ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πτώση λόγω Κίνας στη Wall και λόγω Fed στην Ευρώπη

17:46 - 13 Νοε 2013 | Σχόλια Αγοράς
Πτωτικά κινείται η Wall Street, μετά τα απογοητευτικά νέα από την Κίνα, όπου οι ηγέτες της δεν κατάφεραν να δώσουν μια ξεκάθαρη κατεύθυνση πολιτικής, ενώ οι επενδυτές συνεχίζουν να λαμβάνουν μικτά μηνύματα σχετικά με το «αύριο» της πολιτικής της Fed, γύρω από το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων.

Στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που παρουσίασε η ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, υπήρξαν πολλές ασάφειες, ενώ δεν δόθηκαν λεπτομέρειες  γύρω από τη μεταρρύθμιση του χρηματοπιστωτικού κλάδου, γεγονός που απογοήτευσε  τους επενδυτές.

 

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος τη Fed στην Ατλάντα, Ντένις Λόκχαρτ, δήλωσε χθες πως δεν αποκλείει μια σταδιακή μείωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης κατά τη συενδρίαση του Δεκεμβρίου, αν και ο ίδιος θεωρεί ότι η Fed θα πρέπει να διατηρήσει την πολιτική της νομισματικής χαλάρωσης.

 

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Bloomberg, οι οικονομολόγοι εκτιμούν πως η Fed θα καθυστερήσει τη μείωση του προγράμματος αγοράς assets, μέχρι την συνεδρίαση της 18-19 Μαρτίου του 2014. Oι φορείς χάραξης πολιτικής θα μειώσουν πιθανώς το μηνιαίο ρυθμό αγορών ομολόγων στα 70 δισ. δολάρια εκείνο το διαστημα, αλλά δεν αναμένεται το tapering να ανακοινωθεί στην συνεδρίαση της 17-18 Δεκεμβρίου.

Στο μέτωπο των μετοχών, η μετοχή της Starbucks υποχωρεί 0,9% μετά την ανακοίνωση της εταιρείας ότι θα πληρώσει 2,76 δισ. δολάρια στην Mondelez International για να δώσει τέλος στην διαμάχη που έχει προκύψει σχετικά με τον συσκευασμένο καφέ.

Η μετοχή της Tesla Motors ενισχύεται 1,85% καθώς ο συν-ιδρυτής της εταιρείας, Έλον Μουσκ, δήλωσε πως η Tesla δεν θα ανακαλέσει το μοντέλο αυτοκινήτων, Model S.

 

Oι μετοχές της Macy's σημειώνουν άνοδο 7,12% μετά τα πολύ καλά αποτελέσματα κερδοφορίας τα οποία νίκησαν τις προβλέψεις των αναλυτών.

 

Ευρώπη

Σε αρνητικό έδαφος κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς οι επενδυτές συνεχίζουν να λαμβάνουν ανάμεικτα μηνύματα από τους αξιωματούχους της Federal Reserve, ενισχύοντας την αβεβαιότητα γύρω από την μελλοντική πολιτική της ομοσπονδιακής τράπεζας, σχετικά με το πρόγραμμα αγορά ομολόγων.

 

Ο δείκτης FTSEurofirst 300 υποχωρεί 0,53%, ακολουθώντας τα βήματα των αγορών στην Ασία και τις ΗΠΑ, καθώς η ενίσχυση της συζήτησης γύρω από το tapering, επιβαρύνει το διεθνές επενδυτικό κλίμα.

 

Ο δείκτης FTSE 100 σημειώνει απώλειες 0,95%, ο DAX υποχωρεί 0,33%, ο CAC 40 καταγράφει πτώση 0,37% , ενώ 0,28% και 0,45% χαμηλότερα κινούντια ο ΙΒΕΧ 35 και ο FTSE MIB, αντίστοιχα.

 

Την Τρίτη, ο πρόεδρος της Fed στην Ατλάντα, Ντένις Λόκχαρτ, δήλωσε ότι τα ενθαρρυντικά στοιχεία του  Οκτωβρίου από το μέτωπο των θέσεων εργασίας, δεν θα αλλάξουν ουσιαστικά την εξίσωση όταν η Fed συνεδριάσει τον επόμενο μήνα για να αποφασίσει αν θα μειώσει τον ρυθμό των αγορών assets.

