ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μεικτά πρόσημα στην Ευρώπη

20:04 - 12 Μαρ 2013 | Σχόλια Αγοράς
Πιέσεις στη Wall

Ευρώπη

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστηρία, με την έλλειψη κάποιου καταλύτη να είναι αυτό που χαρακτηρίζει τις αγορές, ενόψει των διαπραγματεύσεων τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο.

Πτώση -0,09% κατέγραψε ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 καθώς διαμορφώθηκε στις 295 μονάδες, ενώ ο FTSEurofirst 300 σημείωσε πτώση 0,04% στις 1.194,18 μονάδες.

Πιο αναλυτικά, άνοδο +0,11% κατέγραψε ο FTSE 100 στο Λονδίνο για να τερματίσει στις 6.511 μονάδες, στο -0,23% και στις 7.966 μονάδες έκλεισε και ο γερμανικός DAX και στο +0,10% τερμάτισε ο γαλλικός CAC 40 στις 3.840 μονάδες.

Πτώση -0,42% κατέγραψε ο ιταλικός FTSE MIB στο Μιλάνο, ενώ στο -0,19% έκλεισε ο ισπανικός IBEX 35.

Το ενδιαφέρον των επενδυτών στρέφεται στη Σύνοδο Κορυφής των αρχηγών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που ξεκινά την Πέμπτη στις Βρυξέλλες και αναμένεται να αποφασίσει την έγκριση της δόσης  για την Κύπρο.

Σε άλλες οικονομικές ειδήσεις, «στο κατώφλι της ανάκαμψης» βρίσκεται η γερμανική οικονομία, επισημαίνει το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας στην μηνιαία έκθεσή του, η οποία δόθηκε στην δημοσιότητα.

Στην έκθεση αυτή τονίζεται ότι η βιομηχανική παραγωγή απλώς επιβράδυνε την καθοδική της πορεία, καθώς οι παραγγελίες στον κατασκευαστικό τομέα παραμένουν περιορισμένες.

«Υπάρχουν σημάδια ότι η ανάκαμψη θα αρχίσει την ερχόμενη άνοιξη. Το υποδεικνύουν τόσο το κάπως βελτιωμένο παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον, όσο και οι θετικοί δείκτες», αναφέρει το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών και διευκρινίζει ότι «η ύφεση στην Ευρωζώνη δεν έχει ξεπεραστεί, αλλά υπάρχουν ενδείξεις σταθεροποίησης».

Συρρίκνωση 1,5% κατέγραψε η μεταποιητική παραγωγή στη Βρετανία τον Ιανουάριο, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τον Ιούνιο. Την ίδια ώρα, η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε κατά 1,2% έναντι αύξησης 1,1% τον Δεκέμβριο.

Στο 3,7% αναμένεται να διαμορφωθεί το έλλειμμα της Γαλλίας στο τέλος του 2013, σύμφωνα με τον πρόεδρο της χώρας, F. Hollande. Υπενθυμίζεται εδώ ότι το έλλειμμα της κεντρικής κυβέρνησης της Γαλλίας, στο οποίο δεν περιλαμβάνονται οι αυτοδιοίκηση και η κοινωνική ασφάλιση, διαμορφώθηκε το 2012 στα 87,2 δισ. ευρώ ενώ στόχος ήταν τα 86,2 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, η Γαλλία βρέθηκε εντός του στόχου του 4,5% προς το ΑΕΠ για ολόκληρο το έλλειμμα το 2012.

Wall Street

Με απώλειες διαμορφώνονται οι αμερικανικοί δείκτες την Τρίτη, μετά από 7 συνεχόμενες θετικές συνεδριάσεις, με τον τεχνολογικό κλάδο να "βαρύνει" την αγορά.

Πιο συγκεκριμένα, ο Dow βρίσκεται στο -0,06% και στις 14.440 μονάδες, ο Nasdaq χάνει 0,43% στις 3.239 μονάδες και ο S&P 500 υποχωρεί 0,27% στις 1.552 μονάδες.

Για κάθε μετοχή που ενισχύεται, άλλες δύο υποχωρούν, σύμφωνα με το ταμπλό, με τους αναλυτές να εμφανίζονται καθησυχαστικοί καθώς μετά τα νέα ιστορικά υψηλά που έφτασε χτες η αμερικανική αγορά είναι λογική η διόρθωση.

Στο ταμπλό, η Yum Brands ενισχύεται κατά 1,5%, μετά τις δυλώσεις των ανταγωνιστών της KFC, Taco Bell and Pizza Hut περί μείωσης των πωλήσεων με μικρότερο ρυθμό από το αναμενόμενο. Οι επενδυτές αναμένουν ανάλογη εικόνα και στην Yum.

Από την άλλη, η CVS Caremarket βρίσκεται στο -1,3% μετά την υποβάθμιση της από την Goldman Sachs σε neutral από buy προηγουμένως.

Στα μάκρο της ημέρας, άνοδο για τρίτο διαδοχικό μήνα κατέγραψε ο δείκτης εμπιστοσύνης των μικρών επιχειρήσεων το Φεβρουάριο. Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε η National Federation of Independent Business (NFIB) ο δείκτης σημείωσε άνοδο 1,9 μονάδων στις 90,8 μονάδες, ενώ οι προβλέψεις των οικονομολόγων τον τοποθετούσαν στις 90 μονάδες.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.