ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πτώση με μικρό τζίρο ενόψει ΑΜΚ τραπεζών - Βαρόμετρο για την αγορά η αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής

11:48 - 29 Μαϊ 2013 | Σχόλια Αγοράς
Στοίχημα τόσο για την οικονομία, όσο και για την πορεία της αγοράς αποτελεί η αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας προκειμένου να διασφαλίσει τον ιδιωτικό της χαρακτήρα.

Πτωτικά λόγω απουσίας βραχυπρόθεσμου καταλύτη και προς τις 1.000 μονάδες κινείται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τα αδύναμα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια να δίνουν τον τόνο και με τους επενδυτές να τηρούν στάση αναμονής ενόψει των αυξήσεων κεφαλαίου των τραπεζών.

Ο γενικός δείκτης υποχωρεί 1,28% στις 1.024,52 μονάδες με την Jumbo να αποτελεί την μοναδική μετοχή του 25άρη η οποία σημειώνει άνοδο, κατά 2,99%. Κατά άλλα, όλες οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE25 καταγράφουν αρκετά έντονες απώλειες , με τις Σωλ. Κορίνθου και ΕΛΠΕ να υποχωρούν 5,24% και 3,89% , την Αlpha Bank 3,61%, την ΕΧΑΕ 3,77%, τον ΟΤΕ 1,79% και την Coca-Cola 0,94%. Με απώλεις στο 3,65% κινείται και η Eurobank, ενώ η Τράπεζα Πειραιώς εναλλάσει πρόσιμα και αυτή στιγμή υποχωρεί 0,61%, ενώ το εύρος τις ενδοσυνεδριακής διακύμανσης της τιμής της σήμερα αγγίζει το 9%.

"Έχουμε μια πτωτική τάση που επηρεάζεται αρκετά από την Ευρώπη, καθώς δεν υπάρχουν σημαντικά νέα στην Ελλάδα", σχολίασε ο Κωστής Σινανίδης, χρηματιστής στην Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος (IBG).

"Όσον διαρκούν οι αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών, η ρευστότητα για το υπόλοιπο χρηματιστήριο θα είναι περιορισμένη", συμπλήρωσε.

Η αξία των συναλλαγών περιορίζεται στα 20,2 εκατ. ευρώ με τους επενδυτές να απέχουν από σημαντικές τοποθετήσεις, περιμένοντας να συμμετάσχουν στις επικείμενες αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών.

Βαρόμετρο η Εθνική

Ο υπεύθυνος συναλλαγών της Beta Χρηματιστηριακή κ. Τ. Ζαμάνης υποστηρίζει ότι μετά τις 5 Απριλίου που η αγορά βρέθηκε σε ανοδικό κανάλι πλέον η αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής είναι αυτή που θα δώσει την τάση. Και αυτό διότι η αντίστοιχη της Alpha και αυτή της Πειραιώς που θα ακολουθήσει φαίνονταν και προγραμματισμένες και μεθοδικές.
Η διαπραγμάτευση του δικαιώματος της Εθνικής αναμένεται να ξεκινήσει αύριο στην τιμή των 4,53 ευρώ και μέχρι αυτή την ώρα η διοίκηση της Τράπεζας βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τους πελάτες αλλά και τη μεγάλη γκάμα καταθετών που διαθέτει στο χαρτοφυλάκιό της , στους οποίους προτείνεται αν δεν μπουν απευθείας στην αύξηση να καλύψουν ένα μεγάλο κομμάτι από τα αδιάθετα. Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι η διοίκηση της τράπεζας έχει πάρει το πράσινο φως συμμετοχής πέραν του βασικού μετόχου κ. Σπύρου Λάτση, όπως είναι οι εφοπλιστές Τσάκος και Αγγελικούσης, αλλά και ο κ. Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος, γνωστός από την επένδυσή του στην Πύλο Μεσσηνίας. Οι πληροφορίες που έρχονται από τα ξένα funds είναι συγκεχυμένες αν και ισχυρά ονόματα όπως η Citigroup, Morgan Stanley κ.α. θα διαθέσουν κεφάλαια στην αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής ποντάροντας στο στοίχημα ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.
Ο λόγος που η αγορά σύμφωνα με χρηματιστές βρίσκεται σε φάση διακυμάνσεων έχει να κάνει με την ανησυχία ως προς την κάλυψη ή όχι της αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής. Σημειωτέον ότι για την επίτευξη του σκοπού αυτού έχει κινητοποιηθεί και το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Νότης Μηταράκης φέρεται να έχει επιστρατευτεί προκειμένου να κινητοποιήσει κεφάλαια να τοποθετηθούν στην ΑΜΚ της τράπεζας. Τις προηγούμενες εβδομάδες ο κ. Μηταράκης βρέθηκε στο Πεκίνο, στη Φρανκφούρτη και στο Λονδίνο, όπου εκεί ως γνωστόν πριν ασχοληθεί με την πολιτική ήταν πρόεδρος των ελλήνων τραπεζιτών του Λονδίνου.
Ο γενικός δείκτης του ΧΑ υποχωρεί στα επίπεδα το 1030 μονάδων και με τις συναλλαγές ιδιαίτερα υποτονικές κοντά στα 10 εκατ. ευρώ.

Ε.Κ.

Στ. Κ. Χαρίτος

[email protected]

Τελευταία τροποποίηση στις 14:18 - 29 Μαϊ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.