ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Με κέρδη έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

20:17 - 22 Νοε 2013 | Σχόλια Αγοράς
Με κέρδη έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Συνεχίζεται το ράλι ανόδου στη Wall Street.

Με κέρδη έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, καθώς η επενδυτική εμπιστοσύνη γύρω από την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας ενισχύθηκε, μετά τα θετικά οικονομικά στοιχεία από τις ΗΠΑ αλλά και από τη Γερμανία, επιτρέποντας στις μετοχές να φλερτάρουν και πάλι με πολυέτη υψηλά επίπεδα.

 

Ο δείκτης FTSE Eurofirst 300 έκλεισε με άνοδο 0,08%, ο DAX ενισχύθηκε 0,25%, ο CAC 40 σημείωσε άνοδο 0,58%, ενώ 0,81% υψηλότερα έκλεισε ο ΙΒΕΧ 35 και ο FTSE MIB υποχώρησε οριακά 0,1%, την στιγμή που στις ΗΠΑ ο δείκτης DowJones συνεχίζει και την Παρασκευή την ανοδική του πορεία πάνω από το ψυχολογικό όριο των 16.000 μονάδων, ρεκόρ το οποίο κατέρριψε την Πέμπτη.

 

Απώλειες 0,11% κατέγραψε ο FTSE 100 του Λονδίνου λόγω της υποχώρησης των μετοχών του κλάδου της εξόρυξης, ύστερα από τα απογοητευτικά αποτελέσματα κερδοφορίας των εταιρειών όπως η Anglo American, με την μετοχή της να κλείνει με πτώση 2,5%, η BHP Billiton ( -2,3% ) και την Rio Tinto ( -1,6%).

 

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, σε δηλώσεις τους, "έσβησε" τις προσδοκίες πως η κεντρική τράπεζα θα προχωρήσει σύντομα σε μείωση του επιτικίου καταθέσεων σε αρνητικό εδάφος - φήμη που είχε κυκλοφορήσει στην αγορά τις προηγούμενες ημέρες, ενώ υπογράμμισε πως η κατάσταση στην Ευρωζώνη έχει βελτιωθεί σημαντικά, ωστόσο, καθώς υπάρχουν ακόμα προκλήσεις, ο ρόλος της ΕΚΤ είναι να εξασφαλίσει την οικονομική ανάκαμψη.

 

Τα θετικά στοιχεία και από την Γερμανία έδωσαν περαιτέρω θετικό τόνο στην αγορά, αφού επιβεβαιώθηκε η αύξηση της τάξης του 0,3% στου ΑΕΠ της χώρας κατά το γ' τρίμηνο, και ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης IFo ξεπέρασε κατά πολύ τις εκτιμήσεις, καθώς ενισχύθηκε στο 109,3 το Νοέμβριο, από 107,3 τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές προέβλεπαν πολύ μικρότερη βελτίωση, στο 107,7.

 

Στο μέτωπο των μετοχών, οι μετοχές της Whitbread έκλεισαν με άνοδο 3% μετά την αναβάθμιση των προοπτικών της εταιρείας από την JPMorgan, σε «overweight» από «ουδέτερες» .

 

Η μετοχή της Serco ενισχύθηκε 2% μετά την αναβάθμισή της από την Credit Suisse σε «υπεραπόδοση».

Wall

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, θετικά πρόσημα στη Wall Street, με τον Dow να συνεχίζει –με κεκτημένη ταχύτητα από τη συνεδρίαση της Πέμπτης- να κινείται πάνω από τις 16.000 μονάδες, για πρώτη φορά στην ιστορία του, λόγω των πρόσφατων θετικών οικονομικών στοιχείων, εν αναμονή και περαιτέρω στοιχείων για την πορεία της αγοράς εργασίας.

 

Ο εργοστασιακός δείκτης Dow Jones καταγράφει κέρδη 0,11%, ο δείκτης S&P 500 σημειώνει άνοδο 0,29% και ο δείκτης Nasdaq βρίσκεται στο

+ 0,45%.

 

Όπως επισημαίνει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Raymond James Financial, Λούις ντε Φελς, για πρώτη φορά εδώ και καιρό, η αγορά αντιδρά με ευφορία στις ανακοινώσεις θετικών μακροοικονομικών στοιχείων και αυτό δείχνει πως είναι πιο υγειής πλεόν, γεγονός που δεν οφείλεται μόνο στα τρέχοντα μέτρα ποσοτικής χαλάρωης της Fed.

 

Οι επενδυτές ελπίζουν να συγκεντρώσουν περαιτέρω ενδείξεις για την χρονική στιγμή της έναρξης του tapering, από την ομιλία του επικεφαλής της Fed στο Σαν Λούις, Τζέιμς Μπούλαρντ, αργότερα μέσα στην ημέρα.

 

Ο Μπούλαρντ είχε δηλώσει πριν μερικές ημέρες πως σε περίπτωση που τα στοιχεία από την αγορά εργασαίας τον Νοέμβριο είναι ισχυρά, θα αυξηθεί η πιθανότητα της αρχής του tapering τον Δεκέμβριο.

 

Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής της Fed στην Ατλάντα, δήλωσε την Παρασκευή στο δίκτυο CNBC, πως η ομοσπονδιακή τράπεζα θα αρχίσει τη σταδιακή μείωση του ρυθμού των αγορών ομολόγων, όταν η οικονομία και οι χρηματοπιστωτικές αγορές είναι έτοιμες.

 

Στο μέτωπο των μετοχών, οι μετοχές της Ross Stores υποχωρούν 7,92%, μετά την ανακοίνωση της εταιρείας ότι αναμένει μείωση στα κέρδη δ' τριμήνου, λόγω των εκπτώσεων της χριστουγεννιάτικης περιόδου και της ενίσχυσης του ανταγωνισμού.

 

Οι μετοχές της United Continental Holdings ενισχύονται 1,51%, μετά τις δηλώσεις του δισεκατομμυριούχου μεγαλοεπενδυτή Ντέιβιντ Τέπερ στην τηλεόραση του Bloomberg, ότι ο κλάδος των αεροπορικών εταιρειών είναι το «μεγάλο του παιχνίδι στην αγορά σήμερα».

 

Η μετοχή της US Steel υποχωρεί 2,96% μετά την υποβάθμισή της από την Wells Fargo σε «υποαπόδοση».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.