ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αναμονή στη Wall - Μεικτά πρόσημα στην Ευρώπη

00:06 - 02 Μαρ 2013 | Σχόλια Αγοράς
Σε δύσκολη αντίσταση εξελίσσονται οι 1.000 μονάδες

Wall Street


Με οριακά κέρδη έκλεισαν οι αμερικανικοί δείκτες την πρώτη συνεδρίαση του μήνα, με τους επενδυτές να τηρούν στάση αναμονής παρά τα καλύτερα του αναμενομένου στοιχεία για την καταναλωτική εμπιστοσύνη.

Ο Dow κέρδισε 0,25% στις 14.090 μονάδες, ο Nasdaq ενισχύθηκε 0,31% στις 3.170 μονάδες και ο S&P 500 βρέθηκε στο +0,22% στις 1.518 μονάδες.

Στο ταμπλό, η Groupon βρέθηκε στο +7,7% μετά την απόλυση  του CEO, Andrew Mason, μία μέρα μετά τα απογοητευτικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν.

Σημαντικά κέρδη κατέγραψε και η Best Buy, καθώς τα αποτελέσματα ικανοποίησαν τους αναλυτές.

Ο Ομπάμα κατηγόρησε τους Ρεπουμπλικάνους ότι υπερασπίζονται τις φοροαπαλλαγές για τους πιο πλούσιους Αμερικανούς και τους επέρριψε την ευθύνη για την επιβολή των αυτόματων περικοπών.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζον Μπένερ απέκλεισε το ενδεχόμενο της αύξησης της φορολογίας ως μέτρου για να αντιμετωπισθεί το έλλειμμα της χώρας, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε, μαζί με τον επικεφαλής των Δημοκρατικών, νωρίτερα, με τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

Το ενδιαφέρον των αγορών στρέφεται στη λήξη της διορίας για την επίτευξη συμφωνίας για τις περικοπές των δαπανών στις ΗΠΑ. Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα πραγματοποιήσει νέες συναντήσεις με τους ηγέτες του Κογκρέσου σε μια ύστατη προσπάθεια να αποτραπεί η ενεργοποίηση των αυτόματων περικοπών 85 δισ. δολ. στις δαπάνες του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού.

Οι συνομιλίες Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων για μια συμβιβαστική λύση έχουν καταλήξει σε αδιέξοδο με τις δύο πλευρές να εμμένουν στις θέσεις τους. Σημειώνεται ότι με βάση τη συμφωνία του 2011 για το ομοσπονδιακό χρέος η αμερικανική κυβέρνηση θα πρέπει με μειώσει το έλλειμμα κατά 1,2 τρισ. δολ. μέσα σε μια δεκαετία, με τα πρώτα 85 δισ. δολ. να προβλέπονται για το διάστημα Μαρτίου – Σεπτεμβρίου.

Στα μάκρο της ημέρας, κατά 3,6% μειώθηκε το καταναλωτικό εισόδημα για τον Ιανουάριο όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου της χώρας, στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1993.

Εξάλλου, η προσωπική κατανάλωση αυξήθηκε 0,2% για το πρώτο μήνα του έτους.

Ευρωαγορές


Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τα αρνητικά στοιχεία για τη μεταποίηση και την αύξηση της ανεργίας σε Ευρωζώνη και Ε.Ε. να οδηγούν στο κόκκινο τους δείκτες.

Πιο συγκεκριμένα, απώλειες -0,32% κατέγραψε ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 καθώς διαμορφώθηκε στις 289 μονάδες, ενώ ο FTSEurofirst 300 κατέγραψε πτώση -0,2% και στις 1.169,21 μονάδες.

Πιο αναλυτικά, κέρδη +0,32% κατέγραψε ο FTSE 100 στο Λονδίνο για να τερματίσει στις 6.379 μονάδες, στο -0,44% και στις 7.708 μονάδες έκλεισε και ο γερμανικός DAX και στο -0,62% τερμάτισε ο γαλλικός CAC 40 στις 3.700 μονάδες.

Πτώση -1,55% κατέγραψε ο ιταλικός FTSE MIB στο Μιλάνο, ενώ στο -0,60% έκλεισε ο ισπανικός IBEX 35.

Η συνολική εικόνα σήμερα ήταν απώλειες σε 12 από τους 18 δείκτες της Ευρώπης, ενώ η Kazakhmys ξεχώρισε με απώλειες 4,9%, μετά την υποβάθμιση της από την Liberum Capital. Στο -2,6% βρέθηκε και η Glencore International, η οποία ανακοίνωσε ότι στις 15 Μαρτίου θα ολοκληρωθεί η εξαγορά της Xstrata.

Στα μάκρο της ημέρας, στο 11,9% ανήλθε η ανεργία στις χώρες της Ευρωζώνης, γράφοντας οριακή αύξηση 0,1% από το 11,8% που ήταν τον Ιανουαρίο. Έτσι, οι άνθρωποι χωρίς δουλειά, στις 17 χώρες της ζώνης, είναι 10.990.000
Το ποσοστό αποτελεί νέο αρνητικό ρεκόρ, ενώ οι οικονομολόγοι εκτιμούσαν ότι η ανεργία θα μείνει σταθερή στα επίπεδα του προηγούμενου μήνα.

