ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

X.A.: Διόρθωση, χωρίς τζίρο και συμμετοχή

11:02 - 30 Σεπ 2013 | Σχόλια Αγοράς
Απώλειες στα Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, εν μέσω πολιτικής κρίσης στην Ιταλία και δημοσιονομικού κενού στις ΗΠΑ.

Κλίμα Ευρώπης, αλλά και ευκαιρία για την κατοχύρωση ρευστότητας, παρατηρείται στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά. Οι επαφές του πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη και οι συναντήσεις με την JP Morgan, προκειμένου να προετοιμαστεί η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές το 2014 αναμένεται να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των επενδυτών, εν αναμονή μάλιστα της βελτίωσης της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, τουλάχιστον κατά πέντε βαθμίδες από την Moody’s.  

 

Κάτι που αναμένεται να γίνει εντός 5των επόμενων ημερών ή εντός των επόμενων λίγων εβδομάδων, όπως αναφέρουν στο «R», πηγές από την Eurobank. Οι εξελίξεις από το μέτωπο της Χρυσής Αυγής και η απομάκρυνση του ενδεχομένου διεξαγωγής πρόωρων εκλογών, είναι κάτι που αρέσει στους επενδυτές, πλην όμως, οι διεθνείς εξελίξεις ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό τη Δευτέρα για τις πιέσεις που παρατηρούνται στο Χ.Α. Το ενδεχόμενο να καταρρεύσει η κυβέρνηση Λέτα στην Ιταλία σε συνδυασμό με τον «δημοσιονομικό γκρεμό» των ΗΠΑ που ανέκυψε ξανά, πιέζουν τις αγορές και μαζί με αυτές το Χ.Α.

 

Οι απώλειες του γενικού δείκτη ξεπερνούν τη μιάμιση ποσοστιαία μονάδα, κινούμενος στις 1.015 μονάδες, αλλά με πολύ μικρούς όγκους, μόλις 13,2 εκατ. ευρώ. Οι επενδυτές παραμένουν στις θέσεις τους και τηρούν στάση αναμονής, σχολιάζουν οι χρηματιστές. Οι πιέσεις στον 20άρη είναι ελεγχόμενες πάντως, μέχρι 3% και αφορούν την MIG, τα ΕΛΠΕ και τη Frigoglass. Απώλειες 2,59% για την ΕΥΔΑΠ, παρά την αναβάθμιση της τιμής στόχου στα 10,40 ευρώ από την Eurobank Equities, 3,32% για τον Τιτάνα που επηρεάζεται από τις διεθνείς εξελίξεις και κυρίως στις ΗΠΑ. Πίέσεις ακόμα σε Motor Oil και ΔΕΗ, Βιοχάλκο, Σωληνουργεία, Εθνική, Alpha και Πειραιώς.    

 

Ευρώπη

 

Οι ευρωπαϊκοί δείκτες ξεκίνησαν υπό κλοιό έντονων  πιέσεων την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, καθώς οι επενδυτές αναμένουν νεότερα από την Ιταλία και το την ψήφο εμπιστοσύνης που θα ζητήσει ο Ενρίκο Λέτα την Τετάρτη, αλλά και από τις ΗΠΑ, καθώς το ενδεχόμενο στάσης πληρωμών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης φαντάζει ολοένα και πιο πιθανό.

Ο FTSE χάνει 0,90% στις 6.457 μονάδες, με τους τίτλους των Rio Tinto και BHP Biliton να υποχωρούν στο Λονδίνο.

Ο CAC υποχωρεί 1,04% στις 4.145 μονάδες.

O DAX πέφτει 1,05% στις 8.576 μονάδες, με τη μετοχή της Commerzbank να συγκεντρώνει απώλειες κοντά στο 3%.

Στην Ισπανία, ο IBEX 35 χάνει 1,54% στις 9.086 μονάδες.

Ο ιταλικός FTSE MIB πέφτει 2,08% στις 17.283 μονάδες, με τις απώλειες στο Μιλάνο να συνοδεύονται από άνοδο του επιτοκίου στο 10ετές ομόλογο.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί κατά 0,70% στις 310 μονάδες. Τις μεγαλύτερες απώλειες στην ιταλική αγορά σημειώνουν οι τράπεζες, ενώ έχουν αρθεί οι διαπραγματεύσεις μετοχών για τις Ansaldo, Mediolanum και UBI Banca.

Στα μάκρο της ημέρας, κατά 0,5% ενισχύθηκαν οι λιανικές πωλήσεις στη Γερμανία για τον Αύγουστο σε σχέση με τον Ιούλιο, ενώ οι αναλυτές είχαν εκτιμήσει πως θα ανέβουν κατά 0,8%.

 Σε ετήσια βάση διαμορφώθηκαν στο 0,3% τον Αύγουστο συγκριτικά με το 2,3% του ίδιου διαστήματος το 2012.

Οι τιμές παραγωγού στη Γαλλία σημείωσαν πτώση στο 0,3% τον Αύγουστο, από 0,7% τον Ιούλιο.

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις 13:31 - 30 Σεπ 2013
Copyright © 1999-2020 Premium S.A. All rights reserved.