ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Wall: Έγραψε και τις 16.000 για πρώτη φορά στην ιστορία της

18:05 - 18 Νοε 2013 | Σχόλια Αγοράς
Φορτσάρουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

 

Ανοδικά συνεχίζει και σήμερα να κινείται η Wall Street, χτυπώντας νέα ρεκόρ, μετά τα ιστορικά υψηλά της Παρασκευής, όπου συμπληρώθηκαν έξι συνεχόμενες εβδομαάδες ανόδου, καθώς οι εικασίες ότι η Fed θα διατηρήσει την τρέχουσα νομισματική της πολιτική, και δεν θα βιαστεί να προχωρήσει στο tapering, συνεχίζουν να ενισχύουν την αισιοδοξία των επενδυτών.

 

Ο δείκτης Dow Jones σημειώνει άνoδο 0,54% χτυπώντας τις 16.000 μονάδες για πρώτη φορά στην ιστορία του, ο δείκτης S&P 500 καταγράφει κέρδη 0,42% στο ιστορικό υψηλό των 1.800 μονάδων και 33% υψηλότερα κινείται ο Nasdaq.
Πάντως κάποιοι αναλυτές έχουν ήδη αρχίσει και προειδοποιούν για το ενδεχόμενο διόρθωσης στην αγορά.

 

«Νομίζω ότι υπάρχει περιθώριο πλέον για ρευστοποιήσεις κερδών» επισημαίνει ο Αρνόντ Σκαρπάτσι, επκεφαλής ανάλυσης στην Montaigne Capital.  Καθώς οδεύουμε προς το τέλος του έτους και πλησιάζουμε την περίοδο της συζήτησης της οροφής του χρέους στις αρχές του επόμενου έτους, η μεταβλητότητα θα αρχίσει να αυξάνεται, όπως προσθέτει. «Είμαι πολύ επιφυλακτικός για την αγορά σε ότι αφορά τις αρχές του 2014», τονίζει χαρακτηριστικά.

 

Το επενδυτικό ενδιαφέρον αναμένεται να συγκεντρώσει σήμερα ο δείκτης για την εμπιστοσύνη των κατασκευαστών τον Νοέμβριο, ενώ στο υπόλοιπο της εβδομάδας οι επενδυτές θα λάβουν περαιτέρω σημαντικές ενδείξεις για το «αύριο» της πολιτικής της Fed.
Αύριο το βράδυ αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον η ομιλία του Μπεν Μπερνάνκε στην Ουάσινγκτον, ενώ την Τετάρτη  ανακοινώνονται οι λιανικές πωλήσεις, οι τιμές καταναλωτή, οι μεταπωλήσεις κατοικιών και τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της Fed.

 

Επίσης, την Πέμπτη ακολουθούν οι ανακοινώσεις των στοιχείων για τα επιδόματα ανεργίας.
Στο μέτωπο των μετοχών, η μετοχή της Tyson Foods σημειώνει κέρδη 4,31% μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τριμήνου τα οποία έδειξαν αύξηση στα κέρδη και τα έσοδα της εταιρειας.

 

Η μετοχή της Boeing ενισχύεται 3,95% μετά την ανακοίνωσή της στο Dubai Air Show χθες ότι έχει δεχθεί 259 παραγγελίες για το νέο 777Χ.

 

Οι μετοχές της Nvidia υποχωρούν 1,95% μετά την υποβάθμισή τους σε underweight από equal-weight, από την  Morgan Stanley.

Οι μετοχές της Microsoft επίσης σημειώνουν πτώση, κατά 1,32%, μετά την υποβάθμισή τους σε underperform από neutral, από την Bank of America.

 

Ευρώπη

Οι ευρωπαϊκές μετοχές δεν ακολουθούν την τάση που κατέγραψαν νωρίτερα οι αγορές στην Ασία και κινούνται πιο επιφυλακτικά, μετά το μεγαλύτερο ανοδικό σερί των τελευταίων 15 μηνών που σημείωσε ο δείκτης Stoxx Europe 600 την Παρασκευή, με έξι συνεχόμενες ανοδικές εβδομάδες.

 

Ο δείκτης Stoxx Europe 600 υποχωρεί σήμερα 0,2%, ο δείκτης FTSEurofirst 300 κινείται οριακά υψηλότερα 0,01%, ο FTSE 100 του Λονδίνου καταγράφει πτώση 0,05%, ο DAX σημειώνει κέρδη 0,04%, ο CAC 40 κινείται 0,01% χαμηλότερα, ενώ άνοδο 0,15% και 0,79% καταγράφουν ο ΙΒΕΧ και ο FTSE MIB, αντίστοιχα.

 

Οι εταιρείες εξόρυξης, λόγω τηνς έκθεσή τους στην Κίνα, ξεχωρίζουν σε αποδόσιες μετά την απόφαση της Κίνας να προχωρήσει στο ευρύτερο σ΄χεδιο εμταρρυθμ΄σιεων που ε΄χει εφαρμόσει ποτέ από την δεκαε΄τια του 1990.

