ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πτώση στα Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια λόγω Fed

13:18 - 19 Νοε 2013 | Σχόλια Αγοράς
Πτωτικά κινούνται σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές καθώς οι επενδυτές τηρούν μία πιο επιφυλακτική στάση γύρω από το πότε η Fed ενδέχεται να περιορίσει το πρόγραμμα τόνωσης της οικονομίας, εν αναμονή της ομιλίας του Μπεν Μπερνάνκε σήμερα το βράδυ.

 

Ο δείκτης FTSEurofirst 300 υποχωρεί 0,55%, ο FTSE 100 σημειώνει απώλειες 0,56%, ο δείκτης DAX καταγράφει πτώση 0,38%, ο CAC 40 κινείται 0,85% χαμηλότερα, ενώ στο -0,83% και στο -0,56% βρίσκονται ο ΙΒΕΧ 35 και ο FTSE MIB.

 

Οι αμερικανικές μετοχές σημείωσαν απώλειες χθες, μετά το ράλι που κατέγραψαν στην αρχή της συνδρίασης, καθώς ο μεγαλοεπενδυτής Καρλ  Ίχαν δήλωσε πως ο ίδιος είναι «πολύ προσεκτικός» απέναντι στις μετοχές πλέον. Μιλώντας σε επενδυτική σύνοδο του Reuters, ο  Ίχαν τόνισε ότι θα μπορούσε να σημειωθεί μία μεγάλη πτώση στις αγορές καθώς η κερδοφορία πολλών εταιρειών, τροφοδοτείται από το χαμηλό κόστος δανεισμού και όχι από τη δύναμη του management.

 

Τα σχόλια από τον πρόεδρο της Fed της Νέα Υόρκης , Ουίλιαμ Ντάντλεϊ,  επίσης επηρέασαν δυσμενώς το κλίμα. Ο Ντάντλεϊ  ήταν αισιόδοξος για την οικονομική ανάκαμψη, κάτι το οποίο αποτελεί σημάδι ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα μπορούσε να μειώσει το πρόγραμμα τόνωσης, σύντομα.

 

Οι αγορές θα κρατήσουν τα αυτιά τους ανοικτά για περαιτέρω ενδείξεις γύρω από το ενδεχόμενο του tapering, στη σημερινή ομιλία του προέδρου της Fed, Μπεν Μπερνάνκε στην Ουάσιγκτον, πριν από την δημοσίευση αύριο, των πρακτικών της  τελευταίας συνεδρίασης της ομοσπονδιακής τράπεζας.

 

Ο Μάικλ Χιούσον, επικεφαλής αναλυτής στην CMC Markets, επισημαίνει ότι οι επενδυτές φτάνουν στο σημείο όπου ενδιαφέρονται λιγότερο για τις προοπτικές των αγορών και των εταιριών στις οποίες επενδύουν, και περισσότερο για την κατεύθυνση της πολιτικής των κεντρικών τραπεζών, και ιδίως της Federal Reserve.

«Θα μπορουύσε κανείς να σκεφτεί ότι θα χρειαζόταν κάτι περισσότερο από κάποια προσεκτικά σχόλια του δισεκατομμυριούχου επενδυτή Καρλ  Ίχαν, για να σημειωθεί διόρθωση στην αγορά», όπως σημειώνει ο αναλυτής. Και όμως αυτή η δήλωση και μόνο, φαίνεται να δημιουργεί ανησυχίες, πρόσθεσε.

 

Στο μέτωπο των μετοχών, οι μετοχές της Easyjet ενισχύονται 6,3%, μετά από την ανακοίνωση της κερδοφορίας της εταιρείας  για το σύνολο του έτους, όπου τα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν στα 478 εκατ. στερλίνες, με αύξηση της τάξης του 50,9% από την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους και δήλωσε ότι θα επιστρέψει 175 εκατ. στερλίνες στους μετόχους με τη μορφή ενός ειδικού μερίσματος.

Οι μετοχές της ITV, επίσης, ενσιχύονται, κατά 3%, μετά την ανακοίνωση των πολύ αισιόδοξων αποτελεσμάτων κερδοφορίας, με εκτόξευση των εσόδων από τις  τηλεοπτικές διαφημίσεις.

 

Οι μετοχές της DSM σημειώνουν άνοδο 3,43% τοις εκατό, μετά την ανακοίνωση του deal με την JLL ύψους  2,6 δισ. ευρώ, για αγορά των φαμακευτικών της επιχειρήσεων.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.