ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πτώση στις ευρωπαϊκές αγορές

20:50 - 13 Νοε 2013 | Σχόλια Αγοράς
Πτώση στις ευρωπαϊκές αγορές
Σε θετικό έδαφος κινείται το αμερικανικό χρηματιστήριο.

Με απώλειες έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς οι επενδυτές συνεχίζουν να μην έχουν ορατότητα σχετικά με το «αύριο» του προγράμματος αγοράς ομολόγων της Fed, μετά και τις πρόσφατες δηλώσεις των αξιωματούχων της ομοσπονδιακής τράπεζας.

 

Ο δείκτης FTSEurofirst 300 υποχώρησε 0,59%, ο δείκτης FTSE 100 σημείωσε απώλειες 1,44%, ο DAX υποχώρησε 0,24%, ο CAC 40 κατέγραψε πτώση 0,56% , ενώ 0,33% και 1,43% χαμηλότερα έκλεισαν ο ΙΒΕΧ 35 και ο FTSE MIB, αντίστοιχα.

 

Την Τρίτη, ο αξιωματούχος της Fed, Ντένις Λόκχαρτ, δήλωσε ότι τα ενθαρρυντικά στοιχεία του Οκτωβρίου από το μέτωπο των θέσεων εργασίας, δεν θα επηρεάσουν την Fed στην συνεδρίαση του επόμενου μήνα, γύρω από την απόφαση της μείωσης ή όχι του ρυθμού των αγορών assets.

 

Ο πρόεδρος της Fed στην Μινεάπολη, Ναραγιάνα Κοχερλακότα, είπε την Τρίτη πως με τον πληθωρισμό να παραμένει αδύναμος, δεν υπάρχει λόγος να φοβάται κανείς τα νομισματικά μέτρα τόνωσης.

 

Ο πρόεδρος της Fed στο Ντάλας, Ρίτσαρντ Φίσερ, δήλωσε ότι το tapering δεν θα μπορούσε να συνεχιστεί για πάντα.

 

Εντός της ημέρας αναμένονται και οι σχετικές δηλώσεις του επικεφαλής της Fed, Μπεν Μπερνάνκε, ενώ αύριο Πέμπτη αναμένεται η κατάθεση στην Τραπεζική Επιτροπή της Γερουσίας, της νυν αντιπροέδρου και υποψήφιας προέδρου της ομοσπονδιακής τράπεζας, Τζάνετ Γέλεν.

 

Η ταχύτερη από την αναμενόμενη ανάκαμψη της ανεργίας στη Βρετανία, επίσης αύξησε τις προσδοκίες πως η Τράπεζα της Αγγλίας θα προχωρήσει πιο σύντομα από ότι αναμενόταν πριν, στην αύξηση των επιτοκίων από το χαμηλό-ρεκόρ του 0,50%, οδηγώντας τον βρετανικό δείκτη FTSE 100 σήμερα, σε ισχυρές απώλειες.

 

Η ΒΟΕ εκτιμά ότι η Βρετανία θα δει το επίπεδο του 7% για την ανεργία, ίσως και στο τελευταίο τρίμηνο του 2014, εάν τα επιτόκια παραμείνουν χαμηλά, δηλαδή δύο χρόνια νωρίτερα από ότι είχε προβλέψει τον Αύγουστο.

 

Τα επίσημα στοιχεία από την αγορά εργασίας της Βρετανίας, έδειξαν ότι η ανεργία σημείωσε πτώση στο γ' τρίμηνο, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2009.

 

Συγκεκριμένα, το ποσοστό ανεργίας υποχώρησε στο 7,6% από 7,7%, και ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε κατά 48.000. Επίσης, ο αριθμός των εργαζομένων αυξήθηκε κατά 177.000 στα 29,953 εκατ. στο τρίμηνο, ενώ ο αριθμός των νέων αιτήσεων για επίδομα ανεργίας υποχώρησε τον Οκτώβριο κατά 41.700.

 

Τα στοιχεία της βιομηχανικής παραγωγής της Ευρωζώνης ήταν κατώτερα των εκτιμήσεων, αφού έδειξαν μηνιαία πτώση της τάξης του 0,5%, έναντι πτώσης 0,3% που περίμεναν οι αναλυτές. Ωστόσο, ετησίως, η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 1,1%, ξεπερνώντας τις προβλέψεις των αναλυτών.

