ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Απώλειες στη Wall Street

00:29 - 13 Νοε 2013 | Σχόλια Αγοράς
Απώλειες στη Wall Street
Αρνητικά πρόσημα και στις ευρωπαϊκές αγορές.

Με απώλειες ολοκληρώθηκε την Τρίτη η συνεδρίαση της Wall Street, καθώς δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη το τοπίο αναφορικά με τις πιθανότητες ενός πρόωρου tapering από την Federal Reserve. Επιπλέον, οι επενδυτές αξιολογούν τα αποτελέσματα κερδοφορίας των εταιρειών.

 

Μετά από δυο θετικές συνεδριάσεις, ο δείκτης Dow Jones έκλεισε με απώλειες 0,20% στις 15,751 μονάδες. Αρνητικό πρόσημο και για τον ο δείκτη S&P 500, στο -0,22% και στις 1,768 μονάδες. Οριακά κέρδη 0,01% για τον δείκτη Nasdaq που έκλεισε στις 3,920 μονάδες.

 

Οι οικονομολόγοι εκτιμούν πως η Fed θα καθυστερήσει τη μείωση του προγράμματος αγοράς assets, μέχρι την συνεδρίαση της 18-19 Μαρτίου του 2014, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση του Bloomberg. Oι φορείς χάραξης πολιτικής θα μειώσουν πιθανώς το μηνιαίο ρυθμό αγορών ομολόγων στα 70 δισ. δολάρια εκείνο το διαστημα, αλλά δεν αναμένεται το tapering να ανακοινωθεί στην συνεδρίαση της 17-18 Δεκεμβρίου.

 

Οι επενδυτές μπορεί να λάβουν κάποιες ενδείξεις σχετικά με τις προθέσεις της Fed, την Πέμπτη, όταν η νυν αντιπρόεδρος και μέλλουσα επικεφαλής της ομοσπονδιακής τράπεζας, Τζάνετ Γέλεν, καταθέσει στην Τραπεζική Επιτροπή της Γερουσίας. Η Γέλεν θεωρείται υπέρμαχος των μέτρων στήριξης της οικονομικής ανάκαμψης και αναμένεται να κινηθεί σε γενικές γραμμές σε ανάλογη στρατηγική με αυτήν του Μπεν Μπερνάνκε.

 

Η στήριξη της Fed έχει βοηθήσει στην ώθηση του S&P 500 κατά περισσότερο από 160% από τα χαμηλά του Μαρτίου του 2009. Ο δείκτης έχει ενισχυθεί 24% μέχρι στιγμής το 2013, οδεύοντας στην καλύτερη χρονιά της δεκαετίας, και διαπραγματεύεται με εκτιμώμενο δείκτη p/e στο 16, πάνω από τον πενταετή μέσο του 14.

 

Κάποιοι αναλυτές πάντως θέτουν αμφιβολίες για το πόσο μπορεί η ανοδική τάση να διαρκέσει.
«Μετά από ένα τέτοιο ισχυρό ράλι, υπάρχουν πιθανότητες για διόρθωση» όπως επισημαίνει ο Πάτρικ Σπένσερ, επικεφαλής τ αμερικανικών μετοχών στην Robert W. Baird. «Πολλοί επενδυτές αυτή τη στιγμή παίρνουν μια ανάσα, και όπου και αν κοιτάξει κανείς δεν θα βρει λόγο για τον οποίο αυτό το ράλι μπορεί να διαρκέσει», όπως προσθέτει.

Ευρώπη

Σε αρνητικό έδαφος έκλεισαν, την Τρίτη, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς αρκετές εταιρείες εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για την προοπτική της οικονομίας, στo πλαίσιo των ανακοινώσεων των αποτελεσμάτων κερδοφορίας τους, ενώ τα βλέμματα παραμένουν στραμμένα και στις τυχόν ενδείξεις για την περαιτέρω πολιτική της Fed.

 

Ο δείκτης FTSEurofirst 300 υποχώρησε 0,57%, ο δείκτης FTSE 100 σημείωσε πτώση 0,17%, ο DAX κατέγραψε απώλειες 0,18%, ο CAC 40 έκλεισε 0,25% χαμηλότερα, ενώ στο -0,83% έκλεισε ο ΙΒΕΧ 35 και στο -0,46% ο ιταλικός FTSE MIB.

Ο

ι μετοχές της Deutsche Post υποχώρησαν 0,14% παρόλο που τα αποτελέσματα κερδοφορίας ήταν ανώτερα των εκτιμήσεων των αναλυτών, καθώς ο CEO της εταιρείας δήλωσε πως δεν είχε δει ακόμη να σημειώνεται παγκόσμια ανάκαμψη στον κλάδο.

 

Οι μετοχές της Vodafone ενισχύθηκαν 1,72%, καθώς η εταιρεία ανακοίνωσε ότι αναδιατάσσει τις επενδύσεις στο δίκτυό της, μετά τα αποτελέσματα κερδοφορίας που έδειξαν πτώση στα κέρδη στο πρώτο εξάμηνο του οικονομικού της έτους.

 

Οι μετοχές της Talk Talk σημείωσαν άνοδο 10,2% μετά την αύξηση του guidance των εσόδων της για το τρέχον έτος.

 

Οι μετοχές της Swiss Life ενισχύθηκαν 5,06%, μετά την ανακοίνωση ότι ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας θα αποχωρήσει τον Ιούλιο του 2014.

Οι μετοχές τις Henkel σημείωσαν άνοδο 1,27%, μετά την αύξηση του περιθωρίου κέρδους για το 2013.

 

Η επενδυτική προσοχή παραμένει στραμμένη στην Fed, εν αναμονή των σχολίων-κλειδιά από τους αξιωματούχους της ομοσπονδιακής τράπεζας, Ντένις Λόκχαρτ και Ναραγιάνα Κοχαρλακότα, αργότερα μέσα στην ημέρα.

 

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.