ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ράλι ανόδου στις ευρωπαϊκές αγορές – Κλείσιμο σε επίπεδα ρεκόρ για τον DAX 30

23:34 - 16 Σεπ 2013 | Σχόλια Αγοράς
Ράλι ανόδου στις ευρωπαϊκές αγορές – Κλείσιμο σε επίπεδα ρεκόρ για τον DAX 30
X.A.: Κέρδη μεν, κάτω από τις 1.000 μονάδες δε - Μεγάλη άνοδος στη Wall Street. Κοντά σε νέο ρεκόρ ο S&P 500.

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν οι δείκτες στην αγορά της Νέας Υόρκης, με τους επενδυτές να εκφράζουν την ικανοποίησή τους από την παραίτηση του πρώην υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Λόρενς Σάμερ από την κούρσα διεκδίκησης για τη θέση του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, FED.

Επιπλέον, στήριξη στους δείκτες έδωσε η ανακοίνωση της FED ότι η βιομηχανική παραγωγή στην περιοχή της Νέας Υόρκης ανέκαμψε τον Σεπτέμβριο μετά την επιβράδυνση που παρουσίασε τον προηγούμενο μήνα. Η υποχώρηση του Αυγούστου δεν ήταν αναμενόμενη ξαφνιάζοντας του αναλυτές και προκαλώντας ανησυχία στους επενδυτές. Ωστόσο, οι απώλειες -0,75% που κατέγραψε η μετοχή της Apple, άσκησαν πιέσεις στον Nasdaq. Η μετοχή της Apple παρουσιάζει πτώση εδώ και πέντε συνεδριάσεις από την ημέρα πουη εταιρεία παρουσίασε το νέο φθηνό iPhone.
Σε αυτό το κλίμα ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones σημείωσε άνοδο +0,77%, ο S&P 500 κερδίζει +0,59%, φτάνοντας μία ανάσα από ρεκόρ ανόδου και ο δείκτης των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας Nasdaq κατέγραψε πτώση -0,11%.

Ευρώπη

 

Χαράς ευαγγέλια η σημερινή ημέρα για τους επενδυτές και για τις ευρωπαϊκές αγορές, καθώς οι δείκτες πραγματοποίησαν πραγματικό ράλι ανόδου, ενώ στη Φρανκφούρτη ο DAX 30 έκλεισε σε επίπεδα ρεκόρ.

Οι εξελίξεις στη διαδικασία διαδοχής του Μπερνάνκι στη FED, αλλά και η απομάκρυνση του κινδύνου μίας στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία, έδωσαν ώθηση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.
Σε αυτό το κλίμα ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 κέρδισε +0,63% που έκλεισε στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούνιο του 2008.
Ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη έκανε ωστόσο την υπέρβαση κι έκλεισε με ρεκόρ, στο υψηλότερο σημείο όλων των εποχών στις 8.613,00 μονάδες με άνοδο +1,22%.
Στο Παρίσι ο CAC 40 ενισχύθηκε +0,92% και στο Λονδίνο ο FTSE 100 πρόσθεσε +0,59%.
Κέρδη κατέγραψαν επίσης οι μετοχές των νοτιο-ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων. Στο Μιλάνο ο FTSE MIB σημείωσε άνοδο +1,05% και στη Μαδρίτη ο Ibex 35 πρόσθεσε +0,65%.
Εν τω μεταξύ στη Σουηδία η μετοχή της αλυσίδας ρουχισμού Hennes & Mauritz (H&M) σημείωσε μεγάλα κέρδη της τάξης του +3,79%, καθώς η εταιρεία ανακοίνωσε αύξηση 4% στις πωλήσεις στα καταστήματά της.
Επιπλέον, άνοδο +1,51% σημείωσε η μετοχή της μεγαλύτερης κατασκευάστριας ινσουλίνης στον κόσμο της Novo Nordisk.

Στο μέτωπο των οικονομικών μεγεθών, στο 1,3% έπεσε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη για τον Αύγουστο σε ετήσια βάση, από 1,6% που ήταν τον Ιούλιο, όπως ανακοίνωσε η Eurostat.

Αποπληθωρισμό -1% εμφάνισε η Ελλάδα τον Αύγουστο, σημειώνοντας νέα μείωση σε σχέση με τον Ιούλιο (-0,5%), σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες. Στην ευρωζώνη, ο πληθωρισμός μειώθηκε στο 1,3% τον Αύγουστο, από 1,6% τον Ιούλιο, ενώ πριν από ένα χρόνο ήταν στο 2,6%. Στην ΕΕ ο πληθωρισμός μειώθηκε στο 1,5% από 1,7% την ίδια περίοδο, ενώ πριν από ένα χρόνο ήταν 2,7%.

