ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι ξένοι τράβηξαν τα χαρτιά τους - Τέταρτη συνεχόμενη άνοδος στο Χρηματιστήριο

18:40 - 07 Φεβ 2013 | Σχόλια Αγοράς
Οι ξένοι τράβηξαν τα χαρτιά τους - Τέταρτη συνεχόμενη άνοδος στο Χρηματιστήριο
Το τέσσερα στα τέσσερα έκανε η αγορά την Πέμπτη με τον γενικό δείκτη να σκαρφαλώνει ακόμα πιο ψηλά, στις 1042, 16 μονάδες και με κέρδη 0,67%, τη στιγμή που τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινούνται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, έπειτα από τις δηλώσεις Ντράγκι ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις άργησαν να πάρουν μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Κι αν αυτό ενισχύει το επιχείρημα ότι η συνταγή που ακολουθήθηκε από την Ελλάδα ήταν λάθος, η κυβέρνηση φαίνεται να έχει βραχυκυκλώσει, αφού και στις αποκρατικοποιήσεις φαίνεται να παρατηρούνται καθυστερήσεις και στην είσπραξη των εσόδων, όπως έγινε γνωστό για τον Ιανουάριο συνετελέσθη καθίζηση περίπου 15%. Σε κάθε περίπτωση, το Χ.Α., εκεί που την Πέμπτη εκινείτο μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, η φημολογία ότι επίκειται αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από την Fitch απετέλεσε την κινητήρια δύναμη για να σκαρφαλώσει πιο ψηλά ο γενικός δείκτης του Χ.Α. Με χαμηλό στις 1026 μονάδες, ο γενικός δείκτης για το μεγαλύτερο διάστημα των συναλλαγών, “αμφιταλαντεύτηκε” στην περιοχή των 1.030 μονάδων.

 

Fitch

Η πληροφορία περί αναβάθμισης από τη Fitch, η οποία σε πρόσφατα report της αναφέρεται ενθαρρυντικά στις προσπάθειες που κάνει η χώρα μας, έδωσε ώθηση και στο ταμπλό, με εξαίρεση τις τράπεζες. Τουλάχιστον έπαιξαν τα χαρτιά που οι ξένοι έχουν χτίσει θέσεις και οι Έλληνες επενδυτές “μπαινοβγαίνουν”, όπως ο Μυτιληναίος, η Coca Cola, η Jumbo, που συνεχίζει ακάθεκτη χτυπώντας νέα υψηλά κ.ά. Κλείσιμο πολύ κοντά στα υψηλά έτους για τη Frigoglass, στα 6,07 ευρώ ήταν η μόνη μετοχή, μαζί με τη Βιοχάλκο που έκλεισαν με ισχυρή άνοδο άνω του 5%. Η ανακοίνωση της Βιοχάλκο περί μη αποχώρησής της από την Ελλάδα, μάλλον άρεσε στους επενδυτές, με τη μετοχή να ενισχύεται κατά 5,31% και κλείσιμο στα 5,35 ευρώ. Πάντως, από την ανακοίνωση προκύπτει ότι το ενδεχόμενο αλλαγής έδρας είναι ανοιχτό...

 

Jumbo

Κατά τα άλλα, η Franklin Templeton συνεχίζει να σκορπίζει ενθουσιασμό στην Jumbo με τη μετοχή να δίνει την Πέμπτη άλλο ένα +3%, κλείνοντας στα 7,5 ευρώ. Πλώρη για τα υψηλά των 9 ευρώ έχει βάλει η Motor Oil, που έκλεισε στα 8,90 ευρώ, κέρδη και πάλι για τον Τιτάνα, παρά το υψηλό ρίσκο που δίνει για τη μετοχή η Citigroup. Κέρδη άνω της μίας ποσοστιαίας μονάδας κατάφεραν οι μετοχές των Μυτιληναίου, Coca Cola, Κύπρου, ΕΧΑΕ και Ιντραλότ. Ισχυρά κέρδη για τον Επίλεκτο και φήμες για απόκτηση της ΕΒΖ, οι οποίες όμως, δεν επιβεβαιώνονται. Οι συναλλαγές παρέμειναν χαμηλές, στα 62 εκατ. ευρώ από 80 εκατ. ευρώ την Τετάρτη. Οι αναλυτές περιμένουν σταθεροποίηση του Χ.Α. στα τρέχοντα επίπεδα τιμών με ενδεχόμενες τεχνικές διορθώσεις μέχρι τις χίλιες μονάδες. Από τη στιγμή που θα διασφαλιστούν τα τρέχοντα επίπεδα, οι ίδιοι δεν αποκλείουν κίνηση μέχρι τις 1.200 μονάδες.

 

Στ.Κ.Χαρίτος

[email protected]

Τελευταία τροποποίηση στις 22:16 - 07 Φεβ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.