ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Κίνα τρόμαξε τους επενδυτές - Σε χαμηλό 5 μηνών η Wall, απώλειες και στην Ευρώπη

22:16 - 15 Απρ 2013 | Σχόλια Αγοράς
X.A.: Μαζεύτηκαν οι απώλειες στο τέλος - Μεγάλη πτώση σε ΕΤΕ, Eurobank

Στον απόηχο των εκρήξεων στη Βοστώνη, οι αμερικανικοί δείκτες έκλεισαν στο χειρότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε μηνών, με τα αρνητικά στοιχεία για την ανάπτυξη της Κίνας να προβληματίζουν έντονα τις διεθνείς αγορές.

 

Ο Dow έκλεισε με πτώση 1,79% στις 14.599 μονάδες, στο χειρότερο σημείο από τις 7 Νοεμβρίου.

 

Ο Nasdaq έγραψε βουτία με απώλειες 2,40% στις 3.216 μονάδες.

 

Ο S&P 500 υποχώρησε 2,32% στις 1.552 μονάδες.

 

Στο μέτωπο των επιχειρήσεων, η Citigroup ανακοίνωσε αύξηση κερδών και εσόδων για το πρώτο τρίμηνο ξεπερνώντας τις προβλέψεις των αναλυτών.

Ειδικότερα, τα κέρδη της τράπεζας σημείωσαν άνοδο 31% στα 3,8 δισ. δολ., ή 1,23 δολ. ανά μετοχή, από 2,9 δισ. δολ. ή 95 cents ανά μετοχή, ενώ τα έσοδα αυξήθηκαν 3% στα 20,81 δισ. δολ. Σε προσαρμοσμένη βάση τα ανά μετοχή κέρδη διαμορφώθηκαν στα 1,29 δολ.


Η Dish Network κατέθεσε πρόταση εξαγοράς της Spirnt Nextel. Η δεύτερη μεγαλύτερη πάροχος υπηρεσιών δορυφορικής τηλεόρασης στις ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι είναι διατεθειμένη να καταβάλει 4,76 δολάρια για κάθε μετοχή της Sprint, καταβάλλοντας πριμ 12% έναντι της τιμής κλεισίματος της Sprint την Παρασκευή.


Η πρόταση αυτή μπορεί να αποτελέσει αφορμή για τη ματαίωση της σχεδιαζόμενης εξαγοράς της αμερικανικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών από την ιαπωνική SoftBank Corp.

 

Στα μάκρο της ημέρας, πτώση κατέγραψε ο ρυθμός επέκτασης της μεταποιητικής δραστηριότητας της Νέας Υόρκης τον Απρίλιο, όπως έδειξαν τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Federal Reserve Bank of New York.

 

Ειδικότερα, ο μεταποιητικός δείκτης Empire State υποχώρησε στις 3,1 μονάδες από 9,24 μονάδες το Μάρτιο.

Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι μηνών υποχώρησε τον Απρίλιο η εμπιστοσύνη μεταξύ των κατασκευαστών κατοικιών στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον δείκτη που καταρτίζουν η Εθνική Ένωση Κατασκευαστών Κατοικιών και η Wells Fargo.

 

Ο δείκτης υποχώρησε για τρίτο συνεχή μήνα και διαμορφώθηκε στις 42 μονάδες τον Απρίλιο, από 44 μονάδες που ήταν τον Μάρτιο. Η τελευταία φορά που ξεπέρασε ο δείκτης τις 50 μονάδες ήταν το 2006.

 

Οι μεταλλευτικές έριξαν την Ευρώπη

 

Με σημαντικές απώλειες έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, με το κλίμα ανησυχίας που επικρατεί στις παγκόσμιες αγορές να τρομάζει τους επενδυτές.

Τα αρνητικά στοιχεία για την ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας και η άτακτη υποχώρηση που γράφει η τιμή του χρυσού οδήγησαν το αρνητικό κλίμα στις ευρωαγορές, ενώ αποτρεπτικά λειτούργησαν και τα αρνητικά μάκρο από τις ΗΠΑ.

Τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνουν οι μεταλλευτικές εταιρίες, με τον κλάδο να υποχωρεί σε αρνητικά 18 μήνών.

Ο FTSE έπεσε 0,63% στις 6.344 μονάδες. Η μετοχή της Fresnillo έγραψε απώλειες μεγαλύτερες του 15%.

Ο CAC υποχώρησε 0,52% στις 3.170 μονάδες, με τον τίτλο της ξενοδοχειακής Accor να χάνει πάνω από 4%, εξαιτίας της υποβάθμισης σύστασης από την Credit Suisse. Καθοδικά κινήθηκε και η μετοχή της Total.

DAX έχασε 0,41% στις 7.713 μονάδες, με την Commerzbank να κινείται αρνητικά και να επηρεάζει προς τα κάτω τη Φρανκφούρτη.

Ο IBEX 35 υποχώρησε 0,33% στις 8.014 μονάδες, ενώ στην Ιταλία ο FTSE MIB έπεσε 0,96% στις 15.629 μονάδες.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έχασε 0,82% στις 290 μονάδες.

Στα μάκρο της ημέρας, το εμπορικό πλεόνασμα σημείωσε άνοδο για το Φεβρουάριο στα 10,4 δισ. ευρώ, έναντι 3 δισ. ευρώ που είχαν προβλέψει οικονομολόγοι.

Η στατιστική υπηρεσία αναθεώρησε επίσης το εμπορικό έλλειμμα της Ευρωζώνης για τον Ιανουάριο, στα 4,7 δισ. ευρώ από 3,9 δισ. ευρώ που είχε αρχικά ανακοινώσει.

Το εμπορικό πλεόνασμα οφείλεται κυρίως στη μειωμένη ζήτηση για εισαγωγές, καθώς η Ευρωζώνη διανύει το δεύτερο έτος ύφεσης.


Στο μέτωπο των κρατικών τίτλων, η Γαλλία από τη δημοπρασία 3μηνων εντόκων γραμματίων άντλησε 3,998 δισ. ευρώ, με μέση απόδοση 0,013% από 0,011% στην προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία. Ο δείκτης κάλυψης διαμορφώθηκε στο 2,796 έναντι 2,565.


Από τη δημοπρασία 6μηνων εντόκων γραμματίων άντλησε 1,997 δισ. ευρώ, με τη μέση απόδοση στο 0,027%. Ο δείκτης κάλυψης διαμορφώθηκε στο 3,112 έναντι 3,329.


Τέλος, από τη δημοπρασία εντόκων 12μηνης διάρκειας, άντλησε 1,697 δισ. με μέση απόδοση 0,060% και δείκτη κάλυψης στο 3,662 έναντι 2,629 στην προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία.

 

 

Χρηματιστήριο Αθηνών

 

Δεύτερη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση, με τις απώλειες στις τράπεζες, να…  καθηλώνουν. Όχι γιατί υπάρχει ένα φυσιολογικό profit taking, μετά την σούπερ άνοδο της περασμένης εβδομάδας, που ανήλθε σε 50% για τον κλάδο, όσο γιατί όσο περνούν οι μέρες, η αγορά συνειδητοποιεί τη δυσκολία του εγχειρήματος, Εθνική και Eurobank και κυρίως, η δεύτερη ότι μπορούν να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα κεφάλαια προκειμένου να διατηρήσουν τον ιδιωτικό τους χαρακτήρα.

Μάλιστα, πηγές από τη Eurobank εκφράζουν την απογοήτευσή τους, αναφέροντας στο «R» ότι πλέον το καλό σενάριο θα ήταν η πώληση της τράπεζας από το ΤΧΣ. Η μετοχή της Eurobank κατέγραψε τις μεγαλύτερες απώλειες, σημειώνοντας πτώση 21,14%, στα 0,2760 ευρώ και με όγκο σχεδόν 3 εκατ. τεμαχίων. Πτώση πάνω από 17% κατέγραψε η Εθνική, που έκλεισε στα 0,5350 ευρώ και με όγκο 12 εκατ. τεμαχίων.