Μετά την Ελλάδα το χαμηλότερο ποσοστό πληθωρισμού στην ΕΕ εμφάνισε η Βουλγαρία (-0,7%) και η Λετονία (-0,1%), ενώ τα υψηλότερα ποσοστά παρατηρήθηκαν στην Εσθονία με 3,6%, την Ολλανδία με 2,8% και τη Ρουμανία με 2,6%. Σε σχέση με τον Ιούλιο, ο πληθωρισμός μειώθηκε σε 24 κράτη μέλη και παρέμεινε αμετάβλητος σε τρία, ενώ δεν υπάρχουν στοιχεία για τη Μεγάλη Βρετανία.

Χ.Α.

Μικρά κέρδη για τον γενικό δείκτη του Χ.Α. και ανέπαφο παραμένει το ανοδικό σενάριο, παρά την έξοδο της Βιοχάλκο από τη χώρα, η οποία «μετακομίζει» την έδρα της στο Βέλγιο προκειμένου να πετύχει ευνοϊκότερους όρους δανεισμού και χρηματοδότησης. Οι μετοχές του ομίλου υπέστησαν σημαντική πτώση με αυτή της μητρικής να κλείνει με απώλειες 7,62%, στα 4,12 ευρώ. Τα ΣΩΛΚ περιόρισαν τις απώλειες σε 1,44%, στα 2,05 ευρώ, τα Ελληνικά Καλώδια υποχώρησαν κατά 3,8%, η Χαλκόρ 2,49% και η Σιδενόρ 1,86%. Ο γενικός δείκτης, αν και μετά την είδηση αποχώρησης της Βιοχάλκο έφτασε να υποχωρεί στις 979 μονάδες, έκλεισε με μικρή άνοδο 0,18%, στις 993 και με τζίρο 44,5 εκατ. ευρώ.

Το κλίμα στην αγορά παραμένει ενθαρρυντικό, δεδομένου ότι οι αγορές έχουν πειστεί ότι η χώρα μας θα εμφανίσει στο τέλος του χρόνου πρωτογενές πλεόνασμα και πως οι ρυθμός ύφεσης θα περιοριστεί στα επίπεδα του 3,8%. Το μεγάλο ζητούμενο, όπως αναφέρουν οι αναλυτές, είναι να υπάρξει διευθέτηση και οριστική λύση στο χρέος, με πιθανότερο σενάριο, αυτό της μετακύλισης των δανείων για δέκα ή είκοσι χρόνια και ταυτόχρονα να μειωθεί περαιτέρω το επιτόκιο.

«Η αγορά κάτι περιμένει», σχολιάζει ο υπεύθυνος ανάλυσης της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ κ. Απ. Μάνθος. «Δεν αποκλείεται αυτό να είναι η έλευση και ο έλεγχος της τρόικα», καταλήγει.

Το ανοδικό σενάριο κρατάει ανέπαφο προς το παρόν, ο ΟΤΕ, που μετά την αύξηση της τιμής στόχου της Citigroup ενισχύθηκε στα 7,68 ευρώ, με υψηλά έτους τα 7,81 ευρώ. Η τιμή στόχος της Citi είναι τα 9 ευρώ. Θετικό πρόσημο και για την Jumbo ενόψει της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων, ενώ ταυτόχρονα παρατηρείται ζήτηση για απόκτηση πακέτων από ξένα χαρτοφυλάκια. Η μετοχή ενισχύεται στα 8,90 ευρώ και με υψηλό έτους τα 9,07 ευρώ. Από εκεί και πέρα, εκεί που κατέγραφε κέρδη πάνω από 1% η μετοχή της Coca Cola έκλεισε με απώλειες 0,13%, πάνω από 2% ενισχύθηκε η Πειραιώς, απώλειες 1% για την Εθνική, σημαντικά κέρδη γιαΕΛΠΕ, η ΕΥΔΑΠ (στα 10,40 η νέα τιμή στόχος από την Eurbank Equities). Κέρδη για την ΕΧΑΕ στα 6,20 ευρώ, η οποία δέχθηκε πλήγμα από την απόφαση της Βιοχάλκο να αλλάξει τόσο φορολογική, όσο και χρηματιστηριακή έδρα.

Πηγή:www.reporter.gr

Τελευταία τροποποίηση στις 02:19 - 17 Σεπ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.