ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χ.Α.: Τράβηξαν τα κρατικόχαρτα, λόγω Ολάντ - Μεγάλες διακυμάνσεις στην Jumbo

18:34 - 20 Φεβ 2013 | Σχόλια Αγοράς
Ίλιγγος στα υψηλά 5ετίας για το Λονδίνο. Οριακά η Wall.

Oύτε αξιόλογος τζίρος, ούτε συναλλαγές, ούτε ενδιαφέρον και μικρές διακυμάνσεις ήταν τα βασικά χαρακτηριστικά της συνεδρίασης της Τετάρτης στο Χ.Α. Η κίνηση που βγήκε προς τις 1.050 μονάδες έμεινε από... καύσιμα, με τους πωλητές να έχουν τελικά άλλη άποψη ως προς το πως θα κινηθεί η αγορά. Ο γενικός δείκτης έκλεισε με οριακά κέρδη 0,12%, στις 1.039,49 μονάδες και με τις συναλλαγές ιδιαίτερα υποτονικές, στα 47,5 εκατ. ευρώ. Η αγορά, όπως αναφέρουν χρηματιστές, “τιμολόγησε” συγκρατημένα τις δηλώσεις και το ενδιαφέρον του Γάλλου προέδρου που βρέθηκε χθες στην Αθήνα, για την ενέργεια, τις μεταφορές και την εκμετάλλευση των υδάτων, ενώ δεν δημιούργησε καν κλίμα ευφορίας η επανάκμψη του Κατάρ στο διαγωνισμό για την αξιοποίηση του Ελληνικού.

 

Ξένοι

Οι ξένοι επενδυτές, οι οποίοι απέχουν, όπως προκύπτει από τις συναλλαγές, στρέφουν την προσοχή τους στα στοιχεία για τον προϋπολογισμό που και στο πρώτο 15θήμερο του Φεβρουαρίου, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες παρατηρείται υστέρηση, της τάξης του 15%. Κέρδη βγήκαν σήμερα στην Eurobank, με τους traders να εκμεταλλεύονται το arbitrage που προκύπτει από τη σχέση ανταλλαγής με την Εθνική. Η μετοχή της Eurobank έκλεισε με άνοδο κοντά στο 7%, στα επίπεδα των 0,492 ευρώ. Κέρδη για την Ιντραλότ σε ποσοστό 4%, στα 2,34 ευρώ με τα υψηλά της μετοχής νμα διαμορφώνονται στα 2,39 ευρώ. Αντίδραση άνω του 3% για τον ΟΛΠ, στα 19,58 ευρώ. Ακολούθως, κέρδη σχεδόν κατά 2% για την Εθνική, στο 1,04 ευρώ, ενώ αισθητά περιορίστηκαν τα αρχικά κέρδη της ΔΕΗ, που από τα 8,28 ευρώ έκλεισε χαμηλότερα, αλλά με άνοδο, στα 8,12 ευρώ. Μικρή ήταν η αντίδραση στον ΟΠΑΠ, στα 7,45 ευρώ, στα ΕΛΠΕ και την ΕΧΑΕ. Στον αντίποδα, απώλειες καταγράφηκαν στη Frigoglass, στα 5,90 ευρώ, την Motor Oil, στα 8,88 ευρώ, Τέρνα Ενεργειακή στα 3,45 ευρώ, και Κύπρου, που υποχώρησε κατά 1,85%.

 

Jumbo

Αξιοσημείωτο είναι το γύρισμα της Jumbo, που από τα 7,21 ευρώ που ήταν το χαμηλό ημέρας και με πτώση πάνω από 6%, επανήλθε στα 7,66 ευρώ, κλείνοντας με οριακές απώλειες και μεγάλο όγκο 835 χιλιάδων τεμαχίων. Δεν περνάει απαρατήρητη η ανοδικήαντίδραση στα λιμάνια, με τον ΟΛΘ να ενισχύεται πάνω από 5%, αλλά και στις ΕΥΔΑΠΕΥΑΘ που κατέγραψαν κέρδη άνω του 2%, στον απόηχο των δηλώσεων Ολάντ, ότι η χώρα του ενδιαφέρεται για την εκμετάλλευση των υδάτων στην Ελλάδα.

Κατά τα άλλα, όλα δείχνουν ότι η αγορά τείνει να χτίσει βάση μεταξύ των 1020 – 1.040 μονάδων και πως τυχόν περαιτέρω αντίδραση θα πρέπει να συνοδευτεί από ειδήσεις ουσίας και όχι ευχολόγια. Ταυτόχρονα, οι χρηματιστές ακούν, αλλά δεν βλέπουν κινητικότητα στις αποκρατικοποιήσεις με αποτέλεσμα οι ξένοι που έχουν μπει σε χαρτιά όπως η Silschester στον ΟΠΑΠ και τη ΔΕΗ, να μην προβαίνουν σε μόχλευση, αφού δεν υπάρχει λόγος.

