ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Απραξία στο Χρηματιστήριο, στο ίδιο έργο θεατές...

12:21 - 25 Ιουλ 2013 | Σχόλια Αγοράς
Πτώση καταγράφεται στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, εξαιτίας αρνητικών εταιρικών αποτελεσμάτων.

Πτώση και χαλαρός τζίρος στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, σε μία συνεδρίαση που είναι μία από τα ίδια επαναλαμβάνοντας μονότονα τον ίδιο, κακό εαυτό της. Οι συναλλαγές μόλις που ξεπερνούν τα 5 εκατ. ευρώ και ο γενικός δείκτης του Χ.Α. φεύγει προς τα κάτω και συγκεκριμένα αναζητεί στηρίξεις στην περιοχή των 830 μονάδων. Άλλωστε η διακύμανση, έπειτα από δύο ώρες συναλλαγών είναι μόλις… επτά μονάδων, 834 – 841 μονάδες… 

 

Οι διακυμάνσεις και οι κινήσεις των μετοχών είναι μάλλον υποτονικές, με φωτεινή εξαίρεση τη Forthnet και τις μετοχικές ανακατατάξεις που συντελούνται στη μετοχή τις τελευταίες μέρες. Όλα δείχνουν ότι οι μεγάλοι παίκτες της εγχώριας αγοράς τηλεπικοινωνιών και κυρίως Vodafone και Wind δίνουν μάχη για την απόκτηση μετοχικής σχέσης στην εταιρεία. Προς το παρόν, η εταιρεία που φέρεται να έχει το πάνω χέρι είναι η Wind, λόγω της option για αγορά μετοχών. Από εκεί και πέρα, απώλειες καταγράφει η Εθνική πάνω από 3% και όγκο μόλις 451 χιλιάδων τεμαχίων. Πιέσεις 1,205 στη ΔΕΗ, παρά την απόφαση της κυβέρνησης για… τριφασικό σπάσιμο, ΟΤΕ που πωλεί την εταιρεία του στη Ρουμανία και ΟΠΑΠ, με την αγορά να τελει εν αναμονή της υπογραφής σύμβασης με την Emma Delta. Η όποια αντίδραση, η οποία, σημειωτέον, διαμορφώνεται κάτω του 1%, σε Μυτιληναίο, ΕΥΔΑΠ και Alpha, δεν πείθει για τη διάρκειά της, σχολιάζουν οι χρηματιστές.

 

Ευρώπη

Εν αναμονή των οικονομικών στοιχείων από τη Βρετανία και τη Γερμανία που αναμένεται να ανακοινωθούν αργότερα την Πέμπτη, οι ευρωπαϊκοί δείκτες ξεκίνησαν αρνητικά τις συνεδριάσεις, με τα εταιρικά αποτελέσματα να βρίσκονται στο επίκεντρο των επενδυτών.

O FTSE χάνει 0,165 στις 6.608 μονάδες, με το μεταλλευτικό κλάδο να ασκεί πιέσεις στην αγορά του Λονδίνου.

Ο CAC πέφτει 0,155% στις 3.956 μονάδες, με τη μετοχή της Oracle να υποχωρεί άνω το 3%, λόγω των αρνητικών αποτελεσμάτων της εταιρίας για το α' εξάμηνο.

Ο DAX γράφει απώλειες 0,59% στις 8.329 μονάδες. Αρνητικό πρωταγωνιστή της Φρανκφούρτης αποτελεί η εταιρία χημικών BASF SE, που πέφτει εξαιτίας της υποχώρησης των αποτελεσμάτων το β΄τρίμηνο.

Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο IBEX 35 χάνει οριακά 0,08% στις 8.191 μονάδες, ενώ αρνητικά κινείται και ο FTSE MIB στο Μιλάνο, χάνοντας 0,30% στις 16.931 μονάδες.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 γράφει απώλειες 0,37% στις 300 μονάδες.

Στο μέτωπο των επιχειρήσεων η Credit Suisse έγραψε αύξηση 33 στα κέρδη β΄τριμήνου, με την ελβετική τράπεζα να εμφανίζει καθαρά κέρδη ύψους 1,05 δισ. ελβετικών φράγκων (1,12 δισ. δολ.) έναντι κερδών 788 εκατ. φράγκων το αντίστοιχο διάστημα του 2012. Η μέση εκτίμηση των αναλυτών ήταν για κέρδη ύψους 1,03 δισ. φράγκων.

Η Credit Suisse έχει υλοποιήσει σε ποσοστό άνω του 60% το σχέδιό της για περικοπές δαπανών ύψους 4,4 δισ. φράγκων μέχρι το 2015, περικόπτοντας θέσεις εργασίας και αναδιαρθρώνοντας τις δραστηριότητές της στην επενδυτική τραπεζική.

Στην Ισπανία, στο 26,26% ανήλθε το ποσοστό της ανεργίας  για το β΄τρίμηνο του 2013, γράφοντας μικρή μείωση από το 27,16% που ήταν το πρώτο τρίμηνο του έτους. Οι εκτίμησεις των αναλυτών ανέβαζαν το ποσοστό στο 27,2%. Τα στοιχεία για την πτώση της επίσημης ανεργίας έγραψαν την πτώτη υποχώρηση του ποσοστόυ εδώ και δύο χρόνια, ωστόσο όπως προκύπτει από τη στατιστική αρχή της χώρας, το ποσοστό αυτών που δεν έχουν δουλειά συνεχίζει να κυμαίνεται πολύ ψηλά, στο 26,3%.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.