ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τα μηνύματα ανάπτυξης στην ευρωζώνη έφεραν κέρδη στις ευρωαγορές

23:26 - 23 Αυγ 2013 | Σχόλια Αγοράς
Τα μηνύματα ανάπτυξης στην ευρωζώνη έφεραν κέρδη στις ευρωαγορές
Κέρδη στη Wall Street με οδηγό τη Microsoft.

Με κέρδη έκλεισαν την Παρασκευή οι δείκτες στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης με την αγορά να δείχνει ικανοποιημένη από τα στοιχεία για την ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας, αλλά και το θετικό κλίμα που επικρατεί στις ευρωαογορές.

Σε αυτό το κλίμα ο γενικός δείκτης Dow Jones κέρδισε +0,32% και ο S&P500 πρόσθεσε+0,42%. Εν τω μεταξύ, άνοδο +0,53% σημείωσε ο Nasdaq, που φάνηκε να μην επηρεάζεται από το τεχνικό στραπάτσο της Πέμπτης, όπου οι συναλλαγές των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας είχαν σταματήσει λόγω τεχνικού προβλήματος. Το συνεδριακό μπλακ άουτ διήρκησε τρεις ολόκληρες ώρες, θέτοντας σε αμφισβήτηση την αξιοπιστία του συστήματος, ενώ ενημερώθηκε ακόμη και ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα για το πρόβλημα.
Επιπλέον, ο Nasdaq βρήκε στήριξη στη μετοχή της Microsoft, η οποία το πρωί παρουσιάζε άνοδο μεγαλύτερη του +6%, καθώς ο πρόεδρος του τεχνολογικού κολοσσού Στιβ Μπάλμερ ανακοίνωσε την παραίτησή του. Ο κ. Μπάλμερ διευκρίνισε ότι για την εύρεση του νέου CEO έχει συσταθεί ειδική επιτροπή. Ο ίδιος θα παραμείνει στο τιμόνι της Microsoft μέχρις ότι βρεθεί αντικαταστάτης και αναμένεται να αποχωρήσει από την εταιρεία εντός 12 μηνών.
Η είδηση έφερε ικανοποίηση στους επενδυτές, οι οποίοι έβλεπαν στάσιμα τα κέρδη της εταιρείας την τελευταία διετία και ευελπιστούν ότι με τον νέο πρόεδρο τα οικονομικά της Microsoft θα δουν βελτίωση.

Ευρωαγορές

Κέρδη κατέγραψαν τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, που έλαβαν ώθηση από θετικά στοιχεία για την ευρωπαϊκή οικονομία. Οι ενέργειες της Fed πάντως σχετικά με το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων εξακολουθούν να προκαλούν ανησυχία στους επενδυτές.

Τα οικονομικά στοιχεία για τη γερμανική και τη βρετανική οικονομία οδήγησαν στην ενίσχυση των μετοχών του ενεργειακού και του μεταλλευτικού κλάδου, καθώς και του χρηματοοικονομικού.

Ο FTSE 100 στο Λονδίνο ενισχύθηκε +0,70% με τις μετοχές των πετρελαϊκών εταιριών να σημειώνουν σημαντική άνοδο. Ακόμα, κέρδη είχε και ο τίτλος της Croda International, μετά από την αναβάθμιση σύστασης από την Deutsche Bank.

Ο CAC 40 στο Παρίσι κέρδισε +0,24%, με τη μετοχή της Total να παρουσιάζει σημαντικά κέρδη. Σε θετικό έδαφος και ο DAX 30 στη Φρανφκούρτη με +0,23%. 

Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης η εικόνα ήταν η ίδια, με τον IBEX 35 στη Μαδρίτη να σημειώνει άνοδο +0,66% και τον FTSE MIB στο Μιλάνο να προσθέτει +0,19%. Τέλος, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κέρδισε +0,48%.

Στα μάκρο της ημέρας, στο 0,7% αναθεωρήθηκε η αύξηση, σε τριμηνιαία βάση, του βρετανικού ΑΕΠ για το β' τρίμηνο του έτους και στο 1,5% σε ετήσια βάση, έναντι των εκτιμήσεων για αύξηση 0,6% σε τριμηνιαία και 1,4% σε ετήσια βάση.

Σημειώνεται πως αυτή είναι η μεγαλύτερη ετήσια άνοδος που έχει καταγράψει το βρετανικό ΑΕΠ από το α' τρίμηνο του 2011.

Παράλληλα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν, οι δαπάνες των νοικοκυριών αυξήθηκαν κατά 0,4% σε τριμηνιαία βάση και οι κρατικές δαπάνες κατά 0,9%, ενώ η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 0,6% σε τριμηνιαία βάση, που είναι και η μεγαλύτερη άνοδος από το δ' τρίμηνο του 2010.

Κατά 0,7% αναπτύχθηκε η γερμανική οικονομία το β' τρίμηνο του 2013, ενώ σε ετήσια βάση το ΑΕΠ ενισχύθηκε κατά 0,9%.

Οι εξαγωγές της μεγαλύτερης οικονομίας στην Ευρωζώνη αυξήθηκαν το β' τρίμηνο κατά 2,2%, ενώ οι εισαγωγές κατά 2%.

Παράλληλα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν, η Γερμανία εμφάνισε πλεόνασμα στον προϋπολογισμό της κατά 0,6% του ΑΕΠ το α' εξάμηνο του 2013, έναντι πλεονάσματος 0,6% το 2012.

Τελευταία τροποποίηση στις 23:56 - 23 Αυγ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.