ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αρνητικό κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές

12:04 - 31 Οκτ 2013 | Σχόλια Αγοράς
Σημαντικές απώλειες για το Nikkei, ενώ η Τράπεζα της Ιαπωνίας διατηρεί σταθερό το πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας.

Πτωτικές τάσεις επικρατούν σήμερα στις ευρωπαϊκές αγορές, εν μέσω εικασιών ότι η Federal Reserve ίσως αρχίσει να μειώνει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων νωρίτερα του αναμενόμενου.
Μετά τη διήμερη συνεδρίασή της, η Fed ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει τον τρέχον ρυθμό αγοράς assets, με 45 δισ. δολάρια σε αγορές ομολόγων και 40 δισ. δολάρια σε αγορές ενυπόθηκων δανείων, μηνιαίως. Παράλληλα, διατήρησε αμετάβλητο στο 0-0,25% το εύρος του παρεμβατικού επιτοκίου της.
Όπως ανέφερε, οι βασικοί λόγοι που την οδήγησαν στην απόφαση για καμία αλλαγή στην πολιτική της, είναι το υψηλό επίπεδο της ανεργίας καθώς και το δημοσιονομικό αδιέξοδο στην Ουάσιγκτον.
«Θα δούμε τους traders... να αποκομίζουν κέρδη», σχολίασε trader της Tradenext, προσθέτοντας ότι ο ίδιος δεν θα προχωρήσει σε νέες αγορές αν δεν δει μια μείωση των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών κατά 10%.
Λίγο μετά το άνοιγμα των αγορών, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 χάνει -0,25%, ο FTSE 100 στο Λονδίνο υποχωρεί -0,41%, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη σημειώνει πτώση -0,25% και ο CAC 40 στο Παρίσι -0,28%.

Εν τω μεταξύ, στη Μαδρίτη ο Ibex 35 έχει απώλειες -0,11%, ενώ αντίθετα στο Μιλάνο ο FTSE MIB κερδίζει +0,22%. 

BoJ: Αμετάβλητο το πρόγραμμα στήριξης

Αμετάβλητο διατήρησε η Τράπεζα της Ιαπωνίας (BOJ) το μαζικό πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας κατά τη σημερινή της συνεδρίαση, ενώ αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις για την ανάπτυξη του επόμενου δημοσιονομικού έτους.
Επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις ορισμένων οικονομολόγων, η BOJ αναθεώρησε την εκτίμησή της για τον ρυθμό ανάπτυξης της ετήσιας χρήσης που λήγει τον Απρίλιο του 2014 σε 1,5% από 1,3%.
Όσον αφορά στον πληθωρισμό, διατήρησε αμετάβλητη την προηγούμενη πρόβλεψη του 1,9% για τη δημοσιονομική χρήση 2015.

Σε αυτό το κλίμα ο Nikkei σημείωσε πτώση -1,20%. 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.