 

Wall

Με οριακές απώλειες ξεκίνησε η Wall, με τους επενδυτές να παίρνουν αρνητικά μηνύματα μετά από τα στοιχεία για τις ανεγέρσεις νέων κατοικιών που ανακοινώθηκαν νωρίτερα.


Ο Dow χάνει 0,03% στις 14,033 μονάδες.

Ο Nasdaq πέφτει 0,08% στις 3,211 μονάδες.

Ο S&P 500 υποχωρεί 0,13% στις 1,528 μονάδες.

Στο μέτωπο των επιχειρήσεων, η κατσκευαστική Toll Brothers ανακοίνωσε κέρδη 4,4 εκατ. δολ. ή 3 cents ανά μετοχή από ζημιές 2,8 εκατ. δολ. ή 2 cents ανά μετοχή ένα χρόνο νωρίτερα. Την ίδια στιγμή τα έσοδα σημείωσαν άνοδο 32% στα 424,6 εκατ. δολ.


Στα μάκρο της ημέρας, αύξηση 0,2% σημείωσαν σε μηνιαία βάση οι τιμές παραγωγού τον Ιανουάριο, λόγω της ανατίμησης των τροφίμων, έπειτα από τρεις διαδοχικές μειώσεις τους προηγούμενους μήνες.

Εάν εξαιρεθούν οι κατηγορίες της ενέργειας και των τροφίμων, οι οποίες παρουσιάζουν έντονες διακυμάνσεις, οι τιμές παραγωγού παρουσιάζουν επίσης άνοδο 0,2%, μετά από εποχική προσαρμογή, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας.

Το κόστος των τροφίμων αυξήθηκε κατά 0,7% λόγω της εκτίναξης των τιμών των λαχανικών κατά 39%. Αντίθετα, οι τιμές στον κλάδο ενέργειας κατέγραψαν πτώση 0,4% μετά από εποχική προσαρμογή. Για το σύνολο του 2012, οι τιμές παραγωγού ενισχύθηκαν κατά 1,4%, χωρίς εποχική προσαρμογή.

Σημαντική υποχώρηση κατά 8,5% σημειώσαν οι ανεγέρσεις νέων κατοικιών στις για τον πρώτο μήνα του έτους, με τα νεόδμητα να ανέρχονται στα 890.000.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για μικρότερη πτώση, κατά 3,6%. Οι οικοδομικές άδειες αυξήθηκαν 1,8% Για τις νέες άδειες, οι προβλέψεις μιλούσαν για άνοδο 1,2% μετά την αύξηση 1% τον προηγούμενο μήνα.

 

Ο FTSE ξεχωρίζει στην Ευρώπη

Με μεικτά πρόσημα συνεχίζουν οι ευρωαγορές, με το αγγλικό χρηματιστήριο να ξεπερνά ενδοσυνεδριακά τις 6,400 μονάδες, για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο του 2008, λόγω των δηλώσεων στελεχών της Bank of England που άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο για περαιτέρω νομισματική χαλάρωση της τράπεζας.

Ο FTSE πέφτει 0,26% στις 5,930 μονάδες, με την μετοχή της BHP Biliton να σημειώνει μικρή πτώση.

Ο CAC υποχωρεί 0,18% στις 3,730 μονάδες, με τους τίλους των Societe Generale και Lafarge να επηρεάζουν αρνητικά το Παρίσι.

O DAX κερδίζει 0,20% στις 7,768 μονάδες, παρά τις απώλειες που σημειώνει η μετοχή της αεροπορικής Lufthansa.

O IBEX 35 χάνει 0,25% στις 8,203 μονάδες, ενώ ο FTSE MIB στο Μιλάνο μένει σταθερός στις 16,665 μονάδες.


Στα μάκρο της ημέρας, η γερμανική στατιστική υπηρεσία Destatis ανακοίνωσε σήμερα ότι ο ετήσιος πληθωρισμός υποχώρησε στο 1,7% τον Ιανουάριο από 2% τον Δεκέμβριο, ενώ σε μηνιαία βάση οι τιμές καταναλωτή μειώθηκαν κατά 0,5% τον Ιανουάριο.

Την ίδια στιγμή η γαλλική Insee ανακοίνωσε ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης υποχώρησε 0,5% τον Ιανουάριο από τον Δεκέμβριο, ενώ από τον Ιανουάριο του 2012 οι τιμές κατέγραψαν άνοδο 1,2%

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.