ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Διακυμάνσεις στα Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

15:36 - 23 Σεπ 2013 | Σχόλια Αγοράς
X.A.: Νευρικότητα μετά το αποτέλεσμα των Γερμανικών εκλογών

Τα αρνητικά τους πρόσημα συνεχίζουν να διατηρούν οι δείκτες στην Ευρώπη με τους επενδυτές να περιμένουν τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης στο Βερολίνο μετά τις εκλογές της Κυριακής. Παρά τη μεγάλη νίκη που σημείωσαν οι Χριστιανοδημοκράτες, έχασαν για λίγο την αυτοδυναμία, με αποτέλεσμα η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ να είναι αναγκασμένη να προχωρήσει σε κυβέρνηση συνασπισμού με τους αντίπαλους Σοσιαλδημοκράτες. Προκειμένου όμως να γίνει αυτό, η κ. Μέρκελ πρέπει να πείσει το SPD ώστε να εισέλθουν στον «μεγάλο συνασπισμό».

Σε αυτό το κλίμα, το κλίμα στη Φρανκφούρτη παραμένει αρνητικό και ο DAX 30 υποχωρεί -0,49%. Ωστόσο, η σημασία των γερμανικών εκλογών και του αποτελέσματος των διαπραγματεύσεων Χριστιανοδημοκρατών και των Σοσιαλδημοκρατών έχει επηρεάσει το κλίμα σε όλη την Ευρώπη. Έτσι, στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημειώνει πτώση -0,54%, στο Παρίσι ο CAC 40 χάνει -0,30% και στη Μαδρίτη ο Ibex 35 καταγράφει απώλειες -0,53%.
Πτωτικά κινείται και ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 με -0,38%. Οριακή διακύμανση παρουσιάζει ο FTSE MIB στο Μιλάνο, που κινείται γύρω από το 0,00%.

Χ.Α.

Νευρικές διακυμάνσεις επικρατούν στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, όπως άλλωστε και στα άλλα Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μία μέρα μετά το αποτέλεσμα των Γερμανικών εκλογών, που η Ανγκέλα Μέρκελ πέτυχε ένα αποτέλεσμα που της δίνει ισχυρή πλειοψηφία, αλλά όχι και αυτοδυναμία. Τα μάτια των αγορών έχουν στραφεί στο σχηματισμό της Γερμανικής κυβέρνησης μία διαδικασία η οποία μπορεί να κρατήσει… αρκετούς μήνες. Σε κάθε περίπτωση το ιδανικό αποτέλεσμα για την Ελλάδα θα ήταν ένα αποτέλεσμα που θα έδινε την ευκαιρία για συγκυβέρνηση με τους Σοσιαλδημοκράτες, προκειμένου να αμβλυνθούν τα σκληρά μέτρα που λαμβάνονται στη χώρα μας. Υπό αυτά τα δεδομένα, οι αγορές προεξοφλούν ότι η διευθέτηση του Ελληνικού χρέους, συζήτηση η οποία αναμένεται να ξεκινήσει τον ερχόμενο Απρίλιο δεν θα είναι κούρεμα, αλλά επιμήκυνση για μεγάλο χρονικό διάστημα έως και 20 – 30 χρόνια και μείωση επιτοκίου στα όρια του κόστους δανεισμού μιάς χώρας. Την οριστική αυτή διευθέτηση πάντως, περιμένουν οι αναλυτές προκειμένου να δικαιολογήσουν ένα ασφαλές επιχειρηματικό περιβάλλον για τη χώρα μας, ικανό να προσελκύσει νέες επενδύσεις.

Ο γενικός δείκτης κινείται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας στα επίπεδα των 980 μονάδων, αλλά με ιδιαίτερα χαμηλό τζίρο, λίγο πάνω από τα 15,5 εκατ. ευρώ. Λόγω… Γερμανίας, η μετοχή που ενισχύεται σήμερα είναι αυτή του ΟΤΕ με κέρδη κοντά στο 3%, ενώ κέρδη καταγράφουν, Alpha, ΟΠΑΠ, MIG και ΕΛΠΕ. Από εκεί και πέρα, πιέσεις βγαίνουν στη ΔΕΗ, την Ελλάκτωρ, την ΕΧΑΕ, την Motor Oil. Οι πιέσεις όμως, είναι ελεγχόμενες.

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις 15:42 - 23 Σεπ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.