ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Με κέρδη έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

20:27 - 18 Νοε 2013 | Σχόλια Αγοράς
Με κέρδη έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Θετικά πρόσημα, με... ρεκόρ, στη Wall Street.

Οι ευρωπαϊκές αγορές έκλεισαν με κέρδη στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, παρά το αρνητικό τους ξεκίνημα, αντλώντας δύναμη από τη ισχυρή άνοδο της Wall Street, καθώς και από τα στοιχεία για το εμπορικό πλεόνασμα της Ευρωζώνης.

 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε με κέρδη της τάξης του 0,5%, ο FTSE 100 του Λονδίνου σημείωσε άνοδο 0,45%, ο DAX κατέγραψε κέρδη 0,62%, ο CAC 40 ενισχύθηκε 0,66%, ενώ άνοδο 0,90% και 2,24% κατέγραψαν ο ΙΒΕΧ και ο FTSE MIB, αντίστοιχα, ακολουθώντας τις αγορές της Ασίας και των ΗΠΑ στο διεθνές "risk-on" ράλι.

 

Εν τω μεταξύ, το εμπορικό πλεόνασμα της Ευρωζώνης ξεπέρασε τις προσδοκίες, αγγίζοντας τα 13,1 δισ. ευρώ το Σεπτέμβριο, με σημαντική ενίσχυση των εξαγωγών.

 

H νέα άνοδος στις αμερικανικές μετοχές, με τον Dow Jones να αγγίζει για πρωτη φορά στην ιστορία τις 16.000 μοναδές και τον S&P 500 τις 1.800 μονάδες, έδωσε ώθηση στις ευρωπαϊκές αγορές, αντιστρέφοντας το αρχικά αρνητικό κλίμα, με τους επενδυτές να παραμένουν αισιόδοξοι για τη συνέχιση των μέτρων τόνωσης της Fed, αναμένοντας και τις ανακοινώσεις περαιτέρω οικονομικών στοιχείων αυτήν την εβδομάδα, για τις λιανικές πωλήσεις και την μεταποίηση, για να έχουν μία σαφέστερη εικόνα της υγείας της οικονομίας.

 

Μερικές ενδείξεις ως προς την νομισματική πολιτική των ΗΠΑ θα μπορούσαν να αντληθούν από την ομιλία του προέδρου της Fed, Μπεν Μπερνάνκε, στην Ουάσιγκτον την Τρίτη το βράδυ, ενώ την Τετάρτη αναμένεται και η δημοσιοποίηση των πρακτικών της ομοσπονδιακής τράπεζας, από την συνεδρίαση του Οκτωβρίου.

 

Στο μέτωπο των μετοχών, οι μετοχές της Aberdeen Asset Management έκλεισαν με κέρδη 14,1% καθώς η εταιρεία ανακοίνωσε αύξηση της τάξης του 7,1% στο υπό διαχείριση ενεργητικό της.

 

Οι μετοχές της Sonova σημείωσαν άνοδο 6,8% μετά την ανακοίνωση για αύξηση άνω του 10% στα κέρδη πρώτου εξαμήνου, ενώ αύξησε παράλληλα και το forward guidance για το σύνολο του έτους.

 

Οι μετοχές της EADS ενισχύθηκαν 3% μετά την ανακοίνωση σημαντικού όγκου παραγγελιών στο Dubai Air Show.

Χαμόγελα στη Wall

Ανοδικά συνεχίζει και σήμερα να κινείται η Wall Street, χτυπώντας νέα ρεκόρ, μετά τα ιστορικά υψηλά της Παρασκευής, όπου συμπληρώθηκαν έξι συνεχόμενες εβδομαάδες ανόδου, καθώς οι εικασίες ότι η Fed θα διατηρήσει την τρέχουσα νομισματική της πολιτική, και δεν θα βιαστεί να προχωρήσει στο tapering, συνεχίζουν να ενισχύουν την αισιοδοξία των επενδυτών.

 

Ο δείκτης Dow Jones σημειώνει άνoδο 0314% και ξεπερνά τις 16.000 μονάδες για πρώτη φορά στην ιστορία του, ο δείκτης S&P 500 καταγράφει οριακά κέρδη 0,10% αγγίζοντας το ιστορικό υψηλό των 1.800 μονάδων, ενώ αμετάβλητος παραμένει ο Nasdaq.

 

Πάντως κάποιοι αναλυτές έχουν ήδη αρχίσει και προειδοποιούν για το ενδεχόμενο διόρθωσης στην αγορά."Νομίζω ότι υπάρχει περιθώριο πλέον για ρευστοποιήσεις κερδών", επισημαίνει ο Αρνόντ Σκαρπάτσι, επκεφαλής ανάλυσης στη Montaigne Capital.

 

Καθώς οδεύουμε προς το τέλος του έτους και πλησιάζουμε την περίοδο της συζήτησης της οροφής του χρέους στις αρχές του επόμενου έτους, η μεταβλητότητα θα αρχίσει να αυξάνεται, όπως προσθέτει. "Είμαι πολύ επιφυλακτικός για την αγορά σε ότι αφορά τις αρχές του 2014", λέει χαρακτηριστικά. 

 

Το επενδυτικό ενδιαφέρον αναμένεται να συγκεντρώσει σήμερα ο δείκτης για την εμπιστοσύνη των κατασκευαστών τον Νοέμβριο, ενώ στο υπόλοιπο της εβδομάδας οι επενδυτές θα λάβουν περαιτέρω σημαντικές ενδείξεις για το «αύριο» της πολιτικής της Fed.

 

Αύριο το βράδυ αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον η ομιλία του Μπεν Μπερνάνκε στην Ουάσινγκτον, ενώ την Τετάρτη ανακοινώνονται οι λιανικές πωλήσεις, οι τιμές καταναλωτή, οι μεταπωλήσεις κατοικιών και τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της Fed.

 

Επίσης, την Πέμπτη ακολουθούν οι ανακοινώσεις των στοιχείων για τα επιδόματα ανεργίας.

 

Στο μέτωπο των μετοχών, η μετοχή της Tyson Foods σημειώνει κέρδη 4,31% μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τριμήνου τα οποία έδειξαν αύξηση στα κέρδη και τα έσοδα της εταιρειας.

 

Η μετοχή της Boeing ενισχύεται 3,95% μετά την ανακοίνωσή της στο Dubai Air Show χθες ότι έχει δεχθεί 259 παραγγελίες για το νέο 777Χ.

 

Οι μετοχές της Nvidia υποχωρούν 1,95% μετά την υποβάθμισή τους σε underweight από equal-weight, από την Morgan Stanley.

 

Οι μετοχές της Microsoft επίσης σημειώνουν πτώση, κατά 1,32%, μετά την υποβάθμισή τους σε underperform από neutral, από την Bank of Americ

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.