ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κλείσιμο με θετικά πρόσημα στην Ευρώπη

19:13 - 09 Απρ 2013 | Σχόλια Αγοράς
Ενισχύεται η άνοδος στη Wall Street.

Σε θετικό έδαφος κινήθηκαν την Τρίτη τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με την Φρανκφούρτη να αποτελεί τη μοναδική εξαίρεση.

Ανοδική ώθηση στις ευρωπαϊκές αγορές έδωσε η χθεσινή ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της αμερικανικής Alcoa, που σημείωσε κέρδη μεγαλύτερα του αναμενομένου για το α' τρίμηνο του 2013.


Τη μεγαλύτερη στήριξη στους δείκτες έδωσαν οι τραπεζικό μετοχές, με το μεταλλευτικό κλάδο να σημειώνει επίσης σημαντικά κέρδη.
Ο FTSE στο Λονδίνο κέρδισε +0,57% στις 6.313 μονάδες, με τις μετοχές των Rio Tinto και Barclays να σημειώνουν τη μεγαλύτερη άνοδο.
Ο CAC 40 στο Παρίσι ανέβηκε +0,12% στις 3.671 μονάδες, με τη μετοχή της BNP Paribas να κερδίζει πάνω από 2%. Αντίστοιχη ήταν η εικόνα στη Μαδρίτη και το Μιλάνο με τον Ibex 35 να σημειώνει άνοδο +1,10% στις 7.873 μονάδες και τον FTSE MIB +1,26% στις 15.436 μονάδες αντίστοιχα.


Με θετικό πρόσημο έκλεισε και ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 που κέρδισε +0,13% στις 288 μονάδες.

Αντιθέτως, τα αρνητικά στοιχεία για τις γερμανικές εξαγωγές φαίνεται ότι επηρέασαν τον δείκτη DAX 30 στη Φρανκφούρτη, καθώς υποχώρησε κατά -0,32% στις 7.638 μονάδες.

 

 

 

Μείωση των γερμανικών εξαγωγών

 

Συγκεκριμένα, οι εξαγωγές της Γερμανίας υποχώρησαν 1,5% σε μηνιαία βάση τον Φεβρουάριο και κατά 2,8% σε ετήσια βάση. Την ίδια ώρα, οι εισαγωγές σημείωσαν υποχώρηση 3,8% μηνιαίως και 5,9% σε ετήσια βάση.

 

Διεύρυνση του εμπορικού πλεονάσματος της Γερμανίας

 

Παρόλα αυτά το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας διευρύνθηκε στα 17,1 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο, από 15,6 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο. Οι αναλυτές ανάμεναν ότι θα διαμορφωθεί στα 15 δισ. ευρώ. Το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 16 δισ. ευρώ.

 

Υποχώρησε το εμπορικό έλλειμμα της Γαλλίας

 

Το εμπορικό έλλειμμα της Γαλλίας υποχώρησε στα 6 δισ. ευρώ από 6,5 δισ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2012, με τις εξαγωγές να διαμορφώνονται στα 35,8 δισ. ευρώ και τις εισαγωγές στα 41,8 δισ. ευρώ. Οι εξαγωγές επηρεάστηκαν από την πτώση των παραδόσεων στη βιομηχανία αεροναυπηγικής, ενώ το επίπεδο των εξαγωγών αυτοκινήτων παρέμεινε σε χαμηλό επίπεδο.

 

Απώλειες για εταιρικές μετοχές

 

Εν τω μεταξύ απώλειες -2,87% κατέγραψε η μετοχή της ευρωπαϊκής αεροναυπηγικής βιομηχανίας EADS, μετά την πώληση του 7,4%, μερίδιο που ανήκε στον γαλλικό όμιλο ΜΜΕ Lagardère, έναντι 2,28 δισεκ. ευρώ. Αποτέλεσμα ήταν η μετοχή του Lagardère να υποχωρήσει  κατά -2,6%.

Σημαντικές απώλειες κατέγραψαν και οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες με τη μετοχή της Volkswagen να χάνει -2,92%, της BMW κατά -0,72% και της Daimler κατά -0,51%.

