ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τα θετικά μάκρο δεν ανέκοψαν τη «βουτιά» των δεικτών στις ευρωαγορές

19:18 - 25 Ιουλ 2013 | Σχόλια Αγοράς
Τα θετικά μάκρο δεν ανέκοψαν τη «βουτιά» των δεικτών στις ευρωαγορές
Απραξία στο Χ.Α., στο ίδιο έργο θεατές...Αρνητικό κλίμα στη Wall Street

Τα θετικά οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν για την πορεία της οικονομίας σε Βρετανία και Ευρωζώνη δεν στάθηκαν τελικά ικανά για να αναστρέψουν την αρνητική πορεία των ευρωπαϊκών δεικτών, που παρουσίασαν σταθερή υποχώρηση από την έναρξη της συνεδρίασης. 

Ο FTSE 100 στο Λονδίνο έχασε -0,49%, με τη μετοχή της Unilever να υποχωρεί άνω του 1%. Ακόμα, πτωτικά κινήθηκαν οι τίτλοι των μεταλλευτικών Rio Tinto και BHP Biliton.

Ο CAC 40 έπεσε -0,17% με τα χαρτιά των Orange και Michelin να δίνουν τον αρνητικό τόνο στο Παρίσι.

Ο DAX 30 στη Φρανφκούρτη κατέγραψε  απώλειες -0,96% με την εταιρία χημικών BASF SE να χάνει άνω του 1,5% λόγω των αρνητικών εταιρικών αποτελεσμάτων για το β' τρίμηνο. Επίσης, πτώση σημείωσαν και οι μετοχές των Deutsche Bank και Commerzbank.

Στην ευρωπαϊκή περιφέρεια ο FTSE MIB υποχωρησε -0,07%, ενώ ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έπεσε -0,37%. Από την άλλη πλευρά στη Μαδρίτη ο Ibex ήταν ο μόνος δείκτης που παρουσίασε άνοδο  και έκλεισε με +1,09%. 

Ο δανεισμός προς τις επιχειρήσεις της Ευρωζώνης συνέχισε να υποχωρεί. Ειδικότερα, ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης των δανείων διαμορφώθηκε στο -1,6% τον Ιούνιο από -1,1% τον προηγούμενο μήνα, όπως ανακοίνωσε η ΕΚΤ.

Στο μέτωπο των επιχειρήσεων η Credit Suisse έγραψε αύξηση 33 στα κέρδη β΄ τριμήνου, με την ελβετική τράπεζα να εμφανίζει καθαρά κέρδη ύψους 1,05 δισ. ελβετικών φράγκων (1,12 δισ. δολ.) έναντι κερδών 788 εκατ. φράγκων το αντίστοιχο διάστημα του 2012. Η μέση εκτίμηση των αναλυτών ήταν για κέρδη ύψους 1,03 δισ. φράγκων.

Η Credit Suisse έχει υλοποιήσει σε ποσοστό άνω του 60% το σχέδιό της για περικοπές δαπανών ύψους 4,4 δισ. φράγκων μέχρι το 2015, περικόπτοντας θέσεις εργασίας και αναδιαρθρώνοντας τις δραστηριότητές της στην επενδυτική τραπεζική.

Η ισπανική Bancia επέστρεψε στην κερδοφορία για το α' εξάμηνο, γράφοντας κέρδη 192 εκατ. ευρώ και εμφανίζοντας τεράστια βελτίωση από την ζημιά των 4,45 δισ. ευρώ που είχε ανακοινώσει την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Η Statoil ASA, η μεγαλύτερη εταιρεία ενέργειας της Νορβηγίας είδε τα κέρδη της να μειώνονται απροσδόκητα κατά 2% το δεύτερο τρίμηνο λόγω της πτώσης στην τιμή του πετρελαίου και την παραγωγή φυσικού αερίου.

Τα καθαρά κέρδη για την εταιρεία έπεσαν στα 11,3 δισ. κορώνες (1,9 δισ. δολ.) από 11,5 δισ. κορώνες που ήταν πέρυσι και ενώ οι αναλυτές περίμεναν κέρδη ύψους 11,7 δισ.

Στα μάκρο της ημέρας, ο γερμανικός δείκτης επιχειρηματικού κλίματος Ifo παρουσίασε σημαντική αύξηση για τον Ιούλιο, ανεβαίνοντας στις 106,2 μονάδες έναντι 105,9 μονάδων τον Ιούνιο.

Οι αναλυτές είχαν προβλέψει οριακά μικρότερη άνοδο στις 106, 1 μονάδες.

Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στην Ιταλία αυξήθηκε στις 970,3 μονάδες για τον Ιούλιο, έναντι 95,8 μονάδων τον προηγούμενο μήνα.

 Στην Ισπανία, στο 26,26% ανήλθε το ποσοστό της ανεργίας  για το β΄ τρίμηνο του 2013, γράφοντας μικρή μείωση από το 27,16% που ήταν το πρώτο τρίμηνο του έτους.

