ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

X.A.: Οι πιέσεις στις τράπεζες φρέναραν τον δείκτη

17:24 - 25 Σεπ 2013 | Σχόλια Αγοράς
X.A.: Οι πιέσεις στις τράπεζες φρέναραν τον δείκτη
Παρά την κίνηση προς τις 1.030 μονάδες, ο γενικός δείκτης του Χ.Α. έκλεισε χαμηλότερα, στις 1.020,34 μονάδες και με μικρά κέρδη 0,39%.

Το γεγονός ότι για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση, η αγορά διατήρησε το θετικό πρόσημο, αποτελεί καλό σημάδι για τη συνέχεια υποστηρίζουν οι χρηματιστές. Ο τραπεζικός κλάδος και ειδικά οι συστημικές, Alpha, Πειραιώς και Εθνική, βρέθηκαν σε αδυναμία, παρά τους αυξημένους όγκους συναλλαγών. 

 

Αν και σήμερα υπήρχε roadshow της  Bank of America/Merrill Lynch στο Λονδίνο, δεν φάνηκε κάτι στο ταμπλό από πλευράς κινητικότητας, παρά μόνο τοποθετήσεις σε χαμηλότερες αποτιμήσεις, κάτι που μένει να φανεί αν θα «εξαργυρωθούν» στη συνέχεια από πιθανή αντίδραση των χαρτιών. Προς το παρόν, εκκρεμεί η έκθεση της Blackrock, αλλά και τα σενάρια βιωσιμότητας που απαρτίζει ο οίκος σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος και το Τ.Χ.Σ. Η αντίδραση της αγοράς συνδέεται πάντως, με τη διατήρησή της στις ώριμες από την πλευρά του οίκου FTSE. Πλην όμως, η αγορά κατατάσσεται στις αναδυόμενες για λογαριασμό της Morgan Stanley, που σημαίνει ότι πλέον δραστηριοποιούνται funds που τοποθετούνται και στις δύο κατηγορίες αξιολόγησης.

 

Το Χ.Α. λογίζεται πλέον ως αναδυόμενη αγορά, παρά τη διατήρησή του στις ώριμες αγορές από τον οίκο FTSE, κι αυτό δικαιολογεί τις διακυμάνσεις και την κινητικότητα των κεφαλαίων». Αυτό υποστηρίζει μιλώντας στο “R” κορυφαίο στέλεχος της Eurobank, εξηγώντας ότι, «σημασία έχει πόσα κεφάλαια ακολουθούν την Morgan Stanley που κατέταξε το Χ.Α. στα emerging markets και πόσα τον οίκο FTSE».

 

Επίσης, σημειώνει το ίδιο στέλεχος ότι, « θα πρέπει να δούμε ακόμα μία σημαντική παράμετρος. Πόσα θα είναι τα inflows από την κατάταξη του Χ.Α. στα emerging markets και πόσα τα outflows από τη στιγμή που έχασε την developed αξιολόγηση. Η μεγάλη κίνηση αποχώρησης κεφαλαίων έγινε από τα μέσα Μαϊου κι έπειτα, ενώ είναι γνωστό ότι στην αγορά ακούγονται διάφορα ποσά που θα μπορούσαν να τοποθετηθούν στο Χ.Α.  με την αξιολόγησή του στις αναδυόμενες αγορές. Πάντως, ακούγονται τοποθετήσεις περί τα 500 εκατ. ευρώ».

 

Επιπρόσθετα, η αγορά αναμένει με ενδιαφέρον την υπόθεση εξόδου της Βιοχάλκο από την Ελλάδα με την μεταφορά της έδρας της στο Βέλγιο. Η κυβέρνηση με κατεπείγουσα τροπολογία εμπόδισε τη σχετική διαδικασία, καλώντας τη Βιοχάλκο να απευθύνει δημόσια πρόταση για τις εισηγμένες θυγατρικές της στο Χ.Α.

 

Κατά τα άλλα, η Emma Delta προχωρεί στην έκδοση δύο ομολογιακών δανείων συνολικού ύψους 400 εκατ. ευρώ , με την Jefferies, όπως πρώτο έγραψε το “R” να συντονίζει την έκδοση στο Λονδίνο. Η μετοχή ενισχύεται σε νέα υψηλά έτους, στα 8,39 ευρώ, ενόψει μάλιστα της αλλαγής φρουράς στις 11 Οκτωβρίου.

 

Γενικότερα, το Χ.Α. είναι πλέον μία ακριβή αγορά, με το p/e να εντοπίζεται πάνω από το 18. Για να δικαιολογηθούν οι τρέχουσες αποτιμήσεις, οι αναλυτές θεωρούν ότι θα πρέπει να σημειωθεί κερδοφορία της τάξης του 70% και πάλι το p/e θα διαμορφώνεται κοντά στο 10. Που σημαίνει πλέον, ότι η αντίδραση που βρίσκεται σε εξέλιξη σχετίζεται περισσότερο με τη βελτίωση των μακρο/οικονομικών μεγεθών, τη συμφωνία κυβέρνησης – τρόικα για το ύψος της ύφεσης φέτος (σ.σ. κοντά στο 4%) και του πρωτογενούς πλεονάσματος. Στοιχεία που θα αποτελέσουν τη βάση για τον προϋπολογισμό του 2014, αλλά και τον προάγγελο για την έξοδο της χώρας στις αγορές το επόμενο έτος.

Ισχυρά κέρδη 3,39% για την MIG, στα 0,394 ευρώ, κλείσιμο κοντά στα υψηλά έτους για τον ΟΠΑΠ, στα 8,34 ευρώ (σ.σ. 8,36 το υψηλό), ΔΕΗ στα 8,30 ευρώ 9υψηλό στα 8,49), Jumbo στα 9,15 ευρώ (υψηλό στα 9,16). Σημαντική άνοδος για τη ΜΕΤΚΑ, στα 12,18 ευρώ και κέρδη 1,5% και διατήρηση του Μυτιληναίου στη ζώνη των 5 ευρώ. Οι συναλλαγές διαμορφώθηκαν στα 66,6 εκατ. ευρώ.

 

Στ.Κ.Χαρίτος

[email protected]

Τελευταία τροποποίηση στις 23:09 - 25 Σεπ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.