 

Οι μετοχές της δανέζικης ναυτιλιακής Moller-Maersk ενισχύθηκαν 1,03% μετά από τα αποτελέσματα κερδοφορίας γ' τριμήνου, όπου τα καθαρά κέρδη και τα έσοδα ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

 

Η μετοχή της Sainsburys έκλεισαν με άνοδο 2,9% μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της, τα οποία έδειξαν αύξηση στα κέρδη προ φόρων, τα οποία ανήλθαν στα 400 εκατομμύρια στερλίνες, σε σχέση με 374 εκατ. πριν από ένα χρόνο.

 

Η μετοχή της Carlsberg κατέγραψει κέρδη 0,9%, αφού διατήρησε τις προβλέψεις των εσόδων της για το τρέχον έτος αμετάβλητες, παρά τις αδύναμες πωλήσεις στην Ασία.

 

Οι τραπεζικές μετοχές βάρυναν τον ιταλικό δείκτη, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων κερδοφορίας της Unicredit

που σημείωσε 40% πτώση στα κέρδη γ' τριμήνου και μεγαλύτερη από την αναμενόμενη πτώση στα καθαρά έσοδα από τόκους. Οι μετοχές της έκλεισαν με πτώση 4,49%.

 

Η Banco Popolare ανακοίνωσε αύξηση των write-downs της τάξης του 17% στο γ' τρίμηνο, στα 248 εκατ. ευρώ. οι μετοχές τις υποχώρησαν 6,09%.

Κέρδη στη Wall

Σε θετικό έδαφος έχει επιστρέψει η Wall Street,παρά τα απογοητευτικά νέα από την Κίνα, όπου οι ηγέτες της δεν κατάφεραν να δώσουν μια ξεκάθαρη κατεύθυνση πολιτικής, ενώ οι επενδυτές συνεχίζουν να λαμβάνουν μικτά μηνύματα σχετικά με το «αύριο» της πολιτικής της Fed, γύρω από το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων.

 

Αμετάβλητος ο δείκτης Dow Jones, κέρδη 0,54% καταγράφει ο Nasdaq, στο +0,24% ο S&P 500.

 

Στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που παρουσίασε η ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, υπήρξαν πολλές ασάφειες, ενώ δεν δόθηκαν λεπτομέρειες γύρω από τη μεταρρύθμιση του χρηματοπιστωτικού κλάδου, γεγονός που απογοήτευσε τους επενδυτές.

 

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος τη Fed στην Ατλάντα, Ντένις Λόκχαρτ, δήλωσε την Τρίτη πως δεν αποκλείει μια σταδιακή μείωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης κατά τη συενδρίαση του Δεκεμβρίου, αν και ο ίδιος θεωρεί ότι η Fed θα πρέπει να διατηρήσει την πολιτική της νομισματικής χαλάρωσης.

 

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Bloomberg, οι οικονομολόγοι εκτιμούν πως η Fed θα καθυστερήσει τη μείωση του προγράμματος αγοράς assets, μέχρι την συνεδρίαση της 18-19 Μαρτίου του 2014.

 

Oι φορείς χάραξης πολιτικής θα μειώσουν πιθανώς το μηνιαίο ρυθμό αγορών ομολόγων στα 70 δισ. δολάρια εκείνο το διαστημα, αλλά δεν αναμένεται το tapering να ανακοινωθεί στην συνεδρίαση της 17-18 Δεκεμβρίου.

 

Στο μέτωπο των μετοχών, η μετοχή της Starbucks υποχωρεί 0,9% μετά την ανακοίνωση της εταιρείας ότι θα πληρώσει 2,76 δισ. δολάρια στην Mondelez International για να δώσει τέλος στην διαμάχη που έχει προκύψει σχετικά με τον συσκευασμένο καφέ.

 

Η μετοχή της Tesla Motors ενισχύεται 1,85% καθώς ο συν-ιδρυτής της εταιρείας, Έλον Μουσκ, δήλωσε πως η Tesla δεν θα ανακαλέσει το μοντέλο αυτοκινήτων, Model S.

 

Oι μετοχές της Macy's σημειώνουν άνοδο 7,12% μετά τα πολύ καλά αποτελέσματα κερδοφορίας τα οποία νίκησαν τις προβλέψεις των αναλυτών.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.