 

Άνοδος στη Wall Street

 

Ανοδικά ξεκίνησε τη συνεδρίασή της η Wall Street με τις μετοχές να κερδίζουν περαιτέρω έδαφος, με τον Standard & Poor's 500 να κερδίζει το χαμένο έδαφος μετά τη χθεσινή ισχυρή πτώση, που ήταν και η μεγαλύτερη της χρονιάς, καθώς τα στοιχεία για τον κινεζικό πληθωρισμό επηρέασαν τους επενδυτές.

 

Εν τω μεταξύ, στα ύψη εκτοξεύθηκε η μετοχή της Cliffs Natural Resources, που σημειώνει άνοδο 7,6% καθώς οι τιμές των βασικών αγαθών στην Ευρώπη παρουσίασαν άνοδο. Αντίθετα, στο -0,7% περιορίστηκε η πτώση της μετοχής της Alcoa, καθώς σύμφωνα με τους αναλυτές απέτυχε να πιάσει τους στόχους των πωλήσεων για το πρώτο τρίμηνο, ενώ απώλειες 5,9% παρουσιάζει η μετοχή της J.C. Penney Co. μετά την απόλυση του διευθυντή, Ρον Τζόνσον.


Σε αυτό το κλίμα ο S&P 500 κερδίζει +0,10%, ο Nasdaq ανεβαίνει κατά +0,09% και τέλος ο Dow Jones σημειώνει άνοδο +019%.

Στις οικονομικές ειδήσεις, ξεχωρίζει η τοποθέτηση του Ρικ Ρίντερ της Blackrock στους Financial Times, όπου και καλεί την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (FED) να χαλαρώσει το πρόγραμμα νομισματικής χαλάρωσης.

 

Ο Ρίντερ, ο οποίος επιβλέπει επενδύσεις διαθεσίμων ύψους 763 δισ. δολαρίων για λογαριασμό της BlackRock, χαρακτήρισε το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της Fed ως ένα «μεγάλο και αμβλύ σφυρί» που έχει προκαλέσει στρεβλώσεις στις αγορές και δημιουργεί κινδύνους αύξησης του πληθωρισμού.


«Η πολιτική της Fed έχει ως αποτέλεσμα τη στρέβλωση των αποφάσεων για την κατανομή των κεφαλαίων κάθε μορφής σε κάθε επίπεδο της οικονομίας», υποστήριξε ο Ρίντερ. H Fed αγοράζει κρατικά ομόλογα και ομόλογα με ενέχυρο στεγαστικά δάνεια ύψους 85 δισ. δολαρίων κάθε μήνα - περίπου τα δύο τρίτα των εκδόσεων αυτών των κατηγοριών ομολόγων.


Ο Ρίντερ κάλεσε τη Fed να μειώσει τις αγορές ομολόγων της στο ύψος των 40 - 45 δισ. δολαρίων το μήνα, ένα επίπεδο που απλώς θα διατηρεί το τρέχον απόθεμα ομολόγων της Fed, και υποστήριξε ότι η κεντρική τράπεζα έχει την ευκαιρία να μειώσει τώρα το πρόγραμμα αγορών της. «Η οικονομία είναι σε μία λογικά ισχυρή βάση», παρά το γεγονός ότι η ανεργία στην ΗΠΑ είναι στο 7,6%, είπε.


Στο μέτωπο των επιχειρήσεων, σε διαπραγματεύσεις για την εξαγορά της από κοινοπραξία, με επικεφαλής το πρώην αφεντικό της στις ΗΠΑ, Πολ Νοντ, και την εταιρεία Sycamore Partners, θα εισέλθει η Billabong. Η κοινοπραξία προσφέρει πλέον 300 εκατ. δολάρια, ποσό μειωμένο κατά 45% σε σχέση με την προσφορά του Δεκεμβρίου, για την απόκτηση της αυστραλιανής εταιρείας ειδών ένδυσης.


Σημειώνεται ότι τον Φεβρουάριο η Billabong απέρριψε προσφορά ύψους 883 εκατ. δολαρίων από την TPG Capital. Η εταιρεία, η οποία ανακοίνωσε τον περασμένο Αύγουστο ετήσιες ζημιές 287 εκατ. δολαρίων, έχει προχωρήσει σε πωλήσεις παγίων, κλείσιμο καταστημάτων, ενώ αντικατέστησε και τον διευθύνοντα σύμβουλό της σε μια προσπάθεια να ανακάμψει.

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις 19:52 - 09 Απρ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.