ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σε αρνητικό έδαφος τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

20:24 - 07 Νοε 2013 | Σχόλια Αγοράς
Σε αρνητικό έδαφος τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Πτώση και στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, στη Wall Street.

Πτωτικά έκλεισαν οι ευρωπαϊκές μετοχές, παρά το ράλι που σημείωσαν μετά την ανακοίνωση της απόφασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο του 0,25%.

 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε με οριακή πτώση 0,01%, ο δείκτης FTSE 100 Λονδίνου έκλεισε με απώλειες 0,66%, ο DAX ενισχύθηκε 0,44%, ο CAC 40 υποχώρησε 0,14%, ενώ 0,98% και 2,07% χαμηλότερα έκλεισαν ο ΙΒΕΧ 35 και ο FTSE MIB, αντίστοιχα.

 

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχώρησε αιφνιδιαστικά στη μείωση του βασικού της επιτοκίου κατά 25 μ.β, στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο του 0,25%, μείωσε κατά 25 μ.β το επιτόκιο οριακής αναχρηματοδότησης στο επίπεδο του 0,75% από 1%, ενώ διατήρησε το καταθετικό της επιτόκιο στο μηδέν.

 

Τα νέα υποδέχθηκαν πολύ θετικά οι αγορές, με το ευρώ να σημειώνει αρχικά πτώση κάτω από το επίπεδο του 1,33 έναντι του δολαρίου, στη συνέχεια όμως το ράλι έμεινε από... καύσιμα, καθώς ανακοινώθηκαν τα στοιχεία για το ΑΕΠ γ' τριμήνου των ΗΠΑ το οποίο αυξήθηκε 2,8% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012, έναντι 2,5% το δεύτερο τρίμηνο και ενώ αναλυτές έκαναν λόγο για ανάπτυξη 2%.

 

Η βελτίωση της εικόνας της αμερικάνικης οικονομίας , η οποία υπογραμμίστηκε και από τα στοιχεία από την αγορά εργασίας των ΗΠΑ, που έδειξαν μείωση για τέταρτη συνεχή εβδομάδα του αριθμού των αμερικανών που υπέβαλαν για πρώτη φορά αίτημα για επίδομα ανεργίας, ενίσχυσαν τις ανησυχίες γύρω από την μείωση του προγρμματος αγοράς ομολόγων της Fed.

 

Eν τω μεταξύ, αμετάβλητο στο 0,5% διατήρησε η Τράπεζα της Αγγλίας το βασικό της επιτόκιο, καθώς και το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, στα 375 εκατ. στερλίνες.

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Τράπεζας της Αγγλίας, η πολιτική της διατηρείται αμετάβλητη καθώς την επόμενη Τετάρτη ανακοινώνονται και οι εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη, τον πληθωρισμό και την ανεργία, οι οποίες μπορεί να σηματοδοτήσουν πως το κόστος χρηματοδότησης της Βρετανίας ενδέχεται να αυξηθεί πιο σύντομα από ότι αρχικά αναμενόταν

 

Οι μετοχές της Havas υποχώρησαν 3,84% μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων κερδοφορίας, τα οποία ήταν χαμηλότερα των εκτιμήσεων, λόγω σημαντικής επιβράδυνσης στην αγορά της Νότιας Αμερικής.

 

Οι μετοχές της γαλλικής CGG υποχώρησαν 2,6% μετά την μείωση του στόχου για τις πωλήσεις του συνόλου του έτους, λόγω αδύναμης ζήτησης για αντισεισμικό εξοπλισμό.

 

Οι μετοχές της Commerzbank σημείωσαν ράλι 10,10% μετά την ανακοίνωση της αύξησης της κερδοφορίας γ' τριμήνου κατά 15%.

 

Οι μετοχές της Societe Generale έκλεισαν με άνοδο 2,9% μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων κερδοφορίας που έδειξαν πως τα κέρδη γ' τριμήνου διαμορφώθηκαν στα 534 εκατ. ευρώ.

 

Οι μετοχές της Siemens ενισχύθηκαν 3,38% μετά την ανακοίνωση μικρής αύξησης των εσόδων

Απώλειες και στη Wall

Αρνητικά πρόσημα και στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, καθώς η αιφνιδιαστική απόφαση της ΕΚΤ για μείωση των επιτοκίων δεν μπορεί να αντισταθμίσει τις ανησυχίες που προκύπτουν γύρω από την μείωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων της Fed, λόγω της βελτίωση της εικόνας 

 της αμερικάνικης οικονομίας. 

 

Απώλειες για τον Dow Jones κατά 0,14%, στο μείον 0,37% ο δείκτης S&P 500, και πτώση 0,97% για τον δείκτης Nasdaq.

 

 

Η αποφάση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, έρχεται σε μία στιγμή όπου οι επενδυτές στις ΗΠΑ ψάχνουν για πιο καθαρές ενδείξεις σχετικά με την πορεία της εγχώριας οικονομίας και της αγοράς εργασίας, ούτως ώστε να καταλάβουν πιο θα έιναι το μέλλον της στάση πολιτικής της Fed σχετικά με το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων.

 

Παράλληλα, ανακοινώθηκαν και τα στοιχεία από την αγορά εργασίας που έδειξαν μείωση για τέταρτη συνεχή εβδομάδα του αριθμού των αμερικανών που υπέβαλαν για πρώτη φορά αίτημα για επίδομα ανεργίας, με τις νέες αιτήσεις να υποχωρούν κατά 9.000 στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 336.000, την εβδομάδα που έληξε στις 2 Νοεμβρίου.

 

Στο μέτωπο των μετοχών, ξεκίνησε σήμερα η διαπραγμάτευση της μετοχής του Twitter στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, με την τιμή της δημόσιας εγγραφής στα 26 δολάρια.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.