Άσχημο ήταν το κλίμα και για την Πειραιώς, αν και η αγορά ασχολείται περισσότερο με την τιμή στην οποία θα πραγματοποιηθεί η αύξηση κεφαλαίου, η οποία, όπως όλα δείχνουν, θα είναι χαμηλότερη από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών. Η μετοχή έκλεισε στα 0,1850 ευρώ και όγκο περισσότερα από 15 εκατ. τεμάχια.

Καλύτερη ήταν η συμπεριφορά της Alpha, η οποία κατά διαστήματα έκανε πράξεις και σε θετικό πεδίο, με υψηλό στα 0,88 ευρώ για να κλείσει χαμηλότερα, στα 0,8050 ευρώ.  Η αγορά προεξοφλεί ότι η Alpha θα καταφέρει όχι απλώς να καλύψει το όριο του 10%, αλλά και να το υπερκαλύψει αγγίζοντας το 12%. Ταυτόχρονα, η τράπεζα έχει καταστήσει σαφές ότι στην περίπτωση που δεν εξασφαλιστεί η συμμετοχή του 12%, θα επιστραφούν τα κεφάλαια που έδωσαν οι μέτοχοι, κάτι που στη δεδομένη συγκυρία αποτελεί ισχυρό κίνητρο.

Κατά τα άλλα, λόγω της θετικής κίνησης σε ΟΤΕ και ΔΕΗ, που έκλεισαν με άνοδο 1,4%, στα 5,68 ευρώ και 2,35%, στα 6,52 ευρώ αντίστοιχα, περιορίστηκαν οι αρχικές απώλειες της αγορές σε μόλις -0,11%, κλείνοντας στις 925,49 μονάδες. Ενδοσυνεδριακά ο δείκτης βρέθηκε ακόμα πιο χαμηλά, περίπου είκοσι μονάδες πιο κάτω από τα σημερινά επίπεδα κλεισίματος.

Εντολές αγορών βγήκαν στην Ελλάκτωρ, που έκλεισε στα 2,15 ευρώ, με τα υψηλά έτους στα 2,39 ευρώ. Σημειωτέον, ότι η κυβέρνηση έδωσε το πράσινο φως για τις πληρωμές,, έστω και  κουρεμένες, στις κοινοπραξίες, ξεμπλοκάροντας εντός δεκαημέρου τα μεγάλα οδικά έργα. Η μετοχή έκλεισε με άνοδο 8,6%. Κέρδη ακόμα βγήκαν στον ΟΛΠ, που ενισχύθηκε κατά 7,11%, στα 18,99 ευρώ, άνω του 5,5% ανήλθαν τα κέρδη στη Βιοχάλκο, 4,3% η Ιντραλότ, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι δεν θα διεκδικήσει τελικά τον ΟΠΑΠ, άνω του 3% ανήλθαν τα κέρδη στην Jumbo, με κλείσιμο στα 7,07 ευρώ, Τιτάν και Τέρνα Ενεργειακή.  Στα 11,17 ευρώ επέστρεψε η ΜΕΤΚΑ και στα 8,40 ευρώ η Motor Oil. Ισχυρές απώλειες για τον ΟΠΑΠ, αφού η διαδικασία του διαγωνισμού ιδιωτικοποίησης κινείται σε θολά νερά και μόνο με την κατάθεση δύο προσφορών, όπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές. Οι συναλλαγές διαμορφώθηκαν στα 58 εκατ. ευρώ, δέκα εκατ. Ευρώ χαμηλότερα από τις συνεδριάσεις της περασμένης εβδομάδας.

Διαβάστε επίσης:

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.