ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χ.Α.: Profit taking και αναδιάρθρωση χαρτοφυλακίων ενόψει αυξήσεων κεφαλαίου

13:21 - 30 Απρ 2013 | Σχόλια Αγοράς
Mεικτές οι τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Μικρές διακυμάνσεις σημειώνονται στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, με τον γενικό δείκτη να υποχωρεί ελαφρώς κάτω από τις 980 μονάδες και τους επενδυτές να πωλούν τράπεζες, συνεχίζοντας την τακτική αποκομιδής ρευστότητας, προκειμένου να συμμετάσχουν στις αυξήσεις κεφαλαίου. «Μπαίνουμε σε περίοδο διακυμάνσεων», εκτιμούν οι χρηματιστές, με βασικότερο επιχείρημα το «μονοπώλιο» στην ρευστότητα που αναμένεται να έχουν οι τράπεζες μέχρις ότου ολοκληρωθούν οι αυξήσεις κεφαλαίου.

 

Το ενδιαφέρον, ωστόσο, για τη συνεδρίαση της Μ. Τρίτης, στρέφεται σε άλλα χαρτιά του 25άρη, με τον ΟΤΕ να ανακάμπτει στα 6,67 ευρώ, έπειτα από την εξασφάλιση εσόδων κατά την πώληση της θυγατρικής Globul. Μάλιστα, ο ΟΤΕ εμφανίζεται από τους ξένους οίκους ως μία από τις καλύτερα αναδιαρθρωμένες και νοικοκυρεμένες επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Κέρδη και για τον ΟΛΠ, την Ιντραλότ, την Eurobank Properties, που θα διατηρήσει την αυτονομία της, αφού ματαιώθηκε το deal με την Εθνική, ΕΛΠΕ, στα 8,16 και ΔΕΗ, που κάνει κίνηση πάνω από τα 7 ευρώ. Οι συναλλαγές είναι ικανοποιητικές για τα δεδομένα της εποχής (εορταστική περίοδος που συνεπάγεται σε ραστώνη), με τον τζίρο να προσεγγ’ίζει τα 40 εκατ. ευρώ.

 


Νευρικότητα στην Ευρώπη

 

Νευρικότητα και μεικτά πρόσημα επικρατούν αυτή την ώρα στις ευρωπαϊκές αγορές, με τους δείκτες να χάνουν τα πρωινά κέρδη από τη θετική αντίδραση των επενδυτών στα πολύ καλά οικονομικά αποτελέσματα από την UBS, τη Deutsche Bank και τη BP.

Ο Stoxx Europe 600 παραμένει σε θετικό έδαφος κερδίζοντας +0,21%. Τα κέρδη έβαλαν τις τράπεζες σε θετικό έδαφος. ΟΙ μετοχές της UBS να κερδίζουν ένα θεαματικό +6,17%, καθώς ανακοίνωσε κέρδη 988 εκατ. ελβετικά φράγκα.

 

Αντίστοιχα η μετοχή της Deutsche Bank με +3,74%, που ανακοίνωσε αύξηση των κερδών της κατά 1,7 δισεκ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο και αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 2,8 δισεκ. ευρώ.

 

Η Deutsche Bank βοήθησε και τον DAX 30 στη Φρανκφούρτη να σημειώνει άνοδο +0,64%. Κέρδη καταγράφουν και οι μετοχές της Anheuser-Busch Inbev NV με +1,43%, παρά την πτώση των πωλήσεών της σε αγορές κλειδιά όπως η Βραζιλία και οι ΗΠΑ.

 

Στο Λονδίνο η μετοχή της BP κερδίζει +3,45%, που ενισχύεται από την πώλησή της ρωσικής κοινοπραξίας της TNK-BP. Ωστόσο, ο δείκτης FTSE 100 δεν μπορεί να ακολουθήσει και χάνει -0,06%. Η βρετανική αγορά δέχεται πιέσεις από την πτώση -2,74% που καταγράφει η μετοχή της Centrica, αλλά και το -1,05% της μετοχής της Unilever, που ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει το μερίδιό της στην ινδική μονάδα Hindustan Unilever από το 52,48% στο 75%.

 

Απώλειες καταγράφει και CAC 40 στο Παρίσι με -0,22%.

 

Σε αρνητικό έδαφος βρίσκεται στο Μιλάνο ο FTSE MIB με -0,33%, εξισορροπώντας μετά τα κέρδη της Δευτέρας, που επήλθαν από την ευφορία από την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης.

 

Σταύρος Χαρίτος

Νίκος Ιτσινές

Τελευταία τροποποίηση στις 14:15 - 30 Απρ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.