 

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Fed στην Μινεάπολη, Ναραγιάνα Κοχερλακότα, είπε σε ομιλία του την Τρίτη ότι με τον πληθωρισμό να παραμένει αδύναμος, δεν υπάρχει λόγος να φοβάται κανείς τα νομισματικά μέτρα τόνωσης.

Οι παρατηρήσεις τους ακολουθούν εκείνες των του προέδρου της Fed στο Ντάλας, Ρίτσαρντ Φίσερ, ο οποίος δήλωσε στο CNBC την Τρίτη ότι «το tapering δεν θα μπορούσε να συνεχιστεί για πάντα».

Σήμερα, τα σχόλια του προέδρου της Fed, Μπεν Μπερνάνκε, θα συγκεντρώσουν το επενδυτικό ενδιαφέρον για ενδείξεις  σχετικά με την κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής. Εν τω μεταξύ, η αντιπρόεδρος Τζάνετ Γέλεν θα καταθέσει ενώπιον της Επιτροπής Τραπεζών της Γερουσίας την Πέμπτη.

 

Μιλώντας στο CNBC νωρίτερα την Τετάρτη, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λεου, εμφανίστηκε αισιόδοξος για το ρυθμό ανάπτυξης στις ΗΠΑ και τόνισε ότι ο κόσμος δεν μπορεί να βασίζεται στις ΗΠΑ για την στήριξη της παγκόσμιας οικονομίας.

 

Οι επενδυτές επίσης απογοητεύτηκαν από την έλλειψη λεπτομερειών γύρω από τις μεταρρυθμίσεις που ανακοινώθηκαν κατά την τρίτη συνεδρίαση Ολομέλειας της Κίνας. Οι ηγέτες δεσμεύτηκαν να αφήσουν τις αγορές να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην οικονομία κατά την επόμενη δεκαετία, αλλά δεν δόθηκαν περαιτέρω λεπτομέρειες.

 

Στη Βρετανία, οι επενδυτές αναμένουν την τριμηνιαία έκθεση πληθωρισμού της Τράπεζας της Αγγλίας, σήμερα, στην οποία αναμένεται να αναθεωρήσει τις οικονομικές της προβλέψεις λόγω της βελτίωσης της οικονομίας, προκαλώντας εικασίες ότι θα μπορούσε να αυξήσει τα επιτόκια νωρίτερα από ό, τι είχε προβλεφθεί. Τα μηνιαία στοιχεία για την απασχόληση στην Βρετανία επίσης θα ανακοινωθούν σήμερα.

 

Πριν από λίγο ανακοινώθηκαν τα στοιχεία από την αγορά  εργασίας της Βρετανίας, όπου η ανεργία σημείωσε πτώση στο γ' τρίμηνο, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2009.

Συγκεκριμένα, το ποσοστό ανεργίας υποχώρησε στο 7,6% από 7,7%, και ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε κατά 48.000.

Επίσης, ο αριθμός των εργαζομένων αυξήθηκε κατά 177.000 στα 29,953 εκατ. στο τρίμηνο, ενώ ο αριθμός των νέων αιτήσεων για επίδομα ανεργίας υποχώρησε τον Οκτώβριο κατά 41.700.

 

Οι μετοχές της δανέζικης ναυτιλιακής Moller-Maersk ενισχύονται 0,7% μετά από τα αποτελέσματα κερδοφορίας γ' τριμήνου, όπου τα καθαρά κέρδη και τα έσοδα ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

 

Η μετοχή της Sainsburys σημειώνει άνοδο 1,3% μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της, τα οποία έδειξαν αύξηση στα κέρδη προ φόρων, τα οποία ανήλθαν στα 400 εκατομμύρια στερλίνες, σε σχέση με 374 εκατ. πριν από ένα χρόνο.

Η μετοχή της Carlsberg καταγράφει κέρδη 2,28%, αφού διατήρησε τις προβλέψεις των εσόδων της για το τρέχον έτος αμετάβλητες, παρά τις αδύναμες πωλήσεις στην Ασία.

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.