει η γερμανική κυβέρνηση, σε περίπτωση που αναλάβουν υπερβολικά ρίσκα επενδυτικών επιλογών.

Βελτίωση για έκτο διαδοχικό μήνα σημείωσε το οικονομικό κλίμα στην ευρωζώνη τον Φεβρουάριο. Ο δείκτης Sentix που παρακολουθεί το επενδυτικό κλίμα στην Ένωση των 17 διαμορφώθηκε στο -3,9 τον Φεβρουάριο από -7,0 τον Ιανουάριο. Αναλυτές σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει ότι θα διαμορφωνόταν στο -3,0.

Πτώση 0,2% σημείωσαν οι τιμές παραγωγού στην ευρωζώνη τον Δεκέμβριο σε μηνιαία βάση. Σε ετήσια βάση, οι τιμές παραγωγού ενισχύθηκαν 2,1% σε ετήσια βάση.

Διόρθωση στη Wall


Με απώλειες που ξεπερνούν το 1% κινείται και η Wall, διορθώνοντας από τα μεγάλα κέρδη της Παρασκευής, όταν και ο Dow βρέθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2007.

Οι επενδυτές εμφανίζονται επιφυλακτικοί λόγω και της αρνητικής εικόνας που υπήρξε στις ευρωαγορές, στο φόντο των πολιτικών εξελίξεων σε Ιταλία και Ισπανία.

Ο Dow χάνει 1,02% στις 13.868 μονάδες, ο Nasdaq υποχωρεί 1,39% στις 3.135 μονάδες και ο S&P 500 γράφει απώλειες 1,07% στις 1.497 μονάδες.

Στα μάκρο της ημέρας, οι εργοστασιακές παραγγελίες για το Δεκέμβριο, αυξήθηκαν κατά 1,8%, πιο κάτω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών που προέβλεπαν άνοδο 2,25. Στους επιμέρους δείκτες, οι παραγγελίες διαρκών αγαθών σημείωσαν άνοδο 4,3%, ενώ τα μη διαρκή αγαθά κατέγραψαν οριακή πτώση 0,3%.

Στο μέτωπο των επιχειρήσεων, ξεχωρίζει η εξαγορά της Acme Packet από την Oracle, έναντι ποσού 1,9 δισ. δολαρίων.

Το τίμημα των 29,25 δολαρίων ανά μετοχή αντιπροσωπεύει premium 22% στην τιμή στην οποία έκλεισε ο τίτλος της Acme Packet στον Nasdaq την Παρασκευή.

Στο άνοιγμα της συνεδριάσης, η μετοχή της Western Union ενισχύεται σημαντικά κατά 2,1%.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.