ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ισχυρά κέρδη στη Wall Street

00:54 - 16 Νοε 2013 | Σχόλια Αγοράς
Ισχυρά κέρδη στη Wall Street
Θετικά πρόσημα και στην Ευρώπη.

Σε νέα επίπεδα ρεκόρ κινήθηκε την Παρασκευή η Wall Street μετά και το ράλι που προκάλεσε η κατάθεση της Τζάνετ Γέλεν στην Επιτροπή Τραπεζικών Υποθέσεων της Γερουσίας, η οποία ενίσχυσε τις προσδοκίες πως η Fed θα συνεχίσει τα μέτρα τόνωσης της οικονομίας για αρκετό διάστημα ακόμη.

 

Ο δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,54 % στις 15,962 μονάδες και ο δείκτης S&Ρ 500 σημείωσε άνοδο 0,41 % και έκλεισε στις 1,790 μονάδες. Να σημειωθεί ότι οι δυο δείκτες συμπλήρωσαν έκτη εβδομάδα κερδών. 0,33 % υψηλότερα κινήθηκε ο δείκτης Nasdaq, κλείνοντας στις 3,986 μονάδες.

 

"Για το βραχυπρόθεσμο διάστημα, τα σχόλια της Γέλεν είναι θετικά για τις αγορές", σημείωσε ο Μπενουά Πελόιλ, στρατηγικός αναλυτής της Natixis . Η Γέλεν είναι στην ίδια γραμμή με τον Μπερνάνκε, και δήλωσε ότι θα μπορούσε να κάνει ακόμα περισσότερα από ότι ο νυν επικεφαλής της Fed.

 

"Αυτή η ρητορική αρέσει ξεκάθαρα στις αγορές, ωστόσο, σε ότι αφορά τον μακροπρόθεσμο ορίζοντα, η Γέλεν τόνισε αυτό που ήδη γνωρίζουμε, ότι δηλαδή υπάρχουν ακόμα ισχυρές αδυναμίες στην οικονομία των ΗΠΑ", πρόσθεσε ο αναλυτής.

 

H Γέλεν δήλωσε, στο πλαίσιο της κατάθεσή της ενώπιον της Επιτροπής Τραπεζικών Υποθέσεων της Γερουσίας, ότι τα οφέλη του προγράμματος αγοράς ομολόγων της Fed ξεπερνούν, για την ώρα, τα κόστη.

 

"Είναι σημαντικό να μην αφαιρεθεί η στήριξη της οικονομίας , ιδιαίτερα την στιγμή που η ανάκαμψη είναι εύθραυστη και τα διαθέσιμα εργαλεία για τη νομισματική πολιτική , εάν η οικονομία "χτυπηθεί", είναι περιορισμένα, δεδομένου ότι τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια είναι στο μηδέν", πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

 

Σε ό,τι αφορά το πρόσφατο ράλι στην αγορά, η Γέλεν σημείωσε πως τιμές των μετοχών έχουν αυξηθεί αρκετά αλλά σε καμία περίπτωση δεν βρίσκονται σε συνθήκες «φούσκας», αυξάνοντας έτσι την επενδυτική όρεξη για ρίσκο.

 

Στα κέρδη των εταιρειών του Dow Jones, τον τόνο έδωσε η Exxon Mobil μετά την ανακοίνωση της Berkshire Hathaway ότι αγόρασε μερίδιο της πετρελαϊκής εταιρείας, αξίας 3,7 δισ. δολ.

Χαμόγελα στην Ευρώπη

Με κέρδη έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, στον απόηχο των δηλώσεων της Τζάνετ Γέλεν στο πλαίσιο της κατάθεσής στην Τραπεζική Επιτροπή της Γερουσίας, όπου ενίσχυσε τις προσδοκίες των επενδυτών για συνέχιση της τρέχουσας πολιτικής τόνωσης της οικονομίας από την Fed, για αρκετό διάστημα ακόμη.

 

Ο δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε με άνοδο 0,27%, o δείκτης FTSE 100 σημείωσε κέρδη 0,41%, ο DAX ενισχύθηκε 0,21% και ο CAC 40 0,19%.
Ωστόσο, τόσο ο ισπανικός ΙΒΕΧ όσο και ο ιταλικός FTSE MIB έκλεισαν με απώλειες, 0,13% και 0,39% αντίστοιχα, μετά την προειδοποίηση της Κομισιόν στην Ιταλία για το χρέος της και στην Ισπανία για το έλλειμμά της κατά το 2014, εφιστώντας τους την προσοχή για τον κίνδυνο να μην ανταποκριθούν στους στόχους.

 

Όπως δήλωσε η Κομισόν, το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2014 της Ιταλίας και της Ισπανίας, υπάρχει κίνδυνος να μην συμβαδίζει με τους κανόνες του ευρωπαϊκού συμφώνου σταθερότητας και ανάπτυξης.

 

Να θυμίσουμε, ότι κατά την κατάθεσή της ενώπιον της Επιτροπής Τραπεζών της Γερουσαίς , η Τζάνετ Γέλεν δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα δεν πρόκειται να μειώσει το πρόγραμμα τόνωσης σύντομα, εκφράζοντας την ανησυχία της για την οικονομία, την υποτονική αύξηση των θέσεων εργασίας και το χαμηλό ποσοστό του πληθωρισμού. Συνολικά, είχε θεωρηθεί ως υπέρμαχος των μέτρων τόνωσης και πολύ ευθυγραμμισμένη με τις απόψεις του Μπεν Μπερνάνκε.

 

Oι μετοχές της Vivendi ενισχύθηκαν 2,91%, καθώς η γαλλική πολυεθνική του κλάδου των ΜΜΕ και των τηλεπικοινωνιών, ανακοίνωσε αποτελέσματα κερδοφορίας τα οποία ξεπέρασαν κατά πολύ τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

 

Οι μετοχές της Safran έκλεισαν με πτώση 3,8% μετά την ανακοίνωση του Γάλλου υπουργού Οικονομικών Πιέρ Μοσχοβισί, ότι το κράτος έχει πουλήσει το 4,7% του μεριδίου του στην εταιρεία.

 

Οι μετοχές της ελβετικής εταιρείας κατασκευής σοκολάτας, Barry Callebaut, ενισχύθηκαν κατά 2,91% μετά την αναβάθμισή της από την UBS σε «buy» από «ουδέτερη» στάση.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.