 Οι εκτιμήσεις των αναλυτών ανέβαζαν το ποσοστό στο 27,2%. Τα στοιχεία για την πτώση της επίσημης ανεργίας έγραψαν την πρώτη υποχώρηση του ποσοστού εδώ και δύο χρόνια, ωστόσο όπως προκύπτει από τη στατιστική αρχή της χώρας, το ποσοστό αυτών που δεν έχουν δουλειά συνεχίζει να κυμαίνεται πολύ ψηλά, στο 26,3%.

Wall Street

Αρνητικό είναι το κλίμα που επικρατεί την Πέμπτη στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκη, με τον S&P να κουβαλάει και σήμερα τις απώλειες που παρουσίασε την Τετάρτη και τον Dow Jones να βρίσκεται σε στάση αναμονής όσο συνεχίζονται οι ανακοινώσεις για τα εταιρικά αποτελέσματα.
Σε αυτό το κλίμα ο Dow Jones σημειώνει απώλειες -0,46%,ο S&P 500 υποχωρεί -0,28%, ενώ ο δείκτης των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας Nasdaq σημειώνει παρουσιάζει οριακή άνοδο +0,05%.

Εν τω μεταξύ, το αρνητικό κλίμα στη Wall Street επιτείνεται από την αύξηση που σημείωσαν οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας, οι αιτήσεις ήταν αυξημένες κατά 7.000 στις 343.000. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν αύξησή τους στις 342.000 από 336.000 που ήταν την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα - βάσει των αναθεωρημένων στοιχείων.
Εν τω μεταξύ, ο μέσος όρος του τελευταίου μήνα μειώθηκε κατά 1.250 νέες αιτήσεις στις 345.250.

Από την άλλη πλευρά σημαντική αύξηση της τάξης του 4,2% εμφάνισαν οι παραγγελίες για διαρκή καταναλωτικά αγαθά στις ΗΠΑ τον Ιούνιο, χάρη στην ισχυρότερη ζήτηση για εμπορικά αεροσκάφη, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου.
Τα στοιχεία ξεπέρασαν τις προσδοκίες των οικονομολόγων, οι οποίοι ανέμεναν αύξηση των παραγγελιών κατά 2,3%.
Όσον αφορά στα στοιχεία για τις παραγγελίες του Μαΐου, αυτά αναθεωρήθηκαν προς τα πάνω για να δείξουν αύξηση 5,2% έναντι 3,7% που είχε εκτιμηθεί προηγουμένως.
Τον Ιούνιο, η μεγαλύτερη αύξηση παραγγελιών - 12,8% - καταγράφηκε στον τομέα των μεταφορών. Εξαιρουμένου του τομέα αυτού, οι παραγγελίες διαρκών αγαθών παρέμειναν αμετάβλητες.

Η εικόνα στην Αθήνα 

Πτώση και χαλαρός τζίρος στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, σε μία συνεδρίαση που είναι μία από τα ίδια επαναλαμβάνοντας μονότονα τον ίδιο, κακό εαυτό της. Οι συναλλαγές μόλις που ξεπερνούν τα 5 εκατ. ευρώ και ο γενικός δείκτης του Χ.Α. φεύγει προς τα κάτω και συγκεκριμένα αναζητεί στηρίξεις στην περιοχή των 830 μονάδων. Άλλωστε η διακύμανση, έπειτα από δύο ώρες συναλλαγών είναι μόλις… επτά μονάδων, 834 – 841 μονάδες… 

Οι διακυμάνσεις και οι κινήσεις των μετοχών είναι μάλλον υποτονικές, με φωτεινή εξαίρεση τη Forthnet και τις μετοχικές ανακατατάξεις που συντελούνται στη μετοχή τις τελευταίες μέρες. Όλα δείχνουν ότι οι μεγάλοι παίκτες της εγχώριας αγοράς τηλεπικοινωνιών και κυρίως Vodafone και Wind δίνουν μάχη για την απόκτηση μετοχικής σχέσης στην εταιρεία. Προς το παρόν, η εταιρεία που φέρεται να έχει το πάνω χέρι είναι η Wind, λόγω της option για αγορά μετοχών. Από εκεί και πέρα, απώλειες καταγράφει η Εθνική πάνω από 3% και όγκο μόλις 451 χιλιάδων τεμαχίων.

Πιέσεις 1,205 στη ΔΕΗ, παρά την απόφαση της κυβέρνησης για… τριφασικό σπάσιμο, ΟΤΕ που πωλεί την εταιρεία του στη Ρουμανία καιΟΠΑΠ Α.Ε." href="https://www.reporter.gr/search?searchword=%CE%9F%CE%A0%CE%91%CE%A0">ΟΠΑΠ, με την αγορά να τελει εν αναμονή της υπογραφής σύμβασης με την Emma Delta. Η όποια αντίδραση, η οποία, σημειωτέον, διαμορφώνεται κάτω του 1%, σε Μυτιληναίο, ΕΥΔΑΠ" href="https://www.reporter.gr/search?searchword=%CE%95%CE%A5%CE%94%CE%91%CE%A0">ΕΥΔΑΠ και Alpha, δεν πείθει για τη διάρκειά της, σχολιάζουν οι χρηματιστές.

 

Τελευταία τροποποίηση στις 19:14 - 25 Ιουλ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.