 

Αυτές οι «τολμηρές» μεταρρυθμίσεις υπόσχονται σαρωτικές αλλαγές στην οικονομική πολιτική, στην πολιτική του οικογενειακού προγραμματισμού, το σωφρονιστικό σύστημα και τον κοινωνικό ιστό. Περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων, τη διευκόλυνση της πολιτικής του ενός παιδιού, την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων εγγραφής κατοικίας καταργώντας τους ισχύοντες περιορισμούς όσον αφορά την διαμονή πολιτών σε μικρές πόλεις και δήμους, την ένωση των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης των αστικών και των επαρχιακών περιοχών, τη θέσπιση οικολογικού φόρου, την αναπροσαρμογή των τιμών διάθεσης ενέργειας ώστε να ανταποκρίνονται στις συνθήκες της αγοράς, ενώ θα ενθαρρύνει τις κινήσεις ιδιωτικών κεφαλαίων σε πολλούς τομείς.

 

Οι αναλυτές επισημαίνουν επίσης τις ανησυχίες σχετικά με την αλλαγές στην ρευστότητας της αμερικανικής Federal Reserve, ως λόγο  για την επιφυλακτικότητα των επενδυτών στην Ευρώπη.

 

Οι μετοχές των ΗΠΑ σημείωσαν νέα άνοδο την Παρασκευή, με τον Dow Jones και τον S&P 500 να σημειώνουν την έκτη συνεχόμενη εβδομάδα ανόδου, αγγίζοντας νέα επίπεδα ρεκόρ.

 

Όπως σημειώνει ο Μαικλ Χιούσον, επικεφαλής αναλυτής στην CMC Markets, οι  επενδυτές στην Ευρώπη δεν είναι τόσο bullish όσο οι επενδυτές στις ΗΠΑ.

 

Φαίνεται ότι παρά τις ανησυχίες σχετικά με παγκόσμια ανάπτυξη, οι επενδυτές έχουν υιοθετήσει μια σχεδόν απόλυτα θετική στάση στις μετοχές των ΗΠΑ, μετά και τα σχόλια της Τζάνετ Γέλεν  την περασμένη εβδομάδα στην Επιτροπή Τραπεζών της Γερουσίας, όπως τονίζει ο αναλυτής.

 

Αν και αυτό συνεχίζει να τροφοδοτεί με ισχυρά καύσιμα ανόδου τις αγορές των ΗΠΑ, και οι αγορές της Ασίας δέχονται ώθηση λόγω των λεπτομερειών γύρω από τις κινεζικές μεταρρυθμίσεις, οι ευρωπαϊκές αγορές εξακολουθούν να παραμένουν πιο προσεκτικές, όπως προσθέτει.

 

Αυτή η εβδομδα θα φέρει κάποιες κρίσιμες ενδείξεις σχετικά με το μέλλον της πολίτικής της Fed. Την Τρίτη το βράδυ οι αγορές αναμένουν με ενδιαφέρον την ομιλία του προέδρου Mπεν Μπερνάνκε και την Τετάρτη, την δημοσιοποίηση των πρακτικών της Fed από την συνεδρίαση του Οκτωβρίου. Επιπλέον, τα αρχικά στοιχεία της ανεργίας την Πέμπτη, θα δώσουν περαιτέρω ενδείξεις για την κατάσταση της αγοράς εργασίας.

 

Οι επενδυτές θα παρακολουθούν και την Ιταλία αυτή την εβδομάδα για να δούν αν η εύθραυστη ιταλική κυβέρνηση μπορεί να επιβιώσει

μετά την διάσπαση εντός του κόμματος του Σίλβιο Μπερλουσκόνι το περασμένο Σαββατοκύριακο. Ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας Αντζελίνο Αλφάνο δήλωσε το Σάββατο ότι και οι πέντε κεντροδεξιοί υπουργοί θα παραμείνουν στην κυβέρνηση μετά από τη διάσπαση στο κόμμα του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, και ότι η σταθερότητα του κυβερνώντος συνασπισμού δεν ήταν σε κίνδυνο.

 

Στο μέτωπο των μετοχών, οι μετοχές της Aberdeen Asset Management ενισχύονται 12%  καθώς η εταιρεία ανακοίνωσε αύξηση της τάξης του 7,1% στο υπό διαχείριση ενεργητικό της. Οι μετοχές της Sonova σημειώνουν άνοδο 5,6% μετά την ανακοίνωση για αύξηση άνω του 10% στα κέρδη πρώτου εξαμήνου, ενώ αύξησε παράλληλα και το forward guidance για το σύνολο του έτους. Οι μετοχές της EADS ενισχύθονται κατά 3,2% μετά την ανακοίνωση σημαντικού όγκου παραγγελιών στο Dubai Air Show.

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.