ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Θετικό κλείσιμο στις Ευρωαγορές με τα μάτια στην ΕΚΤ

19:11 - 15 Μαϊ 2013 | Σχόλια Αγοράς
Θετικό κλείσιμο στις Ευρωαγορές με τα μάτια στην ΕΚΤ
Η Google ανεβάζει τη Wall.

Τα αρνητικά στοιχεία για την οικονομία της Ευρωζώνης προβλημάτισαν τους επενδυτές, με τους αναλυτές ωστόσο να τονίζουν ότι τα μάκρο μπορεί να οδηγήσουν  σε μια σειρά μέτρων στήριξης της οικονομίας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

 

Ο FTSE ανέβηκε 0,12% στις 6.694 μονάδες, με τη μετοχή της EasyJet να ολοκληρώνει τη συνεδρίαση με άνοδο άνω του 8%, μετά την ανακοίνωση της εταιρίας πως περιόρισε τις απώλειες της για το α' τρίμηνο.

 

Ο CAC κέρδισε 0,40% στις 3.982 μονάδες, παρά τις απώλειες που έγραψε ο τίτλος της Vivendi.

 

O DAX ενισχύθηκε 0,275 στις 8.632 μονάδες, σε νέο ιστορικό υψηλό.

 

Ο IBEX 35 ανέβηκε 1,28% στις 8.583 μονάδες. Στην Ιταλία, ο FTSE MIB κέρδισε 1,03% στις 17.493 μονάδες.

 

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,77% στις 308 μονάδες.

 

Στα μάκρο της ημέρας, συρρίκνωση παρουσιάσε η οικονομία της ευρωζώνης στους τρεις πρώτους μήνες του έτους, σύμφωνα με στοιχεία την Τετάρτη, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη σε διάρκεια ύφεση από το 1995.

  
Συγκεκριμένα, το ΑΕΠ συρρικνώθηκε 0,2% το διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου, ανακοίνωσε η Eurostat, έναντι -0,1% που είχαν προβλέψει οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Reuters.


Τα στοιχεία αντανακλούν τις σοβαρές συνέπειες της κρίσης χρέους και της τραπεζικής κρίσης στην ευρωζώνη με 19 εκατ. ανέργους. 
Η Γερμανία, η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία, σημείωσε ρυθμό ανάπτυξης μόλις 0,1% έναντι 0,3% που είχαν προβλέψει αναλυτές σε δημοσκόπηση του Reuters.


"Η οικονομία της Γερμανίας βελτιώνεται μόνο με αργούς ρυθμούς", ανέφερε η στατιστική υπηρεσία. Η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Ολλανδία και η Φινλανδία όμως παρουσίασαν συρρίκνωση.

Η δέσμευση της ΕΚΤ να αγοράζει ομόλογα υπερχρεωμένων κρατών απομάκρυνε μεν τον κίνδυνο διάσπασης της ευρωζώνης, αλλά η κρίση που ξεκίνησε στην Ελλάδα το 2009 έχει εξαπλωθεί και στις πλούσιες χώρες όπως η Γαλλία.


Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ήδη προσπαθούν να στραφούν σε άλλα μέτρα πέραν των περικοπών που ήταν έως τώρα η επικρατέστερη απάντηση στην κρίση, ενώ η ΕΚΤ μείωσε αυτό τον μήνα το βασικό παρεμβατικό επιτόκιο στο 0,5%.


Ωστόσο, υπάρχουν αμφιβολίες εάν θα μπορέσει να σπάσει ο καταστροφικός κύκλος, όπου οι κυβερνήσεις μειώνουν τις δαπάνες, οι εταιρίες προχωρούν σε απολύσεις, οι Ευρωπαίοι πολίτες περιορίζουν τα έξοδά τους και οι νέοι χάνουν την ελπίδα τους για εύρεση εργασίας.

nyse-euronext-intercontinentalexchange.jpeg5-1280x960

 

 

 

Ανοδικά η Wall

 

Τα στοιχεία για την άνοδο της κατασκευαστικής εμπιστοσύνης καθώς και η μεγάλη άνοδος της Google (η μετοχή της ξεπέρασε για πρώτη φορά τα 900 δολάρια) έδωσαν έναυσμα ανόδου στους αμερικανικούς δείκτες, διαγράφοντας τις οριακές απώλειες που έγραψαν στο άνοιγμα των συνεδριάσεων.

Ο Dow κερδίζει 0,42% στις 15.277 μονάδες.

Ο Nasdaq ανεβαίνει 0,27% στις 3.472 μονάδες.

Ο S&P 500 ενισχύεται 0,46% στις 1.659 μονάδες.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, τη μεγαλύτερη κάθοδο των τελευταίων τριών ετών σημείωσαν οι τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ για τον Απρίλιο, κυρίως λόγω των μειωμένων τιμών βενζίνης.

Από τα στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας προκύπτει πως οι τιμές ενέργειας σημείωσαν «βουτιά» 2,5% τον προηγούμενο μήνα, ενώ η τιμή της βενζίνης υποχώρησε κατά 6%.

Πτώση 0,8% - τη μεγαλύτερη σε διάστημα σχεδόν δύο ετών - εμφάνισαν όμως και οι τιμές των τροφίμων.

Εξαιρουμένων των κατηγοριών τροφίμων και ενέργειας, οι λεγόμενες δομικές τιμές παραγωγού αυξήθηκαν κατά 0,1%.

Οι οικονομολόγοι ανέμεναν μείωση των τιμών παραγωγού κατά 0,7% και αύξηση των δομικών τιμών κατά 0,2%.

Ο μεταποιητικός δείκτης Empire State υποχώρησε για πρώτη φορά από τον περασμένο Ιανουάριο, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Fed της Νέας Υόρκης.

Ειδικότερα, ο δείκτης υποχώρησε τον Μάιο στο -1,4, από +3,1 τον περασμένο μήνα Απρίλιο.

Η βιομηχανική παραγωγή έπεσε κατά 0,5% για τον Απρίλιο, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 8 μηνών. Οι αναλυτές είχαν προβλέψει μείωση 0,2%.

Η κατασκευαστική εμπιστοσύνη αυξήθηκε στις 44 μονάδες τον Μάιο, από 42 μονάδες τον Απρίλιο.

Οι αναλυτές τοποθετούσαν τον δείκτη στις 43 μονάδες. 

 

articleLarge

 

Διαβάστε επίσης:

 

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις 19:32 - 15 Μαϊ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.