Γαι την Ευρωπαϊκή Ένωση, η ανεργία ανήλθε στο 10,8% για τον Ιανουάριο από 10,7% το Δεκέμβριο, με τους άνεργους στις 27 χώρες της Ε.Ε. να φτάνουν τους 26.210.000, σύμφωανα με τα στοιχεία της Eurostat.

Ακόμα, ο κλάδος της μεταποίησης στην Ευρωζώνη παραμένει σε συρρίκνωση με τα απογοητευτικά στοιχεία για τη Γαλλία να αντισταθμίζουν την επιστροφή της Γερμανίας σε τροχιά ανάπτυξης.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών ΡΜΙ παρέμεινε σταθερός στη ζώνη του ευρώ στο 47,9 σε σχέση με τον Ιανουάριο, ενώ διαμορφώθηκε ελαφρά υψηλότερα από τα προκαταρκτικά στοιχεία (47,8). Παραμένει, ωστόσο, κάτω από το 50 που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

Ο δείκτης PMI στη Γαλλία- παρουσιάζει συρρίκνωση τον τελευταίο χρόνο - διαμορφώθηκε στο 43,9 από 42,9. Στη Γερμανία ανήλθε στο 50,3 από 49,8 τον Ιανουάριο, σημειώνοντας επέκταση για πρώτη φορά από πέρυσι τον Φεβρουάριο.

Σε δύσκολη αντίσταση εξελίσσονται οι 1.000 μονάδες


Με σημαντικές απώλειες έκλεισε σήμερα ο Γενικός Δείκτης, φτάνοντας και πάλι στα επίπεδα των 990 μονάδων, συνεχίζοντας την "παλλινδρομική κίνηση των τελευταίων εβδομάδων. Ο ΓΔ έκλεισε με απώλειες 1,74% στις 990,42 μονάδες, με τον τζίρο να κλείνει μόλις στα 45,3 εκατ. ευρώ και τον όγκο στα 25,5 εκατ. Σε επίπεδο εβδομάδας έκλεισε με απώλειες 1,29%.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι από τις 9/1, ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται σε πλάγια κίνηση με έναν κυματισμό μεταξύ των 950 μονάδων και των 1.050 μονάδων, αποτυπώνοντας πλήρως την επενδυτική διάθεση, που δεν είναι άλλη από την αναμονή. Η διαπραγμάτευση που ξεκινά το Υπουργείο Οικονομικών με τα τεχνικά κλιμάκια της Τρόικας την Κυριακή, θεωρείται κρίσιμη, καθώς ξεπεράστηκε το στάδιο των "ασφαλών" δόσεων που εξασφαλίστηκαν τον περασμένο Νοέμβριο, και πλέον περνάμε στην "πραγματική" αξιολόγηση της εφαρμογής του προγράμματος από την κυβέρνηση Σαμαρά.

Οι εγχώριοι επενδυτές προσπαθούν να διαγνώσουν τα αποτελέσματα αυτών των διαπραγματεύσεων σε δύο επί της ουσίας θέματα.

Το πρώτο και το βασικότερο ζήτημα αποτελεί τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Το αν θα δοθεί παράταση, που οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα δοθεί τελικά αλλά εν καιρώ και κρίνοντας την πορεία των πρώτων αμκ, θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην επιτυχία της αποκατάστασης της βιωσιμότητας του κλάδου. Σε διαφορετική περίπτωση, θα υπάρξουν σοβαρές αναταράξεις που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο ακόμη και την εμπιστοσύνη στην ίδια την κυβέρνησης.

Το δεύτερο ζήτημα είναι οι διευκολύνσεις των δανειοληπτών. Το θέμα αυτό είναι πολύ πιο περίπλοκο από όσο φαίνεται, καθώς η Τρόικα έχει θέσει κόκκινες γραμμές στις εγγραφές των απομειώσεων στους ισολογισμούς των τραπεζών. Με άλλα λόγια, εαν υιοθετηθεί το σχέδιο μιας άτυπης περιόδου χάριτος στους δανειολήπτες, παραμένει το ερώτημα εάν οι καθυστερήσεις εγγραφούν στους ισολογισμούς ως προβληματικά δάνεια ή όχι, και αν αυτό χρειαστεί να αυξηθεί το ποσό της ανακεφαλαιοποίησης.

Μπορεί η αγορά να έχει τοποθετηθεί για βελτίωση του κλίματος στη χώρα μας, ωστόσο τα προβλήματα είναι ακόμη εδώ. Εξου και η μεικτή εικόνα στον τραπεζικό κλάδο, με την Εθνική να κλείνει στο -6,67%, την Alpha Bank στο -3,92%, την Πειραιώς στο -6,37% και την Eurobank στο... +6,23%.

Τα "βαριά" χαρτιά που συντήρησαν όλο αυτό το διάστημα τις στηρίξεις σήμερα διόρθωσαν σημαντικά, με τη ΔΕΗ να κλείνει στο -4,24% και τον ΟΤΕ στο -5,88%, ενώ ο ΟΠΑΠ κέρδισε 0,46%. Αξιοσημείωτο και το +3,16% της ΦΦΓΚΡΠ και το -5,05%.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.