ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Με κέρδη έκλεισε η Wall

00:43 - 19 Νοε 2013 | Σχόλια Αγοράς
Με κέρδη έκλεισε η Wall
Θετικά πρόσημα και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Με κέρδη ολοκληρώθηκε η πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, κατά τη διάρκεια της οποίας οι δείκτες Dow και S&P 500 σημείωσαν νέα ρεκόρ. Φαίνεται πώς οι επενδυτές άκουσαν τα "καμπανάκια" από οικονομικούς αναλυτές ότι επίκειται περίοδος απωλειών μετά από έξι συνεχόμενες εβδομάδες ανόδου. Και αυτό, παρά την αισιοδοξία των επενδυτών που ενισχύουν οι εικασίες ότι η Fed θα διατηρήσει την τρέχουσα νομισματική της πολιτική, και δεν θα βιαστεί να προχωρήσει στο tapering.

 

Ο Dow κατέγραψε άνοδο 0,09% στις 15.976 μονάδες, ο S&P 500 υποχώρησε 0,34% στις 1.792 μονάδες ενώ ο Nasdaq κατέγραψε πτώση 0,93% στις 3.949 μονάδες.

 

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο Dow ξεπέρασε για πρώτη φορά στην ιστορία του τις 16.000 μονάδες, με "πιλότο" την μετοχή της Βoeing μετά την ανάληψη 250 παραγγελιών για τα αεροσκάφη 777 κατά τη διάρκεια του airshow στο Ντουμπάι. Ο S&P 500 ξεπέρασε, επίσης, για πρώτη φορά, το ψυχολογικό φράγμα των 1.800 μονάδων.

 

Να σημειωθεί ότι κάποιοι αναλυτές έχουν ήδη αρχίσει και προειδοποιούν για το ενδεχόμενο διόρθωσης στην αγορά. "Νομίζω ότι υπάρχει περιθώριο πλέον για ρευστοποιήσεις κερδών", επισημαίνει ο Αρνόντ Σκαρπάτσι, επκεφαλής ανάλυσης στη Montaigne Capital.

 

Καθώς οδεύουμε προς το τέλος του έτους και πλησιάζουμε την περίοδο της συζήτησης της οροφής του χρέους στις αρχές του επόμενου έτους, η μεταβλητότητα θα αρχίσει να αυξάνεται, όπως προσθέτει. "Είμαι πολύ επιφυλακτικός για την αγορά σε ότι αφορά τις αρχές του 2014", λέει χαρακτηριστικά.

 

Στα μάκρο της ημέρας, στάσιμος παρέμεινε το Νοέμβριο ο δείκτης κλίματος στον κατασκευαστικό κλάδο.

 

Το βράδυ της Τρίτης, αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον η ομιλία του Μπεν Μπερνάνκε στην Ουάσινγκτον, ενώ την Τετάρτη ανακοινώνονται οι λιανικές πωλήσεις, οι τιμές καταναλωτή, οι μεταπωλήσεις κατοικιών και τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της Fed.

 

Επίσης, την Πέμπτη ακολουθούν οι ανακοινώσεις των στοιχείων για τα επιδόματα ανεργίας.

Θετικά πρόσημα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Οι ευρωπαϊκές αγορές έκλεισαν με κέρδη στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, παρά το αρνητικό τους ξεκίνημα, αντλώντας δύναμη από τη ισχυρή άνοδο της Wall Street, καθώς και από τα στοιχεία για το εμπορικό πλεόνασμα της Ευρωζώνης.

 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε με κέρδη της τάξης του 0,5%, ο FTSE 100 του Λονδίνου σημείωσε άνοδο 0,45%, ο DAX κατέγραψε κέρδη 0,62%, ο CAC 40 ενισχύθηκε 0,66%, ενώ άνοδο 0,90% και 2,24% κατέγραψαν ο ΙΒΕΧ και ο FTSE MIB, αντίστοιχα, ακολουθώντας τις αγορές της Ασίας και των ΗΠΑ στο διεθνές "risk-on" ράλι.

 

Εν τω μεταξύ, το εμπορικό πλεόνασμα της Ευρωζώνης ξεπέρασε τις προσδοκίες, αγγίζοντας τα 13,1 δισ. ευρώ το Σεπτέμβριο, με σημαντική ενίσχυση των εξαγωγών.

 

H νέα άνοδος στις αμερικανικές μετοχές, με τον Dow Jones να αγγίζει για πρωτη φορά στην ιστορία τις 16.000 μοναδές και τον S&P 500 τις 1.800 μονάδες, έδωσε ώθηση στις ευρωπαϊκές αγορές, αντιστρέφοντας το αρχικά αρνητικό κλίμα, με τους επενδυτές να παραμένουν αισιόδοξοι για τη συνέχιση των μέτρων τόνωσης της Fed, αναμένοντας και τις ανακοινώσεις περαιτέρω οικονομικών στοιχείων αυτήν την εβδομάδα, για τις λιανικές πωλήσεις και την μεταποίηση, για να έχουν μία σαφέστερη εικόνα της υγείας της οικονομίας.

 

Μερικές ενδείξεις ως προς την νομισματική πολιτική των ΗΠΑ θα μπορούσαν να αντληθούν από την ομιλία του προέδρου της Fed, Μπεν Μπερνάνκε, στην Ουάσιγκτον την Τρίτη το βράδυ, ενώ την Τετάρτη αναμένεται και η δημοσιοποίηση των πρακτικών της ομοσπονδιακής τράπεζας, από την συνεδρίαση του Οκτωβρίου.

 

Στο μέτωπο των μετοχών, οι μετοχές της Aberdeen Asset Management έκλεισαν με κέρδη 14,1% καθώς η εταιρεία ανακοίνωσε αύξηση της τάξης του 7,1% στο υπό διαχείριση ενεργητικό της.

 

Οι μετοχές της Sonova σημείωσαν άνοδο 6,8% μετά την ανακοίνωση για αύξηση άνω του 10% στα κέρδη πρώτου εξαμήνου, ενώ αύξησε παράλληλα και το forward guidance για το σύνολο του έτους.

 

Οι μετοχές της EADS ενισχύθηκαν 3% μετά την ανακοίνωση σημαντικού όγκου παραγγελιών στο Dubai Air Show.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.