ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Απότομη πτώση στο Χ.Α., κλείσιμο κάτω από τις 1.000 μονάδες - Μεγάλος τζίρος

18:39 - 21 Φεβ 2013 | Σχόλια Αγοράς
Απότομη πτώση στο Χ.Α., κλείσιμο κάτω από τις 1.000 μονάδες - Μεγάλος τζίρος
Η επιστροφή των σορτάκιδων στο Χ.Α.

Κλείσιμο κάτω από τις 1.000 μονάδες για τον γενικό δείκτη του Χ.Α., επίπεδα τα οποία έχει να δει η αγορά από τις 4/2. Όλα... συνωμότησαν σήμερα εναντίον της αγοράς, υποστηρίζουν οι χρηματιστές. Αν κάτι ανησυχεί είναι ότι η σημερινή μεγάλη πτώση σε ποσοστό 4,15% έγινε με μεγάλο τζίρο. Από την άλλη όμως, υπάρχει το επιχείρημα ότι δόθηκε η ευκαιρία για μία γενναία διόρθωση, εκτονώνοντας σε μία συνεδρίαση τις “άσχημες” διαθέσεις των πωλητών, αφού από την αρχή της εβδομάδας, όπως έχει επισημανθεί από το “R”, ο γενικός δείκτης εκινείτο μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας.

 

Πέρα από τα εσωτερικά προβλήματα, όπως η καθυστέρηση στις ιδιωτικοποιήσεις, οι αστοχίες στις προβλέψεις για τα έσοδα του προϋπολογισμού και η αναβολή, όπως προκύπτει, στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, που αντί για τον Απρίλιο, μετατίθεται για τον Ιούλιο, υπάρχουν και εξωτερικά. Ο λόγος της πτώσης των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, αλλά και του άσχημου ανοίγματος και πορείας της Wall, οφείλεται στο γεγονός ότι η Fed σκοπεύει να αποσύρει μερικά από τα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης του δολαρίου. Και όχι μόνο αυτό. Οι αγορές ανησυχούν από την... επιστροφή Μπερλουσκόνι στις δημοσκοπήσεις, ο οποίος τάζει προεκλογικά μέχρι και επιστροφή φόρων. Τη χαριστική βολή όμως, έδωσε η ίδια η Μέρκελ, η οποία προφανώς ενόψει εκλογών στη Γερμανία, υπεραμύνεται του υψηλού ευρώ, κρίνοντας ως δίκαιη την ισοτιμία έναντι του δολαρίου, στο 1,30 με 1,40, κάτι που πλήττει ευθέως την ανάπτυξη στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου.

 

Εντολές πώλησης

Υπό αυτά τα δεδομένα, οι εντολές αγορών μέχρι και χθες, στο Χ.Α. μετατράπηκαν σε εντολές πώλησης και μάλιστα σε ανοικτές εντολές πώλησης (short selling) για μια σειρά από μετοχές του 25άρη. Οι χρηματιστές θεωρούν πάντως, ότι οι πτωτικές συνεδριάσεις ενδείκνυνται για αγορές, διότι η τάση παραμένει ανοδική. Πως όμως, μπορεί να εξασφαλιστεί αυτό, όταν δεν υπάρχουν καταλύτες διατήρησης του θετικού momentum;

Πτώση σχεδόν κατά 10% για τη Βιοχάλκο στα 4,79 ευρώ και όγκο 170 χιλιάδων τεμαχίων, σχεδόν κατά 9,5% υποχώρησε η Frigoglass, στα 5,34 ευρώ, πάνω από 9% η MIG, στα 0,46 ευρώ και 3 εκατ. τεμάχια, πάνω από 8% οι απώλειες για την Alpha, στο 1,10 ευρώ (νέα χαμηλά έτους), ΕΧΑΕ, ΔΕΗ και Ελλάκτωρ. Πτώση πάνω από 7% για τον Μυτιληναίο, στα 5,02 ευρώ, στα 3,23 ευρώ και πτώση πάνω από 6% για την Τέρνα Ενεργειακή, άνω του 5% οι απώλειες για την Jumbo, τον ΟΛΠ και τον ΟΤΕ.

Από τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση, τίποτα δεν έμεινε όρθιο, αφού στο “κόκκινο” έκλεισαν ακόμα ο Τιτάνας, που υποχώρησε στα 14,50 ευρώ, ΕΛΠΕ στα 8,60 ευρώ, Coca Cola, στα 19,70, Εθνική που έκλεισε με απώλειες μεν, οριακά πάνω από το 1 ευρώ δε.. Αν κάπου υπερίσχυσαν οι αγοραστές την Πέμπτη, ήταν στην ΕΥΑΘ, την MLS και τον Σαράντη. Οι συναλλαγές ήταν σημαντικές για πτωτική συνεδρίαση, στα 84,18εκατ. Ευρώ.

 

Σ.Κ.Χ.

Τελευταία τροποποίηση στις 22:42 - 21